Pustý hrad dostane novú podobu - bude z neho zážitkovo-vzdelávací komplex

Mesto Zvolen v okolí Pustého hradu plánuje vytvorenie originálneho zážitkovo-vzdelávacieho komplexu. Súčasťou projektu by mala byť aj 40-metrová vyhliadková veža. Ako informovala Eva Ježovičová zo zvolenského magistrátu, projekt presadzuje viceprimátor Jaroslav Stehlík, ktorý ho už predstavil aj na rokovaní mestského zastupiteľstva.

14.01.2016 14:00
Pustý hrad Foto:
Pustý hrad
debata (1)

Poslancom navrhol schváliť 20 000 eur na vypracovanie štúdie s podkladmi pre žiadosť o nenávratný finančný príspevok. Poslanci jeho návrh po dlhšej diskusii napokon podporili, štúdia by mohla vzniknúť do konca marca.

Vysoká cena štúdie vyplýva z náročnosti projektu, ktorý by mal byť rozdelený do viacerých etáp. Jednotlivé etapy budú hradené z operačných programov Európskej únie alebo s podporou súkromného sektoru.

Cieľom projektu, ktorý má inšpiráciu v českom Lipne v podobe „Stezky korunami stromů“, je vytvoriť komplexný zážitkovo-spoznávací areál v okolí Pustého hradu. „Už dnes je atraktivita Pustého hradu vysoká, ale chýba mu infraštruktúra,“ povedal riaditeľ mestského lesného podniku Ivan Gallo, ktorého projekt oslovil.

Výstavba projektu by mala byť rozložená do etáp. V prvej etape vznikne vstupná brána v mieste Haputky, kde by sa mohol zrealizovať dlho pripravovaný projekt informačného strediska. Pustý hrad by tak konečne dostal vybavenosť, akú si zaslúži.

Z Haputky už pôjdu cyklotrasy a trasy pre peších s rozmiestnenými oddychovými miestami až na hrad. V sedle pod Pustým hradom vznikne vyhliadková veža vo výške cca 40 m, ktorá umožní výhľad na celú Zvolenskú kotlinu.

Pri otázke, či dostatočný výhľad neposkytuje už samotný hrad, viceprimátor Stehlík odpovedal: „Nejde o klasickú vyhliadkovú vežu, aké nájdete všade, ale o zážitkovo-vzdelávací prvok, ktorý nemajú nikdy inde na Slovensku.“

Zaujímavosťou bude aj archeoskanzen, ktorý priblíži návštevníkom obdobie praveku alebo lodenica, ktorá by mohla vzniknúť v poslednej etape v okolí Červeného medokýša.

Úvah o celom projekte je mnoho. Rozvoj Pustého hradu je dlhodobo podporovaný mestom a podľa Stehlíka je potrebné urobiť ďalší krok. Nápad ocenil aj vedúci výskumu na Pustom hrade Ján Beljak: „Som za podporu každého zmysluplného projektu, ktorý pomôže pri rozvoji cestovného ruchu v okolí Pustého hradu pri dodržaní jeho pamiatkových hodnôt,“ povedal.

Podľa Stehlíka sa ohrozenia pamiatky Pustého hradu netreba obávať. „Dominantnosť Pustého hradu bude naďalej zachovaná, ide o rozvoj celého okolia a synergický efekt. Budeme radi, ak sa tento projekt vydarí, vzhľadom na európske fondy do roku 2020 máme teraz najväčšiu šancu. Neskôr už takáto príležitosť nemusí prísť,“ dodal.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Zvolen #obnova #Pustý hrad