Čo robiť v zime? Skočiť pod ľad, fotiť auroru, 4 dni korčuľovať

Zima nemusí byť len o lyžovačke a sánkovačke. Sneh a ľad ponúka omnoho viac možností, ako si zašportovať a získať úžasné zážitky.

03.01.2016 07:00
debata

Korčuľovanie na jazere, jazero Östergötland

Slovenské zimy sú v poslednom čase, najmä v nížinách, slabé, a tak neradno dôverovať prírodnému ľadu, ktorému nepomáhajú chladiace rúrky. Vo Švédsku je však situácia iná, mrzne tam, len tak praští a po ľade mi sa mohli premávať aj slony. Mnohí sa vydávajú na korčuľovú expedíciu na jazero Östergötland – nad vodnou plochou sa rozprestiera liečivé ticho hôr, vôkol sa odhaľuje panenská príroda. Štvordňové dobrodružstvo vedú skúsení inštruktori, ktorí dokonale poznajú ľadové podmienky jazera. Zájazdy môžu absolvovať experti aj začiatočníci, denne prejdú okolo 25 kilometrov. Každý večer si unavené svaly turistov môžu oddýchnuť v horúcej saune, ale nezabudnuteľným zážitkom je tiež korčuľovanie pod severskou hviezdnatou oblohou.

Snehová vojna, Avoriaz

Niekto by si ich mohol pomýliť s detskou guľovačkou, avšak snehové bitky (Yukigassen) sú úplne serióznou a veľmi populárnou tradíciou v Japonsku, Škandinávii, ale vybláznia sa na nich aj v Severnej Amerike. Pravidlá sú jednoduché – stačí proti sebe postaviť dva tímy po sedem hráčov, ktoré sa snažia získať vlajku súperov. Koho pri boji trafí snehová guľa, vypadáva. Zimné bitky prichádzajú aj do francúzskych Álp, horúce informácie podáva turistická kancelária v Avoriaz.

Psie záprahy, Pyreneje

Sane, ktoré po snehu bláznivo ťahajú psy, sú známe v Aljaške či Škandinávii, ale husky si príde na svoje aj v Pyrenejach. Počasie je tu navyše omnoho miernejšie, preto obdivovanie či jazda na záprahu bude skutočne príjemným zážitkom. Návštevníci uvidia krásne scenérie, zasnežené chodníky, biele lesy, vysočizné hory…

Trek, Fox Glacier

Navlečú si mačky a čakan zabodnú do lesklej a neustále sa meniacej tváre novozélandského Líščieho ľadovca. Po dobrodružstve bažiaci výletníci tak môžu obdivovať ľadové modrasté tunely, plošiny a malé vrcholy. Zostup je však omnoho náročnejší ako výstup. Šmykľavý povrch neposkytuje mnoho záchytných bodov a horolezci si musia dávať pozor na každý pohyb.

Ľadové potápanie, Val Thorens

Potápanie pod ľadovú škrupinu je úžasné a originálne zimné dobrodružstvo, a nie je vraj ani také nebezpečné a extrémne, ako vyzerá. Odvážlivci najprv obutí v snežniciach prejdú k francúzskemu jazeru Lac du Lou, nad dierou v ľade sa navlečú do neoprénových skafandrov, nasadia si rukavice, masky a ponoria sa pod ľadovú hladinu. Potom si už len užívajú magické momenty obklopení modrastým svetlom.

Fotokurz, Torassieppi

Fotiť dobre je umenie, fotiť v noci – to chce dobré vybavenie a skúsenosť, odfotiť polárnu žiaru – to je neskutočný zážitok na celý život. Mnohí milovníci magickej aurory borealis preto odcestujú do fínskeho Torassieppi a nechajú sa poučiť od fotoodborníka, ako čo najpôsobivejšie zachytiť tancujúce svetlá. Počas dňa si len tak, z čistej nudy, môžu cvaknúť miestne divoké orly či plaché soby.

Zdroj: Traveldk.com; Telegraph.co.uk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ľad #sneh #zima #korčuľovanie #polárna žiara #psie záprahy