Voda, hory, atrakcie, taká môže byť letná dovolenka doma

Služby sa zlepšili, ponuka sa rozšírila. Počet našincov, ktorí dovolenkujú na Slovensku preto v posledných rokoch stále rastie.

21.07.2015 07:00
Skalnaté pleso, rodina hory, túra, Tatry, leto,... Foto:
Slovensko je považované za krásnu krajinu a čoraz viac ľudí trávi aj zimnú aj letnú dovolenku doma.
debata

Doma je na výber množstvo prírodných úkazov a atrakcií. Nachádza sa tu napríklad vyše šesťtisíc jaskýň a priepastí. Nikde inde na svete nie je na takom malom území toľko sprístupnených jaskýň s upravenými chodníkmi a krásnou kvapľovou výzdobou. Okrem prírodou vytvorených jazier je na Slovensku vybudovaných okolo 360 umelých vodných plôch – umelé vodné nádrže, rybníky či priehrady. Turistom slúži šesť akvaparkov a pätnásť termálnych kúpalísk. Kam sa teda vybrať s rodinou a deťmi?

Vysoké Tatry

Vysoké Tatry otvorili vďaka špeciálnemu kľúču svoju ďalšiu komnatu, tzv. Komnatu zážitkov. Týmto budú naše veľhory v lete dostupnejšie pre väčší počet dovolenkárov. Zážitky, o ktorých dosiaľ mnohí iba snívali, si vďaka zlepšenej TATRY Card budú môcť dovoliť tisícky ubytovaných turistov v regióne.

„Novinkou tohtoročnej letnej sezóny je, že Tatry Card získa každý hosť, ktorý strávi v regióne Vysokých Tatier aspoň jednu noc. Naša zážitková karta je po novom tiež dobíjacia, čo ocenia najmä naši verní klienti. Z papierovej sme prešli na plastovú. Pri výbere partnerov, ktorí sa rozhodli zapojiť do projektu a poskytnúť zľavu na svoju službu alebo produkt, sme kládli veľký dôraz na to, aby bola daná služba zaujímavá pre koncového klienta a aby mal záujem ju využiť. Vychádzame so skúseností z minulých rokov, ktoré nám potvrdili, že vo výške zliav musíme zájsť podstatne ďalej. V niektorých zariadeniach sme ich preto vytlačili až na polovicu. Medzi najväčšie benefity tejto letnej sezóny bude určite patriť horské poistenie a doprava na električke a zubačke. Obe tieto služby sú pre držiteľa aktívnej Tatry Card bezplatné,“ povedala Lenka Maťašovská, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie CR Región Vysoké Tatry.

Člnkovanie a kúpanie

Člnkovanie na Štrbskom plese je ďalšou atrakciou Vysokých Tatier. V lodenici je k dispozícii 22 pramíc. Výnimočným zážitkom je služba osobného veslára. Člnkovanie na Štrbskom plese je v prevádzke denne od 10.00 do 18.00 s poslednou plavbou o 17.00. Veslovanie na hladine jazera v nadmorskej výške 1 345 m má viac ako 130-ročnú históriu. Štrbské pleso patrí do 5. stupňa ochrany a jeho prevádzkovanie, ako aj samotné člnkovanie podlieha prísnym pravidlám.

Člnkovanie v Jasnej na Bielej Púti. Foto: SACR, Jakub Smitka
člnkovanie, vodné bicykle, jazero, Biela púť, voda, Člnkovanie v Jasnej na Bielej Púti.

Pod skokanskými mostíkmi je v prevádzke Mini Tatralandia park. Deti si môžu vyskúšať jazdu na autíčkach, plavbu loďkou alebo skákanie na bungee trampolíne. V požičovniach športových obchodov siete Tatry Motion sú v tatranských strediskách v ponuke aj horské bicykle. Dobrodružný pocit z jazdy ponúkajú záujemcom horské káry a kolobežky zo stanice Štart do Tatranskej Lomnice. Jednoduché ovládanie zvládnu všetky vekové kategórie.

Nízke Tatry

Letná turistika v Nízkych Tatrách sa tento rok začala v Hoteli Srdiečko, ktorý je po prvý raz otvorený už aj v lete. Zimnú idylku pri praskajúcom kozube nahradí aktívna turistika, výlety lanovkami na obe strany Chopku, adrenalínový zjazd na horských kárach z výšky 2¤004 m n.m., návšteva jaskýň, golfového ihriska, Čiernohronskej železničky či putovanie v sedle Huculskou magistrálou.

