Jediná jaskyňa na západnom Slovensku slávi 80. výročie

Jaskyňu Driny v katastri obce Smolenice otvorili pre verejnosť pred 80 rokmi. Odvtedy je jedinou sprístupnenou jaskyňou v západnej časti Slovenska. Spolu s jaskyňou otvárali 23. júna 1935 v rekreačnej lokalite Jahodník aj horské kúpalisko.

28.06.2015 14:00
debata (3)

V prvých rokoch bolo sprístupnených len 175 metrov puklinových chodieb jaskyne, osvetľované boli karbidovými lampášmi. Ďalšie priestory boli sprístupnené v roku 1959, v súčasnosti môžu návštevníci vidieť z jaskyne asi 460 metrov.

Jej prehliadka trvá zhruba 40 minút, teplota vzduchu v podzemí bez ohľadu na počasie vonku dosahuje konštantne približne 8 stupňov Celzia.

Dielo prírody si prichádza každoročne pozrieť viac ako 30-tisíc ľudí nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia. Kým dátum sprístupnenia jaskyne je známy, s dátumom jej objavenia je to horšie.

Pamätná tabuľa pri vstupe do jaskyne uvádza, že bola objavená v roku 1929. Tohto roka sa držal aj miestny historik Štefan Jastrabík, podľa ktorého sa dnu ako prví dostali Imrich Vajsábel a Ján Banič. Dlhoročný správca jaskyne Peter Zvonár však upozorňuje, že ďalší autori sa prikláňali skôr k roku 1930, prípadne 1931.

"V roku 1931 sa začínajú prvé uvoľňovacie a sprístupňovacie práce v jaskyni. Chýr o objavení jaskyne v Smoleniciach sa rozletel po širokom okolí, a tak sa tu hrnuli zástupy zvedavcov. Prví návštevníci schádzali do jaskyne objaveným komínom po rebríkoch na vlastnú zodpovednosť,“ napísal Jastrabík o udalostiach, ktoré nasledovali po objave.

Skupina smolenických nadšencov hľadala podzemné priestory za dedinou od roku 1920. Nový impulz im dodal štábny strážmajster Ján Prudík, ktorý prišiel do Smoleníc v roku 1926. Množstvo ťažkej práce, za ktorú im nikto neplatil, vyústilo do objavenia hlbokej priepasti s kvapľovou výzdobou.

Prudík v roku 1931 založil Komitét pre výskum jaskýň v Smoleniciach, prostredníctvom ktorého sa snažil získať peniaze na ďalší výskum a prípravu sprístupnenia jaskyne. V januári 1935 vznikla firma Smolenické jaskyne Driny a letoviská, ktorá v prvých rokoch jaskyňu prevádzkovala.

V súčasnosti jaskyňu Driny, rovnako ako ďalších jedenásť, spravuje Správa slovenských jaskýň. Prevádzku v niekoľkých ďalších sprístupnených jaskyniach zabezpečujú iné subjekty. Na Slovensku je evidovaných takmer 5 500 jaskýň a priepastí.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #jaskyňa #Smolenice #speleológovia