Ako si z dovolenky doniesť perfektné fotky? Poradíme vám

Nádherná príroda, úchvatné scenérie, exotické mestá... Ideálna dovolenka. Už to len všetko vyfotografovať, aby ste sa mohli doma pochváliť rodine a za dlhých zimných večerov spomínať na letné zážitky pri šálke horúceho čaju.

22.07.2015 07:00
debata (2)

Nie každý dokáže čarovať s fotoaparátom, a tak mnohé zábery končia nepekne odseknuté, rozostrené alebo len pôsobia tuctovo a akosi neesteticky, jednoducho im čosi chýba. Aj keď je umenie subjektívne, máme pre vás niekoľko tipov, ako zachytiť moment tak, aby ste si z cesty priniesli skutočne pekné snímky.

Svetlo

Fotograf by si mal vždy uvedomiť, aká časť dňa práve je a kde sa nachádza slnko. Mnohí si s obľubou vyberajú na fotenie takzvanú zlatú hodinu – teda prvú a poslednú hodinu slnečného svitu. Svetlo je vtedy mäkšie a jeho odtiene sú teplejšie. Zapadajúce alebo vychádzajúce slnko predlžuje tiene, ktoré niekedy zmenia okolie na magickú krajinu.

Odborníci sa zhodujú, že zvlášť ráno snímkam veľmi lahodí, jas je ešte mierny a vie vytvoriť zaujímavé odrazy – nie také silné ako cez obed a zároveň nie také červenkasté ako večer.

Zapadajúce slnko vytvorí aj z obyčajných... Foto: SHUTTERSTOCK
golden hour, zlatá hodina, západ slnka, chlapec, dole hlavou, lavička, nezbedník, lapaj, dieťa, hore nohami Zapadajúce slnko vytvorí aj z obyčajných záberov zaujímavé.

Tretiny

Niektoré fotoaparáty majú na displeji naznačenú mriežku (ak nie, predstavte si ju tam) – dve horizontálne čiary, ktoré rozdeľujú obrázok na tretiny vodorovne, a dve vertikálne, ktoré ho delia na rovnaké časti zvisle. Aby fotografia pôsobila lepšie, skúste umiestniť hlavný objekt namiesto stredu záberu na niektorý z priesečníkov čiar. Nie je to pravidlo, ale mnohé obrázky tak budú vyzerať omnoho zaujímavejšie.

Objekt naboku. Foto: SHUTTERSTOCK
Benátky, káva, kanál, Taliansko, gondoly, šálka Objekt naboku.

Pohľady a pohyby

Ak fotografujete osoby, či zvieratá, ktoré sú situované v jednej polovici snímky, ich pohľad by mal smerovať „dovnútra“ obrázka, teda smerom k druhej polovici. To isté platí aj pre pohyb.

Pohľady a pohyby by mali smerovať „dovnútra“... Foto: el
shutterstock 41623804 Pohľady a pohyby by mali smerovať „dovnútra“ obrázka.

Orientácia

Ak sa chystáte z dovolenkových fotografií spraviť prezentáciu pre priateľov, myslite na to, že pohodlnejšie bude, keď všetky vaše zábery budú mať rovnaký tvar, väčšinou „na šírku“. Teda aj vysoké veže, stromy či žirafy sa pokúste odfotiť z väčšej diaľky, aby sa zmestili na pozdĺžny záber.

Vysoké veže, stromy či žirafy sa pokúste... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Budova SNM Vysoké veže, stromy či žirafy sa pokúste odfotiť z väčšej diaľky.

Pozadie, stred a popredie

Tieto tri komponenty doslova pridajú do fotografie hĺbku. Aby ste dosiahli pútavejší obraz, venujte pozornosť tomu, čo sa deje vo všetkých troch rovinách.

Pozadie aj dianie vpredu.
shutterstock 133996091 Pozadie aj dianie vpredu.

Detail

Niekedy je krásna budova, štýlové auto alebo milý grošovaný koník príliš veľký, aby sa dal zachytiť celý, aj s pozadím, oblohou a ďalšími turistami naokolo. Vtedy sa zamerajte na detail či výrez objektu. Zvyšok nechajte na predstavivosti vášho diváka.

