Cigánsky bašavel je oslava

Muzika, čo chytí za srdce a rozihrá všetky žilky v tele, temperamentné tance, ale aj poctivé remeslo. To je tradícia rómskej kultúry. Ak prídete v nedeľu 16. augusta do Bratislavy na Bašavel v (Starej) tržnici, dobre sa zabavíte a veľa naučíte.

14.08.2015 06:00
divé maky Foto:
Za desať rokov fungovania štipendijný program Divé maky podporil 440 talentovaných rómskych detí.
debata (2)

Už desať rokov Divé maky pomáhajú talentovaným rómskym deťom získať vzdelanie, rozvinúť nadanie a nájsť v živote svoje miesto. V Bratislave v Starej tržnici budú v nedeľu 16. augusta oslavovať dobrú prácu, ktorú deti za celý rok urobili. Spoznáte ich príbeh, naučia vás tancovať aj variť. A milovať život.

„Za desať rokov fungovania štipendijný program Divé maky podporil 440 talentovaných rómskych detí. 80 z nich študuje na strednej škole a trinásti sú študentmi vysokých škôl,“ hovorí s hrdosťou Barbora Kohútiková, manažérka Divých makov. Slovo „bašavel“ znamená oslava a deti majú čo oslavovať, výsledky celoročnej práce, ktorú na sebe urobili vďaka darcom. Niekomu dobrí ľudia prispeli na kúpu hudobného nástroja, inému financovali ľudovú školu umenia. A tesne pred Bašavelom pripravujú program na celotýždňovom sústredení.

V Živej knižnici deti z Divých makov... Foto: archív Divé maky
divé maky V Živej knižnici deti z Divých makov porozprávajú svoje príbehy

Program sa začína v Starej tržnici od 12. hodiny premietaním filmov s rómskou tematikou (Zvonky šťastia, Cigarety a pesničky, Cigáni idú do volieb). Zároveň sa naplno roztočí kolotoč workshopov, v ktorých sa najprv naučíte maľovať či chodiť na chodúľoch alebo po lane ako cirkusový umelec. V Živej knižnici deti z Divých makov porozprávajú svoje príbehy a o chvíľu už predvedú svoje umenie v matiné klasickej hudby, aj o 17. hodine v strhujúcom galaprograme. Dovtedy si však môžete vyskúšať výrobu bábok, tieňohru a bábkoherectvo, vyrobíte si vlastný „handmade“ výrobok, naučíte sa variť rómske jedlá alebo tancovať rómske tance – od 13. do 16. hodiny.

Divé maky pomáhajú rómskym deťom získať... Foto: archív Divé maky
divé maky Divé maky pomáhajú rómskym deťom získať vzdelanie, rozvinúť nadanie a nájsť v živote svoje miesto.

O štvrtej bude pódium patriť mladým hercom a o 17. hodine príde zlatý klinec programu – galaprogram detí z Divých makov a ich hostí. S deťmi vystúpi aj vnučka legendárneho huslistu Jána Berkyho-Mrenicu Barbora Botošová. Po galaprograme prinesie česká kapela Terne Čhave hudbu plnú vášne a energie zakotvenú v rómskej tradícii, ale so svojským štýlom, ktorý nazvali rom'n'roll. A na záver zažijete, ako znie, keď sa spoja rómske rytmy s rockovou kapelou a s deťmi z Divých makov „Dúfame, že ľudia prídu a ukážu, že sú otvorení, že veria v potenciál talentovaných detí a v ich prínos pre spoločnosť. Deti, ktoré cítia podporu, dokážu viac,“ hovorí Barbora Kohútiková.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Stará tržnica #bašavel