Historický Prešovský kraj

Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska spustila od 24. júna súťaž Objavuj Prešovský kraj. Turistom chce predstaviť zaujímavé miesta kraja modernou formou. Stačí si stiahnuť mobilnú aplikáciu Objavujme a v nej si zvoliť súťaž Objavuj Prešovský kraj. Turista tak získa 250 tipov na výlet a možnosť súťažiť o zaujímavé ceny. Aplikácia Objavujme je voľne stiahnuteľná, stoja za ňou vývojári známeho turistického portálu PodmeVon.sk.

Viete, že

  • Na Slovensku sa môžete ubytovať vo vyše tridsiatich hradoch, kaštieľoch, zámkoch či rekonštruovaných historických hoteloch. Dovolenka, kde zaspávate so zdobenou klenbou nad hlavou, je iste nezabudnuteľná.
  • Menšie pivovary, kde môžete výrobu piva vidieť na vlastné oči, nájdete na Slovensku od Bratislavy až po Oravu, Liptov či pod Tatrami.
  • Na Slovensku sa nachádza viac ako šesťtisíc jaskýň a priepastí. Nikde inde na svete nie je na takom malom území toľko sprístupnených jaskýň s upravenými chodníkmi a krásnou kvapľovou výzdobou.
  • Okrem prírodou vytvorených jazier je na Slovensku vybudovaných okolo 360 umelých vodných plôch – umelé vodné nádrže, rybníky či priehrady. Turistom slúži šesť akvaparkov a 15 termálnych kúpalísk.

„Máme niekoľkoročné skúsenosti s prípravou zaujímavého obsahu pre turistov, teda vieme, čo im pomáha pri hľadaní výletov a čo potrebujú vedieť o miestach a výletoch, na ktoré sa vydajú. Súťaž Objavuj Prešovský kraj sme robili na mieru turistom, ktorí hľadajú tipy na výlety a radi spoznávajú nové miesta,“ uviedol Ľubomír Karas, jeden z tvorcov aplikácie Objavujme.

Dovolenka v Nízkych Tatrách už nebude len o vode a kopcoch, ale aj o zábave a poznávaní. Na Slovensku totiž nie je veľa miest, ktoré v sebe snúbia bohatú históriu a kultúru a zároveň dokážu návštevníkom ponúknuť aj výdatnú dávku zábavy. „Jedným z dlhodobých zámerov nášho mesta v oblasti cestovného ruchu je oživenie historického centra. Podobne ako v iných kútoch Slovenska, aj v metropole Liptova je výkladná skriňa mesta práve jeho centrum, ktoré každoročne láka najviac turistov. Z tohto dôvodu sme sa zamerali na desať najväčších lákadiel, na ktorých chceme postaviť úspech letnej sezóny,“ informuje primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč. V tejto súvislosti pre návštevníkov pripravili nové prehliadkové trasy, ktoré predstavia to najlepšie z histórie a súčasnosti mesta.

Exotický Liptov

V rámci spoznávania historických skvostov sprievodca návštevníkov dovedie k najväčším turistickým atraktivitám mesta, a tak sa dozvedia mnoho zaujímavostí o synagóge, Centre Kolomana Sokola, Múzeu Janka Kráľa, Liptovskej galérii P. M. Bohúňa či Fontáne Metamorfózy. Sprievodcovské služby zavedú záujemcov aj do Kostola sv.¤Mikuláša,“ dopĺňa Jana Piatková.

Liptov bude toto leto dýchať aj exotikou. K tamojším akvaparkom s morskou vodou a tropickou klímou totiž pribudla neobyčajná zoologická záhrada, v ktorej sú ploty len pomôcka a nie prekážka. Rodiny s deťmi sa tak môžu na desiatky druhov zvierat nielen pozerať, ale si ich aj pohladkať a nakŕmiť. „K vyspelým strediskám cestovného ruchu, akým je Liptov, nevyhnutne patrí kontaktná zoo. S touto myšlienkou sme sa pohrávali dlhšie, no až teraz sa nám podarilo pritiahnuť najväčšie lákadlá pre návštevníkov. Veríme, že dve malé levíčatá a ťava k nám pritiahnu ešte viac ľudí ako vlani. Na Slovensku totiž nie je veľa miest, kde sa môžete pohrať s exotickými zvieratami, vliezť do ich klietky, prípadne si na nich zajazdiť, a to všetko pod dohľadom skúsených odborníkov,“ prízvukuje zoológ Tomáš Vatycha zo Zoo Kontakt.

