Reálne miesta, ktoré inšpirovali najznámejšie animované rozprávky

Jedna z najväčších mediálnych spoločností na svete, Disney, baví deti aj dospelých už takmer sto rokov. Inšpirácie pre svoje rozprávky často nachádza aj na skutočných miestach. Pozrite sa, ktoré hrady, zámky a prírodné krásy sa preniesli do animovaného sveta.

08.11.2015 07:00
debata

Zámok Neuschwanstein v Nemecku

Jedna z najznámejších nemeckých pamiatok slúžila ako inšpirácia pre hrad Šípkovej Ruženky vo filme z roku 1959, ale tiež pre slávnu atrakciu v Disneylande. Pred začatím výstavby zábavného parku v Anaheime sám Walt Disney navštívil Európu, kde ho svojou majestátnosťou a tvarmi uchvátil práve nemecký románsky zámok.

Zámok Neuschwanstein Foto: SHUTTERSTOCK
Zámok Neuschwanstein, Nemecko, hrad, Zámok Neuschwanstein

Mont Saint-Michel vo Francúzsku

Francúzsky umelec Laurent Ben-Mimoun hľadal podobu hradu pre princeznú Rapunzel z rozprávky Na vlásku (Tangled) v romantických olejomaľbách umelcov 18. storočia, no hlavú inšpiráciu našiel na pitoresknom skalnom ostrovčeku v morskej zátoke pri normandskom pobreží, uprostred ktorého sa týči opátsky chrám, gotický kláštorný komplex, mohutné hradby a malá dedina. Vysoká veža bola ideálna pre Rapunzeline dlhočizné kúzelné vlasy, ktoré si spúšťala z horného okienka. Neskôr Ben-Mimoun pridal aj stredoveké a renesančné vplyvy ako malé okrúhle veže podľa vzoru Château de Chenonceau, ale aj náznaky modernej architektúry, ktoré si požičal od Century City Twin Towers v Los Angeles.

V marci 2015 voda zaplavila príjazdovú cestu na... Foto: SITA/AP
Ostrov Mont-Saint-Michel, Francúzsko, V marci 2015 voda zaplavila príjazdovú cestu na ostrov.

Tadž Mahal v Indii

Mesto kúziel Agrabah leží v skutočnosti na brehu rieky Jordán, no sultánov palác sa nepopierateľne podobá na Tadž Mahal v Agre. Stavba v skutočnosti nie je sídlom, ale mauzóleom sultánovej milovanej manželky.

Tadž Mahal Foto: SHUTTERSTOCK
Tadž Mahal, Agra, India Tadž Mahal

Zakázané mesto v Číne

Ani Veľký čínsky múr nedokázal ochrániť Ríšu stredu pred bojovými Húnmi, cisár preto vyhlásil všeobecnú mobilizáciu mužov. Mladá a odvážna Mulan, pre ktorú bol pripravený osud poslušnej nevesty, sa však rozhodne vzoprieť svojmu nalinkovanému osudu a narukuje k vojsku. Príbeh sa datuje do obdobia vládnutia dynastie Han (od roku 200 p. n. l. až 200 n. l.) a hoci Zakázané mesto postavili až o vyše 1000 rokov neskôr, cisárov príbytok, v ktorom rozprávkový vladár žije, sa veľmi jasne podobá práve na slávne pekinské Zakázané mesto.

Zakázané mesto Foto: SHUTTERSTOCK
Zakázané mesto, Čína, Peking, cisársky palác Zakázané mesto

Veľký bariérový útes v Austrálii

Príbeh filmu Hľadá sa Nemo tvorí Marlinova dobrodružná cesta z Veľkého bariérového útesu, svetového dedičstva UNESCO v Koralovom mori, do Queenslandu. Útes, ktorý je jedným zo siedmich prírodných divov sveta, sa skladá z 2 900 indivi­duálnych útesov a 900 ostrovov na území s veľkosťou 344 400 kilometrov štvorcových.

Veľký bariérový útes Foto: SHUTTERSTOCK
Veľký bariérový útes, Austrália, koraly, ryby, more, podmorský svet, Veľký bariérový útes

Zámok Chateau de Chambord vo Francúzsku

Renesančný zámok vo francúzskom údolí Loiry bol základom pre domov Zvieraťa z klasickej rozprávky Kráska a zviera. Hoci skutočnú stavbu nikdy nedokončili, je výrazná a turisti ju radi navštevujú.

