Zostavili zoznam desivých miest, nechýba hmlistý Londýn či Ospalá diera

Írsko je krajinou, kde nie je o desivé a tajomstvom opradené miesta núdza. Avšak keby sa niekto chcel báť aj v cudzine, denník The Irish Times v súvislosti s blížiacim sa Halloweenom vo svojej cestovnej rubrike predstavil niekoľko "najstrašidelnejších miest". Medzi lokalitami, z ktorých ide strach, je slávna dedina Sleepy Hollow, ale aj Salem, Londýn, alebo kutnohorská kostnica v susedných Čechách.

30.10.2015 07:00
Londýn, hmla, tma, ráno, Británia, Big Ben,... Foto:
Londýn v hmle.
debata

Denník píše, že stredoveké mesto Kutná Hora síce Halloween neoslavuje, turisti tam však môžu dostať skutočné zimomriavky. V podzemnej kaplnke sa totiž nachádzajú kosti asi 40 000 ľudí uložené do rôznych tvarov pyramíd či lustrov.

Ďalším strašidelným miestom je Londýn. Britská metropola ponúka v hmlistých večeroch dobrodružné výlety po stopách tajomného vraha Jacka Rozparovača, na ktorých turistov sprevádza historik, bývalý policajt a kurátor múzea zločinu Donald Rumbelow.

Iným typom hrôzostrašného zážitku môžu byť organizované prechádzky po miestach spojených s duchmi. Do halloweenskej nálady sa návštevníci Londýna dostanú aj pri návšteve London Dungeon, teda londýnskych kobiek.

V Mexiku sa budú návštevníci poriadne báť pri oslavách takzvaného El Día de los Muertos, teda Dňa zosnulých. Najrôznejšie slávnosti sa konajú od 31. októbra do 2. novembra, ich súčasťou sú sprievody na cintorínoch a všade sa nachádzajú obetné oltáre a sviečky.

Nič tak nenavnadí na Halloween, ako pripomienka čarodejníckych procesov, píše ďalej írsky denník. Kvôli nim treba vraj zamieriť do Salemu v americkom štáte Massachusetts. Počas celého októbra tam prebieha takzvaný Festival mŕtvych, ktorý je zakončený čarodejníckym bá­lom.

Posledným zo strašidelných miest je podľa The Irish Times dedina Sleepy Hollow v americkom štáte New York. Počas mesiaca, keď tamojší festival potrvá, sa môžu návštevníci zúčastniť napríklad na prechádzkach po cintoríne len za svetiel lucerien. Miesto preslávil už v roku 1820 svoju Legendou o Ospalej diere spisovateľ Washington Irving. Poviedku čiastočne inšpirovala nemecká ľudová legenda o bezhlavom jazdcovi, ktorý po lesoch prenasleduje neverníkov a iných hriešnikov.

Kam za zábavou

28. októbra, streda

  • hrad Strečno: Noc duchov, tekvíc a strašidiel – strašidelná prehliadka hradu. 18. h – 21. h

30. októbra, piatok

  • Bojnice: Bojnický svetlonos na zámku – netradičná prehliadka/večerná komentovaná prehliadka zoo, 17. h – prihlásiť sa vopred
  • Liptovský Ján: Jánske dušičky – tvorivé dielne, masky, súťaže, vatra, penzión Hronec, 15. h – 20. h
  • Malacky: Historické potulky po Starom cintoríne, spoznajte významné osobnosti mesta, 13. h a 15. h
  • Oravský hrad: Bojíte sa tmy? – večerná prehliadka

31. októbra, sobota

  • Banská Štiavnica: Dušičky z Nového zámku – jedinečný nočný výhľad, 17. h – 22. h
  • Bojnice: Bojnický svetlonos na zámku – netradičná prehliadka
  • Bratislava: Ukončenie sezóny v Antickej Gerulate Rusovce a na hrade Devín, na hrad až do apríla vstup len pri priaznivom počasí
  • Liptovský Ján: Jánske dušičky – strašidelné vstupy do Snanišovskej jaskyne, 10. h – 19. h
  • Malacky: Historické potulky po Starom cintoríne, spoznajte významné osobnosti mesta, 11. h, 14. h a 17. h, v nedeľu o 14. h a 17. h
  • Modra: Lampiónový sprievod, Kultúrny dom Ľ. Štúra, 17. h
  • Trenčín: Matúšov hrob – nočná prehliadka hradu s príbehom
  • Smolenice: Strašidlá na Smolenickom zámku – prehliadka strašidelného zámku, lukostreľba, 14. h – 22. h, v nedeľu 1. 11. 9.30 – 19. h
  • Šaľa: Súťaž vo vyrezávaní tekvíc, o najlepšiu detskú masku, tvorivé dielne – tekvice z papiera, Ms. úrad, od 15. h

1. novembra, nedeľa

  • Bratislava: Posledná možnosť vidieť výstavy Biedermeier (Slovenská národná galéria, Esterházyho palác) a Veľká Morava a počiatky kresťanstva (Bratislavský hrad)
debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #Londýn #Halloween