Túžite po pokojnej dovolenke? Skúste leprovú kolóniu

Slnko a more, vyberané jedlá a lahodné nápoje, či fascinujúce historické pamiatky - to všetko je úžasné, ale pre mnoho ľudí majú tieto tradičné miesta na trávenie dovoleniek len obmedzenú príťažlivosť.

03.10.2015 13:00
debata

Preto teraz v Japonsku vyšlo prvé číslo časopisu Dark Tourism zasväteného fenoménu takzvanej temnej turistiky. A na svojich 96 stránkach ponúka morbídnejšie varianty destinácií pre tých turistov, ktorí sa chcú ponoriť do mizérie, skazy a smrti, napísal spravodajský server The Times.

Takto zameraným turistom Dark Tourism odporúča, aby sa vydali do leprových kolónií, strávili dovolenku v zničenom Čečensku, alebo vyrazili na jednodňové zájazdy do miest zamorených radiáciou po katastrofe japonskej jadrovej elektrárne Fukušima.

V časopise sú namiesto dievčat v bikinkách na zlatých plážach skôr fotografie zachovalých mŕtvych tiel, či sprievodca po miestach hrobov japonských vodcov, ktorých ako vojnových zločincov obesili po druhej svetovej vojne.

Aj Japonsko tak naskočilo na celosvetovú vlnu záujmu o turistiku, ktorá je známa ako „thanato-turistika“ podľa gréckeho slova Thanatos označujúceho boha smrti.

Jeden z prispievateľov do časopisu, profesor turistických štúdií Akira Ide, povedal: „Chceme, aby ľudia zažili aj temné stránky – či nevyhnutné vedľajšie následky – moderného priemyslu prostredníctvom cestovania. A chceme pomôcť tomu, aby temná turistika aj v Japonsku zapustila korene.“

Múzeá holokaustu aj útokov tu už sú

Z historického hľadiska nie je temná turistika ničím novým, ako dokazuje niekoľko opisov sviatočnej atmosféry, ktorá často sprevádzala verejné popravy, rovnako ako existencia múzeí zasvätených potopeniu Titaniku, holokaustu či jadrovým útokom na Hirošimu a Nagasaki.

Úvodné číslo časopisu opisuje okrem iného aj cintorín Fontanelle v talianskom Neapole s tisíckami ľudských lebiek a prináša tiež článok riaditeľa múzea v indonézskej provincii Aceh zasväteného cunami v Indickom oceáne v roku 2004.

Ponúka tiež zájazd po vyľudnených mestách v evakuovanej oblasti okolo jadrovej elektrárne Fukušima spoločne s mapou a Geigerovým prístrojom na meranie radiácie. A končí fotoseriálom venovaným práci nemeckého lekára Günthera von Hagensa, ktorý uchováva a rozrezáva ľudské aj zvieracie telá tak, aby bolo vidieť ich vnútorné orgány.

Šesť stránok časopisu sa tiež zaoberá bývalou leprovou kolóniou na jednom z japonských ostrovčekov, kde ešte v roku 1996 držali v karanténe ľudí, ktorí sa touto chorobou nakazili. V tom čase pritom už bolo malomocenstvo dávno liečiteľné.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Fukušima #Turistika