Ázia valcuje konkurenciu, v rebríčku naj letísk vedú singapurské a kórejské

Britská spoločnosť Skytrax, ktorá na svojej webovej stránke hodnotí služby na letiskách a kvalitu aerolínií, zverejnila výročný rebríček najlepších letísk sveta World Airport Awards.

09.09.2015 07:00
letisko, lietadlá, Changi, Čangi, prílety,... Foto:
Letisko Singapur-Čangi.
debata

V hodnotení najlepšie obstála Ázia, v dvadsiatke najkvalitnejších sa desať letísk nachádza práve na tomto svetadieli. Prvé miesto obsadilo Letisko Singapur-Čangi, z európskych je na tretej priečke mníchovské, na šiestej Zürich, na ôsmej londýnsky Heathrow a deviate miesto obsadilo amsterdamské letisko Schiphol. Medzi najlepších sa prekvapivo nedostalo žiadne letisko z USA, americký kontinent reprezentuje z jedenástej pozície medzinárodné letisko vo Vancouveri.

Spoločnosť Skytrax označila za najlepšie letisko Singapur-Čangi už po tretíkrát, píše portál China.org.cn. Z „babylonu“, ktorý leží na východnom konci Singapuru, lietajú cestujúci do viac ako 200 destinácií po celom svete s vyše 80 medzinárodnými leteckými spoločnosťami. Do štatistík si značí 5 000 príletov a odletov týždenne (čo vychádza na približne dva za minútu), ročne odbaví v troch termináloch okolo 66 miliónov cestujúcich.

K dvom pribudlo tretie

Kvôli preťaženosti dvoch starších letísk sa v 70. rokoch singapurská vláda rozhodla vybudovať na najvýchodnejšom cípe ostrova nové. Náročnej stavbe predchádzalo pracné vysušovanie okolitých močiarov, ale stálo to za to. Nové letisko sa stalo jedným z najväčších projektov v dejinách Singapuru.

Čangi otvorili v roku 1981 s jedným terminálom, druhý dostavali v roku 1990 a s príchodom väčších lietadiel, ako Boeing 747 a Airbus A380, sa v roku 2008 rozhodli aj pre tretí terminál. Od roku 2011 je letisko Singapur-Čangi siedmym najväčším na svete a druhým najväčším v Ázii.

Stroje k Čangi musia prilietať od mora na východnej strane, aby obyvateľov netrápil prílišný hluk a zároveň aby sa zmiernili dôsledky prípadného leteckého nešťastia.

Rebríček World Airport Awards je od roku 1999 globálnym meradlom kvality letísk a spoločnosť Skytrax svoje výsledky zostavuje na základe 13 miliónov dotazníkov, ktoré vyplnili cestujúci po celom svete. Hodnotenie sa týkalo 550 letísk, v ktorých si cestujúci všímali priebeh check-inu, prístup personálu, bezpečnosť, kvalitu transferov, ponuku tovaru a ostatné doplnkové služby.

Dvadsiatka najlepších letísk sveta za rok 2015 podľa spoločnosti Skytrax:

  1. Singapur-Čangi
  2. Medzinárodné letisko Inčchon, Kórejská republika
  3. Letisko Mníchov, Nemecko
  4. Medzinárodné letisko Hongkong
  5. Medzinárodné letisko Haneda v Tokiu, Japonsko
  6. Letisko Zürich, Švajčiarsko
  7. Letisko Čúbu, Japonsko
  8. Letisko Heathrow, Londýn, Veľká Británia
  9. Letisko Schiphol, Amsterdam, Holandsko
  10. Medzinárodné letisko Peking, Čína
  11. Medzinárodné letisko Vancouver, Kanada
  12. Medzinárodné letisko Kansai, Japonsko
  13. Letisko Frankfurt, Nemecko
  14. Medzinárodné letisko Narita, Japonsko
  15. Medzinárodné letisko Auckland, Nový Zéland
  16. Letisko Kodaň, Dánsko
  17. Medzinárodné letisko Taiwan Tchao-jüan
  18. Letisko Helsinki-Vantaa, Fínsko
  19. Letisko Kuala Lumpur, Malajzia
  20. Letisko Brisbane, Austrália

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rebríček #letisko