Zoznam svetového dedičstva UNESCO sa rozšíril o 24 nových pamiatok (2. časť)

Výbor Organizácie OSN pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) na svojom zasadnutí v západonemeckom Bonne rozhodol, že zoznam pamiatok svetového kultúrneho dedičstva sa rozšíri. Pribudla doňho napríklad historická lokalita Betánia, v ktorej svätý Ján Krstiteľ údajne pokrstil Ježiša Krista.

20.07.2015 07:00
Palermo a katedrály Cefalù a Monreale, Sicília,... Foto:
Palermská katedrála Cefalù, Sicília, Taliansko
debata

Na aktualizovanom zozname UNESCO, ktorý organizácia zverejnila na svojich internetových stránkach, je od teraz tiež mexický akvadukt, dánske lovecké revíry, priemyselná oblasť v Uruguaji, ale tiež napríklad sicílske Palermo s jeho katedrálami Cefalù a Monreale.

Lovecké revíry, severný Zéland, Dánsko

Dva poľovnícke lesy Dyrehave a Gribskov, rovnako ako lovecký park Jægersborg Hegn/Jægersborg Dyrehave sa rozprestierajú asi 30 kilometrov severovýchodne od Kodane. Lokalitu vyhľadávali dánski králi a čulý ruch tu vládol od stredoveku do konca 16. storočia. Lovecké dráhy určovali ortogonálne mriežky s číslami. Úpravy terénu demonštrujú barokové princípy terénnych úprav zalesnených oblastí.

Lovecké revíry, Dánsko Foto: SHUTTERSTOCK
Lovecké revíry, severný Zéland, Dánsko, UNESCO, lúka, dom, Lovecké revíry, Dánsko

Christiansfeld, osada protestantskej Moravskej cirkvi, Dánsko

Sídlo založili v Južnom Jutlande v roku 1773 a bolo príkladom plánovaného vysporiadania Moravskej a Luteránskej cirkvi. Malo reprezentovať protestantský mestský ideál, budovy postavené centrálne okolo námestia s kostolom. Architektúra je homogénna, bez ozdôb, s jedno- a dvojposchodovými budovami zo žltých tehál s červenými škridlovými strechami. Všade sa odráža rovnostárska filozofia, súčasťou sídla sú aj veľké komunálne domy pre vdovy a slobodných.

Christiansfeld, Dánsko Foto: SHUTTERSTOCK
Christiansfeld, osada protestantskej Moravskej cirkvi, Dánsko, UNESCO, dom, tehly, tehlový dom, stavba Christiansfeld, Dánsko

Susy, Irán

Skupina archeologických mohýl sa nachádza v horách Zagros na juhozápade Iránu. Oproti cez rieku sa vypína palác Ardešir. Lokalita zahŕňa administratívne, obytné aj palácové stavby. V Suse od 5. tisícročia pred naším letopočtom až do 13. storočia po Kristovi pribúdali budovy, a tak miesto nesie výnimočné svedectvo o živote a kultúrnych tradíciách Elamitov, Peržanov i Partov.

Susy, Irán Foto: SHUTTERSTOCK
Susy, Irán, Susa, hrad, UNESCO, pamiatka, pevnosť, opevnenie, pohrebisko Susy, Irán

Miesta správy tusiov, Čína

Lokalita sa nachádza v horských oblastiach juhozápadnej Číny a zahŕňa zvyšky niekoľkých kmeňových oblastí, ktorých vodcov menovala ústredná vláda za „tusiov“, teda dedičných vládcov od 13. do začiatku 20. storočia. Tento systém spravovania vznikol z dynastického poriadku vlády etnických menšín. Jeho cieľom bolo zjednotiť národnú správu, a zároveň umožniť etnickým menšinám udržať si ich zvyky a spôsob života. Miesta Laosicheng, Tangya a pevnosť Hailongtun nesú výnimočné svedectvo tohto spôsobu riadenia za čias dynastií Jüan a Ming.

Miesta správy tusiov, Čína Foto: SHUTTERSTOCK
Čína, strechy, pagoda, budovy, dynastia Ming, Miesta správy tusiov, Čína

Historická oblasť Baek, Južná Kórea

Osem archeologických nálezísk, vrátane pevností, paláca, kráľovskej hrobky a administratívnych budov, ktoré sa datujú do obdobia rokov 475–660, sa nachádzajú v hornatej stredo-západnej oblasti krajiny. Sú svedkami jedného z troch prvých kráľovstiev na Kórejskom polostrove. Predstavovali kultúrny, umelecký, náboženský i technologický stret medzi starovekými východoázijskými kráľovstvami v Kórei, Číne a Japonsku.

Historická oblasť Baek, Južná Kórea Foto: SHUTTERSTOCK
Historická oblasť Baek, Južná Kórea, UNESCO Historická oblasť Baek, Južná Kórea

Priemyselný komplex Rjukan-Notodden, Nórsko

Lokalita je situovaná v krajine hôr, vodopádov a údolí riek, takže tu mohli vyrásť vodné elektrárne, prenosové linky, továrne, dopravné systémy. Celý komplex je dielom nórskej spoločnosti, ktorá sa zaoberá výrobou umelých hnojív. Bol odpoveďou na rastúci dopyt po poľnohospodárskej produkcii na začiatku 20. storočia. Zamestnanecké mestečká Rjukan a Notodden ukrývajú ubytovne a ostatné vybavenie prepojené železnicou a trajektom s prístavom, kde sa hnojivo prekladalo. Lokalita sa vyznačuje výnimočným prepojením priemyselnej architektúry a prírodnej krajiny a je dôkazom nového globálneho priemyslu zo začiatku 20. storočia.