Keď sme už pri exotike, napadlo by vám, že na Liptove sa bude niekedy surfovať? Vďaka mobilnej vlne si na svoje prídu nielen milovníci adrenalínu, ale aj tí, ktorí radi skúšajú nové veci. „Umiestnená bude vedľa najväčších toboganov v Tatralandii Trio a Boomerang Raft Ramp. Táto časť areálu sa tak stane centrom adrenalínovej zábavy,“ vysvetľuje marketingová manažérka akvaparku Andrea Lehotská.

Kam cez leto na Slovensku

Tipy na výlety s deťmi

Zámok Bojnice

  • Nočné prehliadky s duchmi a strašidlami, júl – august 2015, piatky a soboty
  • Netradičná „Nočná prehliadka zámku s duchmi a strašidlami“ s lektorom v dobovom kostýme, občas iba pri svetle sviečky, obohatená o staré zámocké legendy, povesti a prekvapenie v Zlatej sále.

Etnografické múzeum, Martin

  • Jaskyne a jaskyniari – výstava, júl – august 2015
  • Čo všetko sa musí stať, aby vznikla jaskyňa? Kto ju hľadá a s akou technikou sa objavuje? To všetko priblíži výstava v Etnografickom mú­zeu.

Spišský hrad

  • Leto na hrade, júl – august 2015, víkendy
  • Kultúrny festival. Každý víkend spríjemnia návštevníkom pobyt na Spišskom hrade šermiari, dobová hudba, divadelné predstavenie, aktivity pre deti…

Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, Modrý Kameň

  • Stredoveké slávnosti na hrade Modrý Kameň, 15. august 2015
  • Celodenné podujatie pre rodiny, dobové remeslá, tvorivé dielne, divadlo a súťaže pre deti, vstupy do múzea.

Tipy pre rodiny

Múzeum Oravská dedina – skanzen Zuberec

  • Plátenná nedeľa – druhá polovica augusta.
  • Návštevníci majú možnosť vidieť program o spracovaní ľanu a jeho využití v domácnosti, ukážky prania na potoku a bielenia plátna, ukážky hladenia plátna v mangli na konský pohon.

Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, Modrý Kameň

  • Nočné prechádzky na hrade Modrý kameň, 18. júl 2015
  • Divadelné predstavenia, oživené expozície, bábkarské tvorivé dielne a hračkovisko.

Tipy pre seniorov

Múzeum slovenskej dediny, Martin

  • Turčianska harmonika, júl 2015
  • 13. ročník podujatia venovaného interpretom hry na harmoniku a heligónku z Turca a so susedných regiónov.

Múzeum Slovenských národných rád, Košariská

  • 35. výročie narodenia M. R. Štefánika, 25. júl 2015
  • Bohatá ponuka programov – spomienkové pásmo venované M. R. Štefánikovi, prehliadky reinštalovanej expozície v rodnom dome M. R. Štefánika, prednáška, život legionárov počas I. svetovej vojny – statické a dynamické ukážky (ČSOL), filmový večer.

Hudobné múzeum, Dolná Krupá

  • Karol Elbert – skromný lyrik swingu (výstava), júl – august 2015
  • Karol Elbert vyštudoval kompozíciu, dirigovanie i klavír na bratislavskej Hudobnej a dramatickej akadémii. Umelcovu túžbu komponovať klasickú hudbu však nástup fašistickej ideológie pre jeho židovský pôvod nasmeroval do prostredia kaviarenskej zábavnej hudby. Skladateľova tvorba napokon posunula vývoj slovenskej populárnej hudby do swingovej éry.

Múzeum židovskej kultúry, Bratislava

  • Samuel (Shmila) Achishahara – Tu som postavil svoj dom (výstava), júl – 21. august 2015
  • Fotografie izraelskej krajiny.

Tipy pre zamilovaných

Spišský hrad

  • Tajomné noci na hrade, júl – august 2015, sobota
  • Nočné prehliadky hradu plné prekvapení a romantickej atmosféry.

Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, Modrý Kameň

  • Nočné prechádzky na hrade Modrý kameň, 18. júl 2015
  • Divadelné predstavenia, oživené expozície, bábkarské tvorivé dielne a hračkovisko.

Zámok Bojnice

  • Supernoc na Zámku, muzikál, 6. august – 9. august 2015
  • Chcete sa báť? Máte radi históriu? Chcete stretnúť ducha? Chcete vedieť, čo sa deje v noci na Bojnickom zámku? Tak príďte! Tie najsmutnejšie osudy zmiešané s krutosťou bývalého panstva zažijete na vlastnej koži.

Múzeum slovenskej dediny, Martin

  • Dožinky, 23. august 2015
  • Oslava zberu úrody, ukážky spracovania obilia vrátane ručného mlátenia a mletia, ochutnávky cestovín, chleba a pečiva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #hory #Tatry #letná dovolenka #akvapark