Tip na víkend: Nespite, choďte do divadla

Sobotná noc bude patriť divadlu a všetkému, čo s ním súvisí. V desiatkach divadiel po celom Slovensku sa bude hrať, muzicírovať, tancovať, tvoriť aj debatovať. Vítané sú aj deti.

20.11.2015 07:00
divadlo, predstavenie Foto:
SĽUK prinesie Slovenské Vianoce – tanečnú komédiu o stvorení sveta a o tom, čo bolo potom.
debata

Noc divadiel privíta hostí v sobotu 21. novembra už od popoludnia. Desiatky veľkých aj menších divadiel pozývajú na predstavenia sprevádzané besedami či prehliadkou zákulisia – klasické činoherné inscenácie, opery, tanečné aj hudobné vystúpenia či hry pre deti.

Bratislavské bábkové divadlo pripravilo nové Zlaté prasiatko pre deti od troch rokov, hrá sa na Malej scéne STU o 14.30 hodine. O niečo starším ponúka Slovenské národné divadlo o 17. hodine detskú operu Figaro sem, Figaro tam aj s prehliadkou zákulisia.

Divadlo Ludus hostí Malého princa, v Pisztoryho paláci sa deti dozvedia o histórii Bratislavy a predstaví sa hudobná formácia Divadla bez domova. Do Bábkového divadla v Košiciach zavítajú Čert a Káča aj potulní komedianti s bábkovou hrou o láske a od 20. hodiny budú v divadle workshopy pre deti a nočná prehliadka. V Žiline si budú deti s lektormi chystať divadlo samy.

Radošinské naivné divadlo podnikne indiskrétny výskum života dvoch úplne odlišných súčasných slovenských rodín Zmiešaná štvorhra, SĽUK prinesie Slovenské Vianoce – tanečnú komédiu o stvorení sveta a o tom, čo bolo potom Nitrianske Divadlo Karola Spišáka spoznáte na moderovanej prehliadke, spojenej s divadelným kvízom a ukážkami z inscenácie Zabudnutý čert. Ochotníci privedú Rysavú jalovicu Martina Kukučína – za túto inscenáciu získali cenu „Nitriansky OSCAR“.

Bratislavské Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava hostí brnianskych divadelníkov s vianočným predstavením Kosa, v ktorom účinkuje aj živá džezová kapela. V Štúdiu 12 sa zas dozviete, kto v divadle na kolegov pľuje, kto komu láme väzy a prečo je priať šťastie v divadle neprajné.

V Lučenci pred Divadlom Boženy Slančíkovej-Timravy divákov uvítajú autorkine najslávnejšie postavy Ťapákovci. Košické Divadlo Thália predvedie súčasný tanec a Štátne divadlo po Figarovej svadbe pozýva na besedu s tvorcami. Z iného súdka bude autorské Divadlo Na peróne v Tabačke s kolážou autentických smutno-smiešnych výpovedí zo života seniorov. Na peróne si neherci s hercami môžu nacvičiť prácu s hlasom a techniku reči.

V Púchove sa od 15.30 hodiny rozbehne divadelný maratón, v ktorom sa vystrieda Snehulienka, Nevedko, rómske Vlčie maky, Interaktívne improvizačné divadlo, Kto chytá v žite, Polnočný divadelný drink s hudbou. A to je len malá ukážka, čo všetko možno zažiť v jednu sobotnú noc! Program nájdete na nocdivadiel.sk

Kam za zábavou

19. novembra, štvrtok

  • Bratislava: Korálky nielen z klokoča – plody a semená rastlín v tvorbe ozdôb a šperkov, výstava, Prírodovedné múzeum SNM
  • Zlaté Moravce: Páračky v múzeu – predstavenie tradičných zvykov, 14. h – 15.30

20. novembra, piatok

  • Bratislava: Otvorenie Vianočných trhov
  • Zvolenská Slatina: Je čas na rozprávku – čítanie rozprávok Pavla Dobšinského, maľovanie, modelovanie, Galéria Jána Kulicha, 14. h, 16. h a 18. h

21. novembra, sobota

  • Bratislava: Remeselné Vianočné trhy v Starej radnici – prezentácia tradičných remesiel – cinolejárstvo, 11. h – 15. h
  • Bratislava: Čo máme vo vrecku – rodinný program pre deti od 3 do 13 rokov, Kunsthalle, 10. h, prihlášky vopred
  • Bratislava: Slovenské Vianoce – predstavenie Divadla SĽUK, Rusovce, 18. h
  • Košice: Hravenisko – festival hier a zábavy pre deti aj dospelých, spoločenské hry, stavebnice, herné konzoly, logické hry, tvorivé dielne, ZŠ Jozefa Urbana, 9. h – 19. h, aj 22. 11.
  • Košice: Výroba bábok v Tabačke, pre deti od 6 rokov, 10. h – 11. h, 15. h – 16. h

22. novembra, nedeľa

  • Banská Bystrica: Nedeľné tvorivé dielne v Thurzovom dome, 13. h – 17. h, v Tihányiovskom kaštieli 9. h – 12. h, 13. h – 17. h
  • Bratislava: Remeselné Vianočné trhy v Starej radnici – škola drôtovania, 10. h – 18. h
  • Bratislava: Nedeľa po zelenej v Slovenskej národnej galérii – Sucho na planéte Zem – rodinné podujatie na výstave
  • Detva: Predajné trhy, ul. M. R. Štefánika
  • Prešov: Tvorivé dielne – maľovanie na hodváb, spoločné dielo pre predčasne narodené deti, ZOC MAX, 16. h

26. novembra, štvrtok

  • Martin: Ateliér rodiny – tvorivé dielne v Turčianskej galérii, 16.30

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #noc divadiel