Rjukan, Nórsko Foto: SHUTTERSTOCK
Priemyselný komplex Rjukan-Notodden, Nórsko, UNESCO, podnik, závod, továreň, hory Rjukan, Nórsko

Priemyselná oblasť Fray Bentos, Uruguaj

Lokalitu nájdeme na území vedľa rieky Uruguaj západne od mesta Fray Bentos. Priemyselný komplex tu postavili v nadväznosti na rozmach mäsospracujúceho závodu, ktorý fungoval od roku 1859. Miesto ilustruje celý proces získavania, spracovania, balenia a dispečingu mäsa aj na európsky trh.

Priemyselná oblasť Fray Bentos, Uruguaj Foto: SHUTTERSTOCK
Priemyselná oblasť Fray Bentos, Uruguaj, UNESCO Priemyselná oblasť Fray Bentos, Uruguaj

Betánia, miesto krstu Krista, Jordánsko

Miesto sa nachádza na východnom brehu rieky Jordán, deväť kilometrov severne od Mŕtveho mora. Archeologické nálezisko sa skladá z dvoch oblastí – Tell Al-Kharrar (známy ako Eliášova hora) a oblasti chrámov svätého Jána Krstiteľa v blízkosti rieky. Podľa biblie pokrstil Ján Krstiteľ v tejto lokalite Ježiša Nazaretského. Miesto sa nachádza uprostred nedotknutej prírody a nájdeme na ňom zvyšky rímskej aj byzantskej kultúry, vrátane kostolov a kaplniek, kláštora, jaskyne, v ktorej prebývali pustovníci, a vodných plôch, ktoré slúžili ako krstiteľnice. To všetko svedčí o náboženskom charaktere lokality, ktorá je zároveň kresťanským pútnickým miestom.

Betánia, Jordánsko Foto: SHUTTERSTOCK
Betánia, miesto krstu Krista, Jordánsko, UNESCO Betánia, Jordánsko

Staroveké skalné umenie, región Hail, Saudská Arábia

V tejto púštnej lokalite, na úpätí hory Umm Sinman, sa nachádza aj jazero, ktoré bývalo zdrojom pitnej vody pre ľudí a zvieratá. Predkovia súčasného arabského obyvateľstva zanechali na tomto mieste po sebe odkazy v podobe početných 10 000-ročných petroglyfov (obrazov vytvorených opracovaním povrchu kameňa rezaním, dlabaním, tesaním či obrusovaním), zobrazujúcich ľudské či zvieracie postavy. Skalné steny pokryté znakmi sú dnes sčasti pochované v piesku.

Vytesané do kameňa, Saudská Arábia Foto: SHUTTERSTOCK
Staroveké skalné umenie, región Hail, Saudská Arábia, UNESCO, petroglyfy, kameň, tesanie, nápis, Vytesané do kameňa, Saudská Arábia

Hora Burchan Chaldúna a okolitá posvätná krajina, Mongolsko

Miesto sa nachádza na severovýchode krajiny, v centrálnej časti pohoria Khentii, kde sa šíra stredoázijská step stretáva s ihličnatými lesmi sibírskej tajgy. Vrch Burchan Chaldúna obyvatelia uctievajú rovnako ako iné posvätné hory, rieky a šamanské kamenné mohyly. Staroveké šamanské obrady sa tu snúbia a miešajú s budhistickými náboženskými zvykmi. Lokalita sa tiež považuje za rodisko a miesto posledného odpočinku Džingischána.

Posvätná krajina, Mongolsko Foto: SHUTTERSTOCK
Hora Burchan Chaldúna a okolitá posvätná krajina, Mongolsko, UNESCO, jurta, kočovníci, kone, jazdci, domorodci, Posvätná krajina, Mongolsko

Palermo a katedrály v Cefalù a Monreale, Sicília, Taliansko

Mesto Palermo a okolie na severnom pobreží Sicílie ukrýva súbor deviatich civilných a náboženských stavieb, ktoré sa datujú do obdobia Sicílskeho kráľovstva pod vládou Normanov (v rokoch 1130 až 1194) – dva paláce, tri kostoly, katedrála, most a tiež dve katedrály v Cefalù a Monreale. Práve tie sú príkladom synkretizmu medzi západnou, islamskou a byzantskou kultúrou na ostrove, ktorý viedol k novým koncepciám priestoru, štruktúry a dekorácie. Stavby sú tiež svedectvom o plodnom spolunažívaní ľudí rôzneho pôvodu a náboženstva.

Katedrála v Cefalù, Sicília, Taliansko Foto: SHUTTERSTOCK
Palermo a katedrály Cefalù a Monreale, Sicília, Taliansko, UNESCO, kostol, chrám, Katedrála v Cefalù, Sicília, Taliansko

Akvadukt Padre Tembleque, Mexiko

Táto stavba zo 16. storočia spája štáty Mexiko a Hidalgo a jej postavenie inicioval františkánsky mních, otec Tembleque. Tento kanálový systém zahŕňa povodia, pramene, kanály, distribučné cisterny a arkádové akvaduktové mosty. Nachádza sa na ňom najvyššia jednoúrovňová pasáž postavená v rámci akvaduktu. Stavba vznikla za pomoci miestnych domorodých komunít a tento hydraulický systém je dobrým príkladom vplyvu európskej tradície rímskej hydrauliky a tradičných amerických stavebných techník, vrátane využitia nepálených tehál.

Akvadukt, Mexiko Foto: SHUTTERSTOCK
Akvadukt Padre Tembleque, Mexiko, UNESCO Akvadukt, Mexiko

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #UNESCO