S teplotami rastú kempom aj tržby

Sezóna bude vydarená. Vďaka teplému letu sa kempy tešia množstvu návštevníkov. Dobrodružnejšia a lacnejšia dovolenka láka aj čoraz viac Slovákov.

04.08.2015 17:00
kempy, kemping, stany, dovolenka, leto Foto: ,
Dovolenka v kempe je obvykle lacnejšia a dobrodružnejšia. Láka aj čoraz viac Slovákov.
debata (1)

Pre pobyt v stane či v karavane je počasie kľúčové a tohtoročné horúčavy kempovaniu prajú. „Už teraz môžeme hovoriť o úspešnejšej sezóne, pretože minulý rok bolo leto daždivé a tento druh dovolenkovania je od počasia ešte omnoho závislejší ako iné,“ povedal prezident Slovenskej asociácie campingu a caravaningu Peter Turányi.

Pred rokmi nebol o tento typ dovolenky záujem, pretože viaceré kempy upadali. Podľa Turányiho nastal zlom niekedy okolo roku 2010. „Kempingy začali pomaly takpovediac dvíhať hlavu a postupne, pomaličky aj vzhľadom na to, že táto oblasť bola veľmi podkapitalizovaná, začali zlepšovať svoje služby aj celkovú úroveň. Od tohto obdobia môžeme hovoriť o raste kempingu na Slovensku. Ako v každom podnikaní aj tu sú úspešné aj menej úspešné kempy. Závisí od toho, ako k tomu vlastníci pristúpia,“ ozrejmil Turányi.

Väčší počet dovolenkárov potvrdzuje aj kemping v Dolnom Kubíne, ktorý minulý rok skončil ako druhý najlepší na Slovensku. „Nárast určite je. Kemp bol pred dvoma rokmi zrekonštruovaný a dokonca roka nás čaká ešte ďalšia rozsiahla modernizácia. Máme tiež dobrú polohu, nachádzame sa priamo pri rieke, takže k nám chodia celé autobusy vodákov,“ vysvetlila Angelika Fogášová z kempingu Tília Gäceľ v Dolnom Kubíne.

Denník Pravda oslovil desať kempov. Všetky potvrdili, že o klientov nemajú núdzu a táto sezóna je lepšia ako vlaňajšia. Pribúda im aj hostí zo Slovenska, stále však prevládajú zahraniční turisti, najčastejšie Česi. Stálicami sú tiež Nemci a Holanďania, v týchto krajinách má kempovanie dlhú tradíciu. Prichádzajú však aj ľudia zo susedných krajín, ako sú Rakúsko či Maďarsko.

Kempy štandardne ponúkajú miesta pre stany a karavany, niektoré aj chatky či bungalovy, samozrejmosťou sú sociálne zariadenia a kuchynka. Každý má svoje najväčšie lákadlo. Vyhľadávané sú hlavne tie v blízkosti turistických atrakcií, prírodných unikátov a miest vhodných na kúpanie.

„Výhodou je, že sme dobre situovaní. Náš kemp sa nachádza dva kilometre nad Bojnicami, takže za 20 minút chôdze vyznačenou turistickou trasou sú naši hostia v centre mesta. Tam môžu navštíviť kúpalisko, zámok alebo zoologickú záhradu. Priamo v areáli máme spoločné ohnisko, bufet s reštauráciou, potraviny aj možnosti športového vyžitia,“ opísala Silvia Kučerová z kempu v Bojniciach.

V kempe Tajch v Novej Bani prevažujú Slováci, ale k stálej klientele patria aj Holanďania či Fíni. „My sme maličký kemp. Nachádzame sa pri jazere, návštevníci majú k dispozícii pláž, volejbalové ihrisko, hneď vedľa kempu sú aj tenisové kurty. Keď je vonku teplo, hostí je viac, ale mali sme zrazy, takže prišli, či bolo počasie pekné, alebo škaredé,“ zhodnotila aktuálnu sezónu Oľga Lackovičová z kempu Tajch.

Výhodou dovolenkovania v kempe je uvoľnenejšia atmosféra, bližší kontakt s prírodou a väčšia možnosť spoznať nových ľudí. V spoločných priestorov sa dá zoznámiť napríklad pri umývaní riadu či praní. Pre deti je stanovanie alebo prespávanie v karavane dobrodružstvom.

