Tip na víkend: Bude sa hodovať na jablkách

Tento víkend budú domáci aj hostia v Bratislavskom kraji hodovať na jablkách a všelijakých jablkových dobrotách. Jablká budú tohto roku varené-pečené v trinástich mestách a obciach.

09.10.2015 07:00
jablko, jablkove hodovanie, dunajska luzna Foto: ,
Jablkové hodovanie.
debata

S nápadom hodovať na jablkách prišli v Modre a po ôsmich rokoch sa už Jablkové hodovanie stalo tradičným podujatím celého kraja okolo Bratislavy. Aj túto jeseň budú návštevníkov hostiť jablkami a všakovakými jablkovými dobrotami mestá a obce Modra, Senec, Pezinok, Svätý Jur, Limbach, Dunajská Lužná, Tureň, Jablonové, Stupava, Malacky, Bratislava Vajnory, Bratislava-Devínska Nová Ves, Bratislava-Nové Mesto, Fresh Market.

Október je pre jablká ako stvorený, hýria farbami ako jesenné lístie. Červené, žlté, zelené – čo odroda, to iná chuť. Ale všetky čerstvé a šťavnaté, len do nich zahryznúť. V sobotu 10. októbra budú v ponuke aj sladké i slané koláče, netradičné polievky, ťahané štrúdle, kompóty či mušty. Okrem ochutnávky si návštevníci môžu kúpiť receptár zostavený z pripravovaných dobrôt a zásobiť sa chutnými jabĺčkami na zimu.

Dobrým hostiteľom je už tradične spoločnosť Boni Fructi – Dobré jablká z Dunajskej Lužnej, kde si v sobotu od 10. hodiny môžete prezrieť výrobné priestory aj sady a vlastnoručne si nazbierať jabĺčka a deti sa povozia na traktoroch, plošinách či na štvorkolke. Na jarmoku kúpite samozrejme jablká a všetko jablkové, okrem toho však naživo uvidíte prešovanie aj staré spôsoby výroby náradia, jablkové dobroty sa budú piecť priamo pred očami hostí. Pre deti zahrá Stražanovo bábkové divadlo Červenú čiapočku (10.30), vystúpia hudobní hostia z Oravskej Lesnej, Zuzana Smatanová a folkloristi z Novej Bane. Pre deti sú pripravené tvorivé dielne, mini zoo, lezecká stena.

Jablkové hodovanie - rozdávanie jabĺčok,... Foto: SITA, Diana Černáková
jablkové hodovanie, jablká Jablkové hodovanie - rozdávanie jabĺčok, knižiek s receptami.

V Modre je podujatie spojené s hudbou, na nádvorí kaštieľa Malokarpatské osvetové stredisko od 11. hodiny ponúka prehliadku country, folk, bluegrass a trampskej hudby pod názvom Strunobranie. V Bratislave v Novej tržnici na Trnavskom mýte pripravia jablkové štrúdle, koláče a iné chuťovky členky denných seniorských centier z Nového Mesta už od 9. ráno, v Petržalke od 14. do 18. hodiny v DK Zrkadlový háj k jablkám pridajú lukostreľbu pre deti, v Devínskej Novej od 11. hodiny folklór, country a tvorivé dielne. V Pezinku sa od 13. hodiny na dvore Malokarpatského múzea okrem jabĺk deti zabavia v tvorivých dielňach a pri divadielku, vo Svätom Jure jablkový rínek oživí koncert pre deti a potulný biograf. Vo Vajnoroch pripravujú rozprávkovú hudobnú šou aj šarkaniádu.

Kam za zábavou

10. októbra, sobota

  • Bratislava: Figaro sem, Figaro tam – premiéra opery pre deti, SND, 17. h
  • Bratislava: Bratislavský cross – bežecké podujatie pre žiakov i veteránov, areál kúpaliska Rosnička, od 10. h
  • Bratislavský kraj: Jablkové hodovanie – Modra, Senec, Pezinok, Limbach, Sv. Jur, Dun. Lužná, Tureň, Malacky, Stupava, Bratislava
  • Bratislava: Festival perkusií a world music pre celú rodinu, hravé bubnovanie Pre deti – 10. h, pre začiatočníkov – 17. h, koncerty, DK Ružinov
  • Košice: Svetový deň starých rodičov – tvorivé dielne pre deti a starých rodičov, šach, cvičenie na fitlopte, veselé pečenie, Popradská 86, 10. h
  • Košice: Šarkaniáda, lúky nad Kolibou Zlatá podkova, 13. h – 17. h
  • Nitra: Šarkaniáda, Kalvária, 13. h
  • Podzámčok: Country babie leto, indiánska dedina, vozenie na koňoch, lov na líšku, jazdci, farma Podzámocký dvor
  • Rosina pri Žiline: Jesenné slávnosti – hudba, agroprodukty, predaj ovocných stromčekov a drevín, remeselnícky jarmok, sokoliari
  • Zvolen: Beh na Pustý hrad z Nám. SNP, prezentácia 9. h – 10.30 h
  • Žiar nad Hronom: jarmok
  • Žilina: Nostalgická jazda Rajeckou Ančou – drevený historický motorový vozeň Hurvínek do Rajca, odchody zo Žiliny 9.30 h a 13.30 h, z Rajca 11.30 h a 15.30 h, cestou v Rajeckých Tepliciach múzeum dopravy, súťaže pre deti, možnosť vyskúšať si historické motocykle, aj 11. 10.

11. októbra, nedeľa

  • Martin: Keď sa zima opýta – predstavenie tradičných jesenných prác našich predkov, SNM, 10. h – 16. h
  • Vychylovka: U košikára – prezentácia remesla v skanzene

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Modra #jablkové hodovanie