Ploty, múry, priekopy. Takto vyzerajú extrémne hranice sveta

Maďarská armáda začala na hraniciach so Srbskom stavať plot, ktorý má krajinu ochrániť pred prílevom nelegálnych migrantov. Ani zďaleka to však nie je jediný štát, ktorý si územie zabezpečuje oplotením, stenami či „obrannými valmi“. Tu je výber hraničných bariér či plotov krajín, ktoré sa nespoliehajú na informačnú tabuľu.

19.08.2015 07:00
debata (2)

Čína / Macao

Plot postavili ešte v 19. storočí, jeho dĺžka je 340 metrov. Takto vyzerá hraničný priechod:

Južná Kórea / KĽDR

Hraničný plot v demilitarizovanom pásme vybudovali v roku 1953, jeho dĺžka je 248 kilometrov.

Berlínsky múr

Prísne strážená bariéra, oddeľujúca západný Berlín, ktorý patril do Spolkovej republiky Nemecko (SRN), od územia komunistickej Nemeckej demokratickej republiky (NDR), vyrástla prakticky cez noc v polovici augusta 1961. Merala vyše 155 kilometrov, zbúrali ju v novembri 1989.

Cyprus / Severný Cyprus

Osemdesiatmetrová bariéra vyrástla v cyperskej metropole Nikózia vzápätí po prvých veľkých násilnostiach v roku 1963. Samotný Cyprus je rozdelený od roku 1974, keď severnú časť obsadili tureckí vojaci v reakcii na štátny prevrat cyperských Grékov, ktorí chceli ostrov pripojiť k pevninskému Grécku.

USA / Mexiko

Od roku 2006 je vo výstavbe plot medzi oboma krajinami, ktorý by mal zabrániť ilegálnej imigrácii a pašovaniu drog. Na hranici dlhej viac než 3 000 kilometrov je v súčasnej dobe dokončených vyše tisíc kilometrov plotu.

Izrael / Západný breh Jordánu

Izrael začal v roku 2002 výstavbu bezpečnostnej bariéry okolo Západného brehu Jordánu, ktorá by mala zabrániť palestínskym teroristom prenikať do Izraela. Doteraz postavili vyše 450 kilometrov plotu. Izrael už v minulosti podobné ploty postavil na hraniciach s Egyptom, aby zabránil prílevu afrických migrantov aj islamistov pozdĺž libanonskej hranice a na Golanských výšinách, aby zabránil prenikaniu osôb zo Sýrie, ktoré by pre krajinu mohli predstavovať bezpečnostné riziko.

Bulharsko / Turecko

V máji 2015 dostavali 30 kilometrov dlhý a tri metre vysoký plot na bulharskej hranici s Tureckom.

Maďarsko / Srbsko

Maďarská armáda začala 13. júla 2015 na hraniciach so Srbskom stavať plot, ktorý má krajinu ochrániť pred prílevom nelegálnych migrantov. Plot má byť štyri metre vysoký a až 175 kilometrov dlhý.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #plot #hranica #Berlínsky múr #migranti #nelegálni prisťahovalci