Čo stále láka tisíce ľudí na 'stredovekú' púť do Santiaga de Compostela?

Dlhé dni alebo aj týždne chôdze, len s ruksakom na chrbte, nezriedka v horúčave či po daždi... Čo hľadajú študenti, predavači, lekári, učitelia, manažéri na Svätojakubskej ceste? Napriek bolesti v nohách po dlhých intenzívnych túrach sa zväčša usmievajú. Občas si spravia fotografiu, aby si svoje spomienky na zážitok, ktorého tradícia siaha ešte do stredoveku, uchovali navždy.

26.08.2015 07:00
Santiago de Compostela, púť, Španielsko,... Foto:
Trasy lemujú pätníky s tradičnými mušľami. Tie možno vidieť aj zavesené na ruksakoch pútnikov.
debata

V hostinci Ribadiso, ktorý majiteľ zriadil vnútri kamenných múrov bývalého hospica pre pútnikov z 13. storočia, sa môže ubytovať 62 hostí. Predtým pútnici spávali v stodolách a rôznych prístreškoch. Umývali sa v potokoch. Teraz sa za samozrejmé vybavenie ubytovní pozdĺž cesty považuje wi-fi.

Do cieľa, k impozantnej katedrále svätého Jakuba v Santiagu de Compostela, vedú viaceré cesty, sú rôzne dlhé a rozdielne náročné a dajú sa prejsť pešo, bicyklom alebo aj na koni. Zo siedmich najznámejších sa najviac využíva francúzska cesta. Trasy lemujú pätníky s tradičnými mušľami. Tie možno vidieť aj zavesené na ruksakoch pútnikov, ako sa kolíšu v rytme ich krokov.

Zastavia sa až v chráme, kde sú podľa kresťanskej tradície uložené pozostatky svätého Jakuba Staršieho, pred ktorými sa skláňajú pocestní už od 11. storočia.

Prvú zaznamenanú púť do Compostely vykonal v roku 951 biskup z Le Puy. Pozdĺž cesty sa odvtedy postupne zriaďovali kostoly a kláštory s relikviami. V 12. storočí vznikol pod názvom Liber Sancti Jacobi prvý manuál pre pútnikov. Rukopis obsahoval kázania, správy o zázrakoch a liturgické texty spojené s osobou svätého Jakuba. Ďalej v ňom bol tiež popis trasy, umelecké diela, ktoré môžu pútnici po ceste vidieť a zvyky miestnych obyvateľov.

Svätojakubská cesta (alebo španielsky Camino de Santiago) priťahuje mnoho domácich Španielov, ktorých krajina sa už desať rokov zmieta v kríze. Púť totiž nie je príliš finančne náročná.

Európania tu vždy boli bežnými návštevníkmi, ale v poslednom čase nie je nič výnimočné zbadať medzi turistami aj Japoncov, Kórejcov a Američanov.

Vďaka obrovskej reklamnej kampani v zahraničí, najmä v Austrálii, Južnej Kórei a Brazílii, sa za posledné desaťročia viac ako zdvojnásobil príliv pútnikov z cudziny. V roku 2005 bolo pútnikov celkom 93 924, z toho 43,7 percenta cudzincov. Za niekoľko rokov sa tento počet viac než zdvojnásobil a dnes tvoria Španieli už len 49 percent všetkých pocestných.

Stále viac cudzincov každoročne smeruje k... Foto: SHUTTERSTOCK
Santiago de Compostela, púť, Španielsko, putovanie, ruksaky, plecniaky, turisti, Stále viac cudzincov každoročne smeruje k impozantnej katedrále svätého Jakuba v španielskom Santiagu de Compostela.

Zo zahraničných návštevníkov sem už dlhodobo prichádza najviac Nemcov a Talianov, ale vzrástol tiež počet amerických pútnikov, najmä vďaka americko-španielskemu filmu Púť, v ktorom herec Martin Sheen vykonáva Svätojakubskú cestu. Púť je veľmi známa dokonca aj v Japonsku.

Motivácia mnohých pútnikov sa však storočiami zmenila. Pre mnohých z nich už nie je náboženský prvok to hlavné. Na púť sa vydávajú, aby zažili dobrodružstvo a aby si jednoducho vyčistili hlavu od každodenných pracovných či rodinných problémov. Hľadajú a nachádzajú pokoj a samých seba. Niektorí prichádzajú v skupinách alebo po dvojiciach, iní pricestujú sami a cestou sa spoznávajú so spolupútnikmi.

Na konci púte získajú turisti slávnu „compostelu“, čiže osvedčenie o vykonaní cesty. Mnohí sa však domov nevracajú takí, ako odišli…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Santiago de Compostela #pútnici