Po hodinách letu vyzeráte strašne, a nie je to len zdanie. Prečo?

Spomínate si na nejaký svoj dlhý let, po ktorom ste vystúpili z lietadla svieži a oddýchnutí? Nie? Nuž, zrejme preto, že také čosi sa nestáva. Napriek usmiatym letuškám (na plagátoch či v uličke medzi sedadlami), okúzľujúcim reklamným fotografiám veselých pasažierov a dokonale upraveným mávajúcim štátnikom vystupujúcim po červenom koberci, vždy vychádzate z lietadla úplne usedení a cítite sa nechutne.

15.11.2015 07:00
let, lietadlo, paluba, cestovanie, lieanie,... Foto:
Až v lietadle si uvedomíte, čo všetko na tele môže bolieť. Napríklad uši.
debata (1)

Čo všetko lietanie spôsobuje a ako sa dá tomu aspoň sčasti zabrániť? Mnoho ľudí zažíva počas letu nepríjemné pocity nadúvania v žalúdku a črevách. Tie však môžu mať pôvod v čase ešte pred odletom, keď netrpezlivo čakajú svoje lietadlo a popritom pochrumkávajú nevhodnú stravu. Na letiskách totiž býva poruke široká ponuka stánkov s čipsmi, orieškami, cukríkmi a hamburgermi, ktoré sa zapíjajú množstvami bublinkových nápojov.

Trávenie tiež spomaľujú hodiny presedené na jednom mieste bez akéhokoľvek pohybu – najmä keď spolusediaci zaspal a zatarasil „únikovú“ cestu. Protiliekom je teda voda, ovocie, zelenina, celozrnné pečivo a potraviny s obsahom vlákniny a tiež aspoň malý pohyb.

Ďalším problémom býva vysušená až boľavá pleť a koža. Na palube je vlhkosť len okolo 20 %, čo je asi o polovicu menej ako býva normálne. Vzduch bez vlhkosti vysušuje nie len zvonka, ale aj zvnútra pri nádychoch. Pomoc? Zvlhčovanie, hydratovanie, zavodňovanie – zvonka krémami, zvnútra vodou.

Stále to však nestačí k úplnému pohodliu a mnohí si zrazu uvedomia, že dierky na opasku sa nebezpečne míňajú, ruky opúchajú a sedadlo sa zmenšuje… Totiž práve kvôli tej vypitej vode. Tekutina sa zasekla v bunkách. Málo, ale aj priveľa vody môže na palube lietadla spôsobiť nepríjemnosti.

Podobné pocity sa vkrádajú aj do nôh, lebo krv počas dlhého nepohnutého sedenia dostatočne neprúdi. Preto sa neodporúča lietať ani budúcim mamičkám, v tehotenstve je rovnako vyšší sklon k tvorbe krvných zrazenín a riziko ich vzniku pri dlhšom lete stúpa.

Až v lietadle si pasažier uvedomí, čo všetko na tele môže bolieť. Napríklad aj uši, zvlášť počas stúpania a klesania stroja alebo počas letu s nádchou. Ak sa Eustachova trubica, ktorá spája nosohltan so stredným uchom a zabezpečuje vyrovnávanie tlaku, zablokuje, zvýšený tlak tlačí na ušný bubienok. Tu pomôže jedine nezaspať počas vzletu a zostupu, pretože v spánku sa tlak vyrovnáva horšie, a tiež častejšie prehĺtať.

A na záver, aby toho nebolo málo, aj po vystúpení z lietadla sa následky ešte môžu ťahať ešte niekoľko dní. Po absolvovaní cesty, ktorá prechádza niekoľkými časovými pásmami, vstupuje na scénu pásmová choroba (jet lag). Niektoré zdroje uvádzajú, že koľkohodinový posun oproti času v domovine nastal, toľko dní bude trvať dospanie, kým sa telo prispôsobí zmenenému rytmu.

Po dlhom lete sú niektorí ľudia dezorientovaní, nedokážu vydržať bdelí celý nasledujúci deň po pristátí alebo, naopak, ešte hlboko v noci sa cítia čulí a svieži. Riešením sú jedine denné lety, ľahká strava pred spaním a hodinky nastavené na čas v cieľovej destinácii už počas letu – organizmus sa tak bude dať ľahšie „oklamať“. Šťastnú cestu.

Zdroj: Thrillist.com, Avogel.co.uk, Telegraph.co.uk

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #let #lietanie