Tip na víkend: Spravodlivosť býva slepá

O tom, že spravodlivosť býva slepá, je lepšie počuť, ako zažiť na vlastnej koži. Aká spravodlivá bude Emília Vášáryová ako pani stredovekého hradu Červený Kameň? Nájdu sudcovia pravdu? V sobotu 25. júla pôjde o život.

24.07.2015 07:00
Emília Vášáryová, hra, hrad, Červený kameň, Foto:
Emília Vášáryová na Červenom kameni.
debata

Stredovek sa s ľuďmi nemaznal a s previnilcami už vôbec. Mučenie všakovakými nástrojmi, na ktoré je hrozné čo i len hľadieť, či popravy za číru neposlušnosť boli bežné nástroje justície. Iste, spravodlivosť býva slepá dodnes, ale na hrade Červený Kameň ostanú pre istotu verní stredoveku. Túto sobotu v jeho podzemí ožije príbeh zločinu a trestu a v spletitých katakombách pod hradom (mimochodom, sú jedny z najrozsiahlejších v celej strednej Európe!) sa bude hľadať pravda. Uvidíte stredoveké mučenie, a hoci pôjde o život, ten prináša aj smiešne situácie. A predstavenie Slepá spravodlivosť je skôr o nich.

Popravde, kto už túži po pravde? Emília Vášáryová ako veľkomožná hradná pani? Peter Šimun ako hlavný sudca? Alebo ďalší členovia súdneho tribunálu? Nemilosrdný kat alebo jeho drábi? Cestu k nej zarúbali nedorozumenia, neochota a osobné spory. Zapojiť sa musia aj návštevníci, ktorí budú obvineného sprevádzať do najtajnejších priestorov hradného podzemia – do žalára. Vydajú ho do rúk moci a nakoniec až na popravisko?

Inscenácia a jej protagonisti – Emília Vášáryová, Peter Šimun a ďalší herci si nemôžu priať lepšie kulisy ako stredoveký hrad Červený Kameň. Jeho pivnice stavala rodina Fuggerovcov ako súčasť renesančnej pevnosti v 16. storočí, keď v Anglicku písal Shakespeare.

Hra na Červenom kameni. Foto: SNM - hrad Červený Kameň
Červený kameň, hrad, hra, divadlo, Hra na Červenom kameni.

Múzeum Červený Kameň sa môže pýšiť ozajstným skvostom: bronzové súsošie Madony s dieťaťom je replikou originálu Madony z Brugg od talianskeho sochára, maliara, architekta a básnika Michelangella Buonarottiho. Poviete si, replika nie je originál, lenže takýchto replík je na svete len päť. A jedna z nich tróni v stálej expozícii na hrade Červený Kameň.

Počas letných prázdnin sa na nádvorí hradu stretnete aj s ďalším velikánom – Da Vinci predvádza svoje lietajúce stroje a môžete si dokonca vyskúšať lietajúci stroj s doskou, či lietajúci stroj vertikálny a horizontálny. Uvidíte aj prototyp závesného klzáka či padáka. Konštrukčné návrhy sú zhotovené podľa nákresov z tajných denníkov majstra Leonarda a mimoriadna výstava na Červenom Kameni potrvá do 31. augusta.

Inscenácia Slepá spravodlivosť sa bude opakovať za večer päťkrát, od 19. do 23 hodiny, lístky sú v predaji od 18. Repríza sa koná 15. augusta a 5. septembra.

Kam za zábavou

24. júla, piatok:

  • hrad Ľubovňa: Stredoveké slávnosti, nočné prehliadky hradu
  • hrad Strečno: Nočná prehliadka hradu a stredovekej dediny
  • Spišský hrad: Divadlo na hrade Vraždy na Elsinore, Divadlo na vysokej nohe

25. júla, sobota:

  • Bratislava: Motorákom za Štefánikom – jazda historickým vlakom – Bratislava, Kúty, Senica, Jablonica, Brezová pod Bradlom – Jablonica, kyvadlová doprava, prehliadka pamätnej izby Dušana Jurkoviča, Múzea M. R. Štefánika, lístok si treba objednať vopred
  • hrad Strečno: Stará hudba na starom hrade, aj 26.7.
  • Kunovská priehrada: Dračie lode, sprievodný program, disco show, ohňostroj
  • Spišský hrad: Tajomné noci na hrade – Štvanci
  • Starý Tekov: Boje na Hrone – rekonštrukcia bojov z roku 1945, keď Hron tvoril prirodzenú hranicu medzi vojskami
  • Štiavnické Bane: Rezbársky deň ukážky z výcviku Červenej armády a Wehrmachtu, prezentácia ozbrojených síl SR, polície techniky
  • Trenčín: Nočné prehliadky hradu – dračí dych, stredoveké tance, dračie legendy, imitácia popravy, strašenie a nočná ohňová show, 21. h a 22. h,

26. júla, nedeľa:

  • Bratislava: Bazár na hrade Devín – starožitnosti, remeselná výroba, vintage
  • Kežmarok: Letný festival slovenskej a svetovej divadelnej klasiky na hradnom nádvorí, do 31.7.

27. júla, pondelok:

  • Kremnica: Letný divadelný festival, do 31.7.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Červený kameň #William Shakespeare #mučenie #popravy #Emília Vášáryová #divadelná hra