Duplák piva na Oktoberfeste už pod 10 eur nekúpite. Zdražie všetko

Návštevníci tohtoročného ročníka Oktoberfestu, teda mníchovského sviatku zlatistého moku, si prvýkrát nebudú môcť dopriať liter piva, čiže duplák či máz, pod desať eur. Vyplýva to z prehľadu cien, ktorý zverejnila radnica bavorskej metropoly.

21.06.2015 07:00
Oktoberfest, pivo, nemecko, mníchov Foto: ,
Bavorské čašníčky unesú aj desať litrov piva. Otázka je, či si ho hostia budú chcieť kupovať aj za také vysoké ceny.
debata (4)

Každoročné zdražovanie piva na Oktoberfeste sa podľa najnovších správ nemeckých médií už stalo tradíciou, prvýkrát však duplák v najlacnejšom výčape vyjde na 10,1 eura. Vlani to bolo o 30 centov menej.

Minulý rok cena litra piva prvýkrát prekročila magickú hranicu desiatich eur, najdrahšie litráky vtedy stáli 10,1 eur. Nemecká televízia ARD poznamenala, že cena oproti vlaňajšku vzrástla o viac ako tri percentá, čo prekonáva mieru inflácie, ktorú nemecká centrálna banka očakáva vo výške 0,5 percenta.

Avšak pivovarské domy zdraženie obhajujú tým, že im vzrástli náklady kvôli vysokej minimálnej mzde a drahším surovinám.

Viac bude stáť bude tento rok nielen pivo, ale aj nealkoholické nápoje, ako upozornil portál br.de. Liter stolovej vody vyjde v priemere na 8 eur (vlani to bolo 7,7 eura) a malinovky na 8,78 eura (vlani 8,51 eura).

Počiatok pivných slávností, ktoré sa postupne premenili na obrí komerčný trh, siaha do októbra 1810, keď po svojej svadbe usporiadali bavorský korunný princ Ľudovít a jeho manželka Tereza Sasko-Hildburghausenská pre obyvateľov kráľovstva na lúke za Mníchovom slávnosť s konským dostihom.

Akcia mala úspech a začala sa konať pravidelne ako októbrová slávnosť (Oktoberfest). Svoj názov si udržala aj po tom, čo kvôli teplejšiemu počasiu jej začiatok organizátori posunuli na september.

Usporiadatelia očakávajú, že hostia v Mníchove počas 14 festivalových dní minú za pivo, suveníry a ubytovanie stovky miliónov eur.

Vlani návštevníci na Tereziánskej lúke vypili viac ako sedem miliónov duplákov. Tento rok sa slávnosti začnú 19. septembra.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #pivo #Mníchov #zdražovanie #oktoberfest