Čo láka ľudí na kempovanie? Voda, stánky a pokoj

Pred recepciou kempu na Slnečných jazerách v Senci sa začína tvoriť rad. „Dve osoby a stan, dvaja dospelí a dve deti v karavane,“ diktujú prichádzajúci turisti. Brigádničky v okienku radia pri vypĺňaní tlačív a vydávajú peniaze.

05.08.2015 06:00
kemping, kemp, karavan, dovolenka Foto: ,
Nemecký pár žijúci neďaleko Berlína si atmosféru a služby seneckého kempingu nevie vynachváliť.
debata

Po pár minútach už rodiny sadajú naspäť do áut, aby podľa čísla, ktoré dostali, našli svoje miesto medzi množstvom stanov a karavanov.

Doobeda vládne v celom kempe pohoda. Niektorí ešte nevstali zo zazipsovaných stanov, ďalší už vyrazili na pláž alebo si užívajú pekné počasie pred karavanmi. Na záhradné sedenie nás pozýva aj pán Rostislav z Blanska. V seneckom kempe trávi už dvanáste leto. Spolu s partiou kamarátov si rozložia stany vždy na rovnakom mieste a v rovnakom čase.

„Teraz je nás tu spolu asi päť alebo šesť rodín. Niektorí sem chodia kempovať dokonca dvakrát v roku. Najviac sa nám na Seneckých jazerách páči čistá voda a ešte tento stánok s občerstvením oproti,“ konštatoval kývajúc hlavou na skupinku bufetov.

Na niektorých karavanoch vlajú nórske a švédske vlajky. Zo stanov započuť slovenčinu. Evidenčné čísla áut však hovoria o jednoznačnej prevahe českých turistov. Potvrdzuje to aj prevádzkovateľ kempu Eduard Horváth.

„Väčšinou je klientela z Holandska. Potom máme hostí čiastočne aj z Nemecka a Poľska, ale hlavnú časť tvoria českí návštevníci. Prvý mesiac naznačuje, že táto sezóna by mohla byť úspešná,“ uviedol Horváth.

Výhodou seneckého kempu je poloha. Jazerá a pláže s množstvom atrakcií sú hneď za kempom, navyše z mesta sa dajú podnikať rôzne výlety. Blízko je Bratislava, Viedeň, Budapešť. Návštevníci si pochvaľujú aj viacero podujatí. Najväčšími sú Senecké leto a karneval.

Samotný kemp je rozdelený na dve časti, severná sa zameriava na stany a je prispôsobená hlavne mladším návštevníkom. V južnej dovolenkujú prevažne karavanisti a je o niečo pokojnejšia. Nerušený oddych v prírode si pochvaľuje aj pani Kateřina, ktorá do Senca pricestovala s rodinou z Ostravy na celý mesiac. „Je tu taký pokoj. Môžeme mať so sebou aj psíkov a sme tu vonku. Keby sme boli v hoteli je to iné,“ popisuje.

Pred jedným z karavanov sa chystá obed. Starší pán na improvizovanom sporáku zručne obracia mäsové placky pripomínajúce naše fašírky. Pri otázke o výbere kempu neváha a zhodnotí, že aj s manželkou im tu nič nechýba.

„Je to tu super, počasie je dobré, za rohom sú jazerá aj mesto. Navyše neplatíme veľa. Domov sa vraciame až v polovici augusta. Už sme na dôchodku, tak si môžeme dovoliť aj dlhšiu dovolenku. Boli sme už v Bratislave, na termálnom kúpalisku pri Galante, aj v Malackách,“ vymenúva výhody kempu Klaus z okolia Berlína.

Najväčší nával zaznamenávajú počas víkendov. „Kemp si buduje meno predovšetkým svojou dobrou prácou, tým, že pripraví dobré podmienky pre hostí. Aj my sa každý rok snažíme, aby sme niečo pridali. Aj samotní návštevníci nás na to navodia. Napríklad teraz máme od nich námety, aby sme zriadili požičovňu bicyklov. Máme bunku na úschovu, ale samotné bicykle nemáme. Mnohí turisti prídu bez bicyklov a chceli by sa ísť niekam pozrieť,“ vysvetlil Horváth.

Turisti si vyberajú kempovanie aj vďaka nižším cenám v porovnaní s hotelmi. Uvedomujú si to aj v seneckom kempe. Ceny nezvýšili už niekoľko rokov. Okrem stálych návštevníkov chcú totiž prilákať aj tých, ktorí prechádzajú mestom a nemajú vybratý kemp.

„Na každej križovatke, na každom kruhovom objazde je vyznačený smer na Slnečné jazerá. Je však dobré, že aj ľudia v meste kemp poznajú, takže turistov vedia usmerniť,“ uzavrel Horváth.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #dovolenka #kemping #kempy