Časť celku. Foto: SHUTTERSTOCK
Čína, strechy, pagoda, budovy, dynastia Ming, Časť celku.

Dynamickosť

Majestátnu katedrálu, historickú fontánu či prírodnú scenériu sa mnoho cestovateľov snaží zachytiť bez iných „rušivých ľudí“. Vyčkávajú na moment, keď práve nikto nie je naokolo a vtedy rýchlo cvakajú. Avšak pripravia sa tak o rozmer života a pohybu a ich fotografia je strnulá. Unavený turista oddychujúci pod stromom alebo veselé japonské dievčatá, ktoré si práve pod orlojom robia selfie, celý záber dokážu oživiť a vaši priatelia budú vidieť, že ste navštívili atraktívne miesto, nie nudnú pustatinu.

Ľudia či zvieratá oživia dovolenkové fotografie... Foto: SITA/AP, Hiro Komae
pyramída, Egypt Ľudia či zvieratá oživia dovolenkové fotografie stavieb, miest, prírody.

Osobnosť

Skúste do záberov vložiť svoju osobnosť, nápad. Keď prídete do Paríža, povinnou jazdou bude fotka Eiffelovky, selfie pred Louvrom a víťazným oblúkom. To je, samozrejme, v poriadku, avšak takéto fotografie sa nebudú ničím líšiť od typických pohľadnicových obrázkov a od miliónov ďalších záberov, ktoré si robia ostatní návštevníci. Skúste sa namiesto toho aj na „klišéovité“ miesta pozrieť svojimi vlastnými očami a možno si všimnete pred pyramídou hysterickú ženu, ktorá sa pokúša vysadnúť na znechutenú ťavu alebo zachytíte uletený detský balónik povievať nad levou voliérou.

Pozrite sa na predmety z inej perspektívy ako... Foto: SHUTTERSTOCK
Mona Lisa, Louvre, Paríž, múzeum, turisti Pozrite sa na predmety z inej perspektívy ako väčšina.

Moment

Mnoho výletov má svoje časové plány, a tak vám obdivovanie Mony Lisy prekazia tlačiace sa zástupy alebo vás spred barokového kostola poháňa sprievodca k ďalšej pamiatke. Niekedy sa však na vynikajúci záber oplatí počkať. Po fádnej pláži možno o päť minút prebehne rozkošné dieťa s kolesom alebo do kamenného obchodíka v malom rybárskom mestečku práve privezú zásobu čerstvých tuniakov.

Momentka skoku. Foto: SITA/AP, Andy Wong
Čína, skokan, socha Momentka skoku.

Magická obyčajnosť

Možno sa zdá, že úchvatné fotografie sa dajú spraviť len na exotickej dovolenke, ale pravdou je, že nádherné zábery dokáže naaranžovať aj obyčajný každodenný život. Vojdite do obchodíka prepchatého suvenírmi, dajte si spraviť nový strih alebo si objednajte na rohu ulice kávu – a foťte to. Možno sa vám podarí zachytiť čaro (ne)bežného okamihu.

Čaro (ne)bežného okamihu. Foto: SHUTTERSTOCK
káva, kaviareň, islam, Arabky, burka, šatka Čaro (ne)bežného okamihu.

Kvantita

Zvykne sa hovoriť, že nie je dôležitá kvantita, ale kvalita a to, prirodzene, platí aj pri fotografiách. Ale dobrá rada odborníkov znie – foťte, foťte, foťte, čo vám dátová karta stačí! Veď medzi desiatkami nepodarených snímok sa určite skôr nájde zopár skutočných skvostov. Potom materiál stačí len pretriediť. Aj profesionálni fotografi prezrádzajú, že na ich výstavy putuje len zlomok záberov, ktoré spravia.

Foťte. Veľa. Foto: SITA/AP, Adrian Wyld
Ottawa, vlajky, fotografovanie Foťte. Veľa.
2 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #fotografie