Airbus plánuje novinky. Bude sa pasažierom páčiť naskladaným nad sebou?

Výrobca známych lietadiel sa chystá patentovať si nové usporiadanie sedadiel na palube. Poschodové uloženie cestujúcich má za cieľ šetriť priestorom a lepšie využiť prepravnú kapacitu.

10.10.2015 07:00
Airbus, lietadlá,Čina, Airbus A380, A300, expo Foto: ,
Plány európskeho leteckého gigantu počítajú so zvýšeným radom kresiel.
debata (5)

Plány európskeho leteckého gigantu počítajú so zvýšeným radom kresiel, ktoré budú umiestnené nad dolnými miestami na podlahe stroja. K horným sedadlám sa budú cestujúci šplhať po rebríku alebo schodíkoch.

Každé zo sedadiel sa bude dať sklopiť aj do vodorovnej polohy, tak, aby si pasažieri mohli viac či menej pohodlne ľahnúť. Kreslá budú tiež polohovateľné pod rôznymi uhlami, takže cestujúci sa nebudú musieť pozerať len na operadlá sedadiel pred nimi. Návrhári tvrdia, že toto nové usporiadanie bude najvhodnejšie pre business class.

S nápadom pre Airbus prišiel tím dizajnérov z Hamburgu a patent podal koncert na americký patentový úrad. „V moderných dopravných prostriedkoch, najmä v lietadlách, je z ekonomického hľadiska veľmi dôležité optimálne využitie dostupného priestoru v kabíne pre cestujúcich,“ napísal Airbus vo vyhlásení. „Osobné kabíny preto chceme vybaviť toľkými radmi sedadiel, koľkými to len bude možné a prázdne miesto medzi nimi minimalizovať na najúnosnejšiu možnú mieru,“ dodal. Spoločnosť zároveň zdôrazňuje, že všetky jej návrhy zohľadňujú komfort pasažierov.

Airbus si necháva ročne patentovať okolo 600 nápadov, avšak nie je jasné, či najnovší návrh usporiadania sedadiel poschodovo niekedy opustí rysovaciu dosku a vstúpi do života. Začiatkom tohto roka si spoločnosť dala patentovať nadzvukový stroj s prezývkou „syn Concordu“, v ktorom by mala cesta z Londýna do New Yorku trvať len jednu hodinu.

Zdroj: News.sky.com, Dailymail.co.uk

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #Airbus #cestujúci