Dvanásť vecí, ktoré v USA poriadne prekvapia

Kto navštívil USA, určite si všimol niekoľko viac či menej výrazných rozdielov medzi európskymi zvykmi a americkým životom. Súhlasíte s týmto zoznamom?

29.10.2015 07:00
socha slobody, USA, Amerika, New York, Foto:
Socha slobody
debata (40)

Daň

Začnime v obchode. Vyberiete si tovar, v hlave si približne zrátate, koľko vás nákup bude stáť. Vtom pokladníčka zrazu zahlási o hodne vyššiu cifru – v Spojených štátoch sa totiž ceny na ceduľkách pri tovare uvádzajú bez dane.

Peniaze

Na sume za nákup ste sa už s personálom zhodli a prichádza na rad platenie. Pre neskúsené oko Európana môže záplava zelených bankoviek v peňaženke vyzerať neprehľadne. Ešte horšie to však je s mincami. Snažíte sa nájsť presnú sumu, a tak obraciate peniaze v ruke a hľadáte číselné zobrazenie hodnoty. Na niektorých však jednoducho nie je. Domáci sa orientujú zväčša podľa veľkosti – ale pozor, „dime“, desať centov, je menší ako „nickel“, teda päť centov.

Bezhotovosť

Po niekoľkominútovom prehrabávaní útrob peňaženky si všimnete, že rady pred ostatnými pokladňami sa pohli o hodný kus, pretože Američania sú zvyknutí aj balíček žuvačiek zaplatiť kreditkou.

Pozdrav

Na úrade či v reštaurácii čaká tiež zopár prekvapení. Usmievavá čašníčka vám prinesie jedálny lístok s vetou „how are you?“ Nepýta sa však na váš boľavý chrbát, je to jednoducho pozdrav, synonymum „hello“.

Tringelt

Sú krajiny, kde sa tringelt považuje za urážku, v USA je to presne naopak a je súčasťou platu zamestnancov. Európania vnímajú niekoľko percent navyše ako poďakovanie za vynikajúce jedlo a obsluhu, ale v Amerike ich čašníci zvyknú aj priamo vyžadovať, vhodná výška tringeltu môže byť uvedená rovno v menu.

Klimatizácia

Američania sú radi cool. Platí to aj pri nastavovaní teploty v domoch, reštauráciách, dopravných prostriedkoch, jednoducho všade. Najmä v horúcom lete je pre bežného Európana prechod zvonka dovnútra a zasa von nepríjemným šokom a nezriedka sa končí nádchou.

Ľad

Podobne ako sú Američania prekvapení európskou vlažnosťou osviežujúcich nápojov, tak aj Európania si musia dlho zvykať na kopy ľadových kociek, ktoré im servírujú americké reštaurácie. Navyše zvyčajný pomer nápoja a ľadu je 30 ku 70, takže akýkoľvek obrovský pohár vypijete na pár dúškov a dnu vám ostanú hrkať desiatky kociek alebo množstvo nadrveného ľadu.

Dolievanie grátis

Zatiaľ čo u nás sú bezodné poháre stále skôr raritou, v USA sú samozrejmé. Len čo hosť vyprázdni počas večere svoj pohár či šálku, čašník ju (niekedy aj automaticky bez opýtania) znova naplní, a to bez problémov aj niekoľkokrát po sebe.

Mount Rushmore Foto: SHUTTERSTOCK
Mount Rushmore, Keystone, Južná Dakota, USA Mount Rushmore

Alkohol

Kým v našich zemepisných šírkach sa alkoholické nápoje smú požívať od 18 rokov, v Amerike je to 21, ale predavačky si nezriedka pre istotu vypýtajú preukaz aj od omnoho starších. Podobne je to aj s pitím vonku, v USA je prakticky zakázané.

Porcie a kombinácie

V porovnaní s európskym zvyčajným množstvom sa niektorým zdá všetko v Amerike veľké – obrovské nápoje, enormné porcie jedla. A tiež im pripadajú zvláštne americké kombinácie – zmrzlina a k nej pohár koly, slanina so sirupom…

Milión otázok

Pocítite hlad, a tak skočíte do najbližšieho fastfoodu na jeden burger. Objednáte si, ale predavač vás najprv zaplaví sériou otázok, či si náhodou neželáte aj hranolky, aký dresing si budete priať, či nechcete dvojitú dávku syra, či si želáte jedlo zapiecť a či si ho vezmete so sebou alebo sa najete na mieste… Uff.

Semafory

Svetelná signalizácia je v USA umiestnená až za križovatkou, prípadne rovno nad ňou. Semafor je tak lepšie viditeľný aj pre autá, ktoré stoja v rade ďalej vzadu. Zaujímavosťou je, že na červenú je v Spojených štátoch amerických povolené odbočovať vpravo, pokiaľ zľava nejde žiadne auto. To vysvetľuje trúbenie, ktorým domáci poháňajú slušne stojaceho a nič netušiaceho európskeho šoféra.

Zdroj: Businessinsider­.com, Triphobo.com, Theatlantic.com, Huffingtonpos­t.com

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Spojené štáty americké