Tip na víkend: Spoznajte Slovanov pod Zoborom. Prečo žili najmä na ulici?

Pod Zoborom žili Slovania už pred viac ako tisíc rokmi. Aké mali zvyky? Ako sa obliekali a krášlili? Čo im chutilo? A kde bývali? Všetko sa dozviete na interaktívnej výstave v Ponitrianskom múzeu.

09.01.2016 06:00
Slovania, výstava, Nitra Foto:
Výstava Život Slovanov pod Zoborom vo včasnom stredoveku v Ponitrianskom múzeu potrvá do konca marca.
debata

Výstava Život Slovanov pod Zoborom vo včasnom stredoveku približuje krajinu, zvyky a spôsob života slovanského obyvateľstva približne od 6. do 10. storočia, teda nielen v období Veľkej Moravy. Priestoru dominuje rekonštrukcia časti slovanskej osady s replikou obydlia – polozemnice či zrubu aj s vybavením. Nájdete tam originálnu keramiku, pracovné nástroje, zbrane a ďalšie kovové predmety – nálezy z významných lokalít v nitrianskom regióne.

Polozemnica je zrekonštruovaná podľa nájdených pozostatkov skutočných obydlí a návštevníci bývajú prekvapení, že naši predkovia žili v priestore 4 × 4 metre, kým im niekto nepripomenie, že vtedajší život sa odohrával na ulici a nie v dome. Tam sa chodilo len spať, aj to iba vtedy, ak bolo zlé počasie. „Ľudia zabúdajú, že aj starí Gréci a Rimania v istom období žili na ulici,“ pripomína Anton Števko, riaditeľ Ponitrianskeho mú­zea.

„Cieľom výstavy je priblížiť život Slovanov nielen na základe archeologických nálezov, ale vytvoriť ovzdušie, v akom žili, a na to dobre poslúžia repliky. Celá výstava potom pôsobí názornejšie a populárnejšie,“ hovorí riaditeľ. Pre školské návštevy sú k dispozícii aj pracovné listy, z ktorých sa žiaci dozvedia napríklad o platidlách či božstvách starých Slovanov – test si však môže vyplniť každý záujemca.

Na výstave hostia spoznajú nielen slovanské obydlie a jeho vybavenie, ale aj staré slovanské jedlá a remeslá, repliky odevu Slovanov a odevných doplnkov, výzbroj, originály i repliky zbraní slovanského bojovníka a môžu sa naučiť písať písmom Slovanov – hlaholikou – aspoň svoje meno. „Výstava je interaktívna a kombinuje vzácne originálne nálezy vystavené vo vitrínach s replikami, ktorých sa môžu návštevníci dotýkať. Môžu si vyskúšať tkanie, hrnčiarstvo, ale aj svoje vedomosti o živote Slovanov formou hry,“ vysvetľuje riaditeľ múzea.

Ľudí veľmi zaujíma aj odev a šperky našich predkov – a tu bývajú často prekvapení. Z filmov majú totiž predstavu, že Slovania chodili oblečení ako vo vreci, a pritom si naši predkovia dali na vzhľade záležať už pred tisíc rokmi. Aj obyčajné ženy nosili bronzové šperky, a to ešte na výstave neukázali odev a ozdoby šľachticov! Výstava Život Slovanov pod Zoborom vo včasnom stredoveku v Ponitrianskom múzeu potrvá do konca marca.

Kam za zábavou

9. januára, sobota

  • Bratislava: Ľudovít Štúr – reformátor slovenskej spoločnosti, výstava na Bratislavskom hrade, do 17. 1. 2016/Di­vadelná tvár Ľudovíta Štúra, výstava, Štúr na javiskách divadiel, Štúr a ochotnícke divadlo, SNM, do 28. 2. 2016
  • Fiľakovo: Vianoce s betlehemom, výstava v Novohradskom múzeu a galérii, do 28. 2. 2016
  • Kežmarok: Marína a iné múzy, výstava malieb inšpirovaná Sládkovičovou Marínou, Galéria u anjela, do 14. 1. 2016
  • Myjava: Karneval na ľade, Nám. M. R. Štefánika, 14. h
  • Snina: Pokoj ľuďom dobrej vôle, benefičný koncert novoročných vinšov, kolied, veršov a tancov
  • Turčianske Kľačany: Kľačianska podkova – súťaž ťažných koní, sprievodný program

10. januára, nedeľa

  • Trenčín: Končí sa výstava Vianočný sen o histórii hračiek a výstava historických odevov, hrad
  • Bratislava: Končí sa výstava Klobúk dolu, pán Brunovský, inšpirovaná tvorbou Albína Brunovského, Bibiana
  • Vysoké Tatry: Verejné preteky v behu na lyžiach, Tatranská Polianka

13. januára, streda

  • Banská Bystrica: Novoročný koncert, Radnica, 18. h

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #výstava #Slovania