Tip na víkend: Štúra pochovajú v nedeľu

Dal nám spisovnú reč a s ňou dávku seba - vedomia. Ľudovít Štúr zomrel v Modre pred 160 rokmi a túto nedeľu si ho pripomenú v meste jeho posledného odpočinku.

15.01.2016 07:00
Ľudovít Štúr
Ľudovít Štúr
debata

Bol otcom spisovnej slovenčiny a ovládal asi desať ďalších rečí. Bol politikom, ktorý bojoval za národné a sociálne práva. S dobrovoľníckym vojskom prešiel od Čadce po Prešov. Bol vedcom aj básnikom, učiteľom a novinárom. A pritom žil len štyridsať rokov!

Hoci Ľudovít Štúr žil pred dvesto rokmi, mnohí ho objavujú až dnes. Ak ste sa s ním nezoznámili