„Hlavne je to radikálna zmena spôsobu života na určitú dobu. Ideme do práce, do kancelárie, potom domov, stále sme nejako uzatvorení. Tu je tá zmena dosť citeľná, preto je aj relax výraznejší,“ zhodnotil Turányi.

Jednou z výhod je aj nižšia cena. Suma za pobyt sa skladá z viacerých častí. Základnými sú poplatok za osobu na deň, miestna daň a poplatok za auto, stan, karavan, prípadne chatku. V kempoch, ktoré denník Pravda oslovil, sa cena za osobu na deň pohybovala okolo troch eur, deti platia zvyčajne menej. Za stan a karavan si kempy účtujú od dvoch do päť eur denne. Pre trojčlennú rodinu tak deň v kempe vychádza na niečo cez desať eur.

Podobne ako hotely aj kempy sú hodnotené hviezdičkami. Ich počet určuje, čo musia spĺňať. V štvorhviezdič­kovom musí byť napríklad voda a prípojka na elektrinu priamo na mieste, kde stojí stan alebo karavan. Štyri hviezdičky má u nás zatiaľ iba jediný kemp v Podhájskej.

„V priebehu sezóny navštevujeme kempingy a hodnotíme ústretovosť a informovanosť personálu, zároveň vybavenosť, poriadok a tak ďalej. Združujeme tak karavanistické kluby, ako aj kempingy na Slovensku. Má to tú výhodu, že vieme z oboch strán posúdiť požiadavky karavanistov na kempy, na druhej strane aj určité výhrady prevádzkovateľov kempov voči karavanistom. Čiže prebieha tu diskusia, výmena informácií a je to veľmi prospešné,“ dodal Turányi.

Pri výbere správneho kempu môžu okrem hviezdičiek pomôcť aj internetové portály. Okrem ponuky a kontaktných údajov na nich záujemcovia nájdu aj hodnotenia návštevníkov.

Vybavenosť kempov podľa počtu hviezdičiek

Jednohviezdičkový kemp

  • Prijímacia kancelária s dennou službou minimálne 16 hodín, zodpovedná osoba musí byť zastihnuteľná nonstop. Povinnou súčasťou je aj informačný panel.
  • Plocha na ubytovanie minimálne 40 m2. Samoobslužná kuchyňa a zabezpečené občerstvenie do vzdialenosti 500 metrov a hygienické zariadenia. Ubytovanie vo vlastných zariadeniach hostí, minimálne v stanoch.

Dvojhviezdičkový kemp

  • Prijímacia kancelária, nonstop zastihnuteľná zodpovedná osoba, parkovací priestor pred prijímacou kanceláriou.
  • Plocha na ubytovanie minimálne 60 m2. Samoobslužná kuchyňa, občerstvenie do vzdialenosti 500 metrov. V areáli alebo vo vzdialenosti do 500 metrov musí byť zabezpečené celodenné stravovanie, hygienické zariadenia.
  • Ubytovanie vo vlastných zariadeniach hostí, minimálne v stanoch, obytných automobiloch a obytných prívesoch. Najmenej 20 percent kempingových jednotiek musí mať elektrickú prípojku.

Trojhviezdičkový kemp

  • Prijímacia kancelária s nepretržitou službou a nočným strážením areálu kempu. Plocha na ubytovanie minimálne 80 m2 pre 30 percent jednotiek, pre ostatné minimálne 60 m2.
  • Samoobslužná kuchyňa, občerstvenie v areáli kempingu, možnosť celodenného stravovania v pohostinských strediskách, hygienické zariadenia.
  • Ubytovanie vo vlastných zariadeniach hostí, minimálne v stanoch, obytných automobiloch a obytných prívesoch. Najmenej 50 percent kempingových jednotiek musí mať elektrickú prípojku.

Štvorhviezdičkový kemp

  • Prijímacia kancelária s nepretržitou službou a nočným strážením areálu kempu. Plocha na ubytovanie minimálne 100 m2 pre 50 percent jednotiek, pre ostatné minimálne 60 m2..
  • Samoobslužná kuchyňa, občerstvenie v areáli kempingu, celodenné stravovanie v pohostinských strediskách, hygienické zariadenia.
  • Ubytovanie vo vlastných zariadeniach hostí, minimálne v stanoch, obytných automobiloch, obytných prívesoch a mobilných domoch. Všetky kempingové jednotky a parcely musia mať vlastnú elektrickú prípojku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #dovolenka #kemping #kempy