Budmerický kaštieľ sa mení z káčatka na labuť, obnovu ukončia v októbri

Obnova kaštieľa v Budmericiach sa skončí tento mesiac. Ministerstvo kultúry ešte na jar predpokladalo, že opravy kaštieľa, ktorý desaťročia využívali na tvorivé pobyty spisovatelia, by sa mali skončiť až v závere roka. Napokon sa však skončia skôr.

07.10.2015 14:00
Budmerický kaštieľ Foto: ,
Budmerický kaštieľ
debata (1)

„V kaštieli Budmerice prebiehajú dokončovacie práce. Do konca októbra by mala byť oprava definitívne ukončená,“ uviedol hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár. Obnova kaštieľa, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, sa začala v septembri minulého roka.

Kaštieľ v Budmericiach (okres Pezinok) z konca 19. storočia nebol pred opravami v ideálnom stave. V prvom rade sa museli odvlhčiť základy. Následne sa začali opravovať fasády.

Komplexne sa vymenili vodovodné, elektrické a plynové prípojky a rozvody. Na celom kaštieli pod dohľadom pamiatkového úradu opravili okná a zárubne. V súvislosti s opravou kotolne sa vymenili radiátory. Menila sa tiež sanita, vymaľovali sa všetky vnútorné priestory a vymenili sa koberce. Do spoločenských miestností na prízemí sa po dokončení opráv vráti historický nábytok, ktorý dočasne umiestnili v Slovenskom národnom múzeu v depozitári na Červenom Kameni.

Obnovený kaštieľ v Budmericiach sa stane účelovým zariadením ministerstva kultúry. Využívať sa má na organizovanie kultúrnych podujatí, workshopov, porád, konferencií a iných akcií. Podujatia tu chce organizovať ministerstvo kultúry, ktoré kaštieľ poskytne i na akcie pre Literárny fond, Hudobný fond, Fond výtvarných umení, Audiovizuálny fond, aj umeleckým a profesijným zoskupeniam, ako sú napríklad Spolok slovenských spisovateľov, Slovenská výtvarná únia a podobne. Priestory chce ministerstvo poskytovať na vzdelávacie a školiace aktivity nielen pre potreby rezortu kultúry, ale aj ostatným orgánom štátnej správy.

Kaštieľ v Budmericiach postavil v rokoch 1888 – 1889 v romantickom slohu rod Pálffyovcov. Národnú kultúrnu pamiatku v rozľahlom anglickom parku využíval najmä na tvorivé pobyty viac ako 50 rokov Literárny fond. Fond sa z kaštieľa musel pre skončenie nájomnej zmluvy vysťahovať, nájomná zmluva mu vypršala 31. mája 2011. Literárny fond už v novembri 2010 listom upozornil na blížiaci sa termín skončenia nájomnej zmluvy. Jednou z možností bolo podľa fondu aj zaradenie Literárneho fondu medzi inštitúcie, ktorým môže správca ponúknuť majetok štátu za nižšie než trhové nájomné. To si však vyžadovalo novelu zákona o správe majetku štátu. Nasledovné konkurzy ministerstvo kultúry na nájomcu kaštieľa neboli úspešné.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kaštiel #obnova #Budmerice