Helsinki a Tallinn spojí podmorský železničný tunel dlhý 100 kilometrov

Fínski a estónski experti pripravujú plány na vybudovanie podmorského železničného tunela, ktorý by spojil metropoly oboch krajín Helsinki a Tallinn. Oznámil to estónsky denník Postimees. Vládne memorandum o spoločnom projekte podpísali v Tallinne ministri dopravy Fínska a Estónska, ktorí počítajú s termínom realizácie okolo roku 2030.

10.01.2016 07:00
debata (22)

Odborníci predpokladajú, že výstavba tunela pod dnom Fínskeho zálivu by mala stáť okolo 13 miliárd eur. Zo štyridsiatich percent by sa na financovaní mala podieľať Európska únia. Podľa predbežných výpočtov by sa vložené prostriedky mali vrátiť do 40 rokov. Tunel by mal byť v závislosti od zvolenej trasy dlhý okolo 50 kilometrov.

Fínsko si od projektu sľubuje lepšie spojenie s Európou, najmä so stredoeurópskymi štátmi, napísal Postimees. Cesta pod morom vlakom z Tallinnu do Helsínk bude trvať zhruba pol hodiny. Ročne sa počíta s prepravou okolo 11 miliónov cestujúcich.

Zverejnili už dokonca aj kalkulácie cestovného – cesta by mala vyjsť na 36 eur v dnešných cenách.

Tunel má byť súčasťou železničného koridoru zvaného Rail Baltica, ktorý má prepojiť hlavné mestá Fínska, pobaltských štátov, Poľska a Nemecka. Výstavba vlakového spojenia dlhého okolo tisíc kilometrov sa má začať v roku 2020.

Fínsku a estónsku metropolu dnes spája námorná trajektová doprava, cesta trvá zhruba dve hodiny. Každoročne ju prejdú dva milióny cestujúcich, z toho zhruba 60 000 Estóncov, ktorí pracujú vo Fínsku.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #tunel #Estónsko #Tallin #Fínsko #Helsinki