Chateau de Chambord Foto: SHUTTERSTOCK
Chateau de Chambord, zámok, hrad, Francúzsko Chateau de Chambord

Hrad Eilean Donan v Škótskej vysočine

Ryšavá rebelka Merida z rozprávky Neskrotná (Brave) žila v dobe mystických legiend a búrlivých bitiek, v drsnej a tajomnej Škótskej vysočine. Musela sa vysporiadať s kliatbou a objaviť v sebe silu a skutočnú odvahu. Rozprávke dodáva šmrnc a autentickosť aj inšpirácia v pravom škótskom prostredí. Rozprávkový Hrad DunBroch, kde princezná so svojou rodinou žila, sa podobá na reálny Hrad Urquhart na brehu jazera Loch Ness a Dun Carloway Broch na Isle of Lewis, ale najviac si vzal zo hradu Eilean Donan, ktorý stojí na západnom pobreží Škótska už od 13. storočia.

Eilean Donan Foto: SHUTTERSTOCK
Eilean Donan, hrad, Škótsko Eilean Donan

Anjelské vodopády vo Venezuele

Príbeh Hore (Up) rozpráva o 78-ročnom dedkovi, ktorý si splní celoživotný sen o cestovaní, keď na svoj domček priviaže tisíce balónikov a odletí do divočiny Južnej Ameriky. Zistí však, že sa k nemu potajomky pridal aj osemročný prieskumník, a tak spolu prežijú exotické dobrodružstvá. Keď korežisér Pete Docter so svojím kreatívnym tímom cestoval po Venezuele a jej stolových horách, aby nabral inšpiráciu, oslovili ho najvyššie (takmer kilometer vysokévodopády sveta. Nafotil, nakameroval a načrtol si ich zo všetkých možných strán a v štúdiu podľa nich vytvoril filmové Rajské vodopády. Aj domček, v ktorom rozprávkový dôchodca býval, mal predlohu v skutočnom svete. V Seattli sa totiž stal rovnaký prípad, ako vykresľoval film – 84-ročná Edith Macefieldová odmietla predať svoj domček aj za milión dolárov, a tak musel developer postaviť svoje nákupné centrum dookola neho.

Anjelské vodopády Foto: SHUTTERSTOCK
Anjelské vodopády, Venezuela, stolová hora Anjelské vodopády

New Orleans

Prostredie rozprávky o Princeznej a žabe sa nie len inšpirovalo, ale príbeh sa priamo odohráva v americkom meste New Orleans, od Francúzskej štvrte po Bayou a deltu rieky Mississippi.

New Orleans Foto: SHUTTERSTOCK
New Orleans New Orleans

U-Drop Inn v Texase

V animovanom filme Autá (Cars) figuruje fiktívne zanedbané mesto Radiator Springs, ktoré sa nachádza vedľa slávnej cesty Route 66. Jedno z odpočívadiel s motorestom v texaskom meste Shamrock sa nie náhodou ponáša na Ramonovo tetovacie štúdio z príbehu.

U-Drop Inn Foto: SHUTTERSTOCK
U-Drop Inn, Texas U-Drop Inn

Pevnosť Akershus v Nórsku

Od tradičných ľudových krojov až po ohromujúce fjordy inšpirovalo Nórsko vzhľad magického sveta Anny a Elsy z rozprávky Ľadové kráľovstvo (Frozen). Hrad našiel svoj vzor v 800 rokov starej pevnosti v Osle, tvorcom sa mimoriadne zapáčili jej tehlové štruktúry a starobylé kamenné schodiská, ktoré dokonale dotvorili zimnú atmosféru. Interiér zámku je zasa kópiou kráľovskej rezidencie Stiftsgården v Trondheime z 18. storočia. Fiktívne mesto Arendelle zasa animátori vytvorili po vzore štvrte Bryggen v Bergene, ktorá je zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO. Mrazivé kráľovstvo dokonale kopíruje Hotel de Glace v kanadskom Quebec City.

Hotel de Glace Foto: SHUTTERSTOCK
Hotel de Glace, Quebec, Kanada Hotel de Glace

Zdroj: Cntraveler.com, Dailymail.co.uk, Refinery29.com, Matadornetwor­k.com, Huffingtonpos­t.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Walt Disney #Disney #animované filmy