Korzika, ostrov odpadkov

Preplnené skládky, kontajnery napchaté až do prasknutia, odpadky na plážach, na okrajoch ciest aj v prírode: Korzika je zavalená odpadkami, ktoré už nedokáže zlikvidovať. Problém ešte zhoršujú milióny turistov, ktorí v lete francúzsky "ostrov krásy" navštevujú.

18.10.2015 14:00
Korzika, ostrov, more, cesta, leto, skaly, bralo Foto:
Korzika
debata

Krízu vyvolal neriadený demografický boom: na francúzsky ostrov s 310 000 oby­vateľmi sa ročne prisťahuje asi 4 000 ľudí. Úrady musia každoročne spracovať viac ako 300 000 ton odpadkov, píše agentúra AFP.

Okrem demografického boomu prispieva ku kríze zlá infraštruktúra, rozvoj stavebníctva s odpadom okolo stavenísk a tiež rastúca spotreba. Na ostrove je totiž v prepočte na hlavu najväčší počet supermarketov vo Francúzsku. Úsilie väčšiny obcí zavádzať mechanické a selektívne triedenie odpadu z domácností je nedostatočné a ľuďom navyše chýba zmysel pre občiansku povinnosť.

Neosobná neslušnosť

V letnej sezóne sa počet obyvateľov Korziky až zdesaťnásobí. Turisti, najmä Nemci, Belgičania, Švajčiari a Taliani, v tomto období tvoria 20 percent obyvateľov. Niektorí z týchto zahraničných návštevníkov, rovnako ako mnohí ostrovania aj Francúzi z kontinentu, sú ohromení tým, že na Korzike existuje veľa divokých skládok priamo v tých najkrajších prírodných lokalitách: sú tu odpadky zo stavieb, staré automobily, vyslúžilé elektrospotrebiče a ďalšie.

„Nemožno hovoriť o žiadnom viac či menej slušnom správaní zahraničných turistov, ani Francúzov či ostrovanov. Niektorých z nich možno zvádza istá sloboda v tejto krajine, kde nie je zvykom starať sa o susedov, a nesprávajú sa teda ako u seba doma,“ myslí si šéf korzickej prírodnej rezervácie Michel Acquaviva.

Kritický problém

Niekoľko európskych výletníkov tak tento rok v lete dostalo pokutu za to, že v horách odhadzovali odpadky, upozorňuje Acquaviva. Vrecia s odpadkami sa často objavujú na divokých parkoviskách na pobreží a v horách, kadiaľ turisti z európskych krajín prechádzajú.

Po niekoľkých sporoch boli niektoré centrá pre spracovanie odpadkov v lete preplnené a odmietli prijímať odpad z iných regiónov. Francúzska ministerka životného prostredia Segolene Royalová preto koncom augusta vyzvala na vyriešenie tohto obzvlášť kritického problému Korziky.

„Tu, rovnako ako inde, je možné obmedziť množstvo odpadu už pri zdroji, je to vec každého z nás,“ uviedla Royalová a vyzdvihla úlohu podnikov, ale aj súkromných osôb a škôl v ich výchovnom poslaní. Zmienila sa o možnosti v niektorých prípadoch obísť zákon o ochrane korzického pobrežia, aby sa tu mohli zriadiť jednotky na spracovanie odpadu. To sa nepáči organizáciám na ochranu prírody, hoci ministerka spresnila, že tieto výnimky by mali byť presne vymedzené.

Odrezaná obec je vzorom

Vďaka niektorým miestnym skúsenostiam však možno dúfať, že sa situácia zlepší. Napríklad obec Girolata na západnom pobreží Korziky dnes recykluje približne 80 percent odpadu vďaka triedeniu pri zdroji, čo je pravý opak toho, čo sa na Korzike obvykle deje.

Girolatu, ktorá má len pár obyvateľov a ktorá leží pri morskej prírodnej rezervácie Scandola, v lete zaplavia státisíce turistov. „Obec, ktorá nemá s ostatným svetom cestné spojenie, zásobujú lode či vrtuľníky. Zo svojej izolácie urobila prednosť a hlavnú časť odpadkov recykluje na mieste,“ vysvetľuje jej starosta François Alfonsi.

Obec už niekoľko rokov triedi sklo, kovy a plasty, ktoré vyplaví more a kompostuje organický odpad. Do spracovania odpadu sa tu investovalo 350 000 eur. V prístupných obciach by mohlo ísť o polovičnú sumu, odhaduje Alfonsi.

debata chyba
Viac na túto tému: #znečistenie #odpadky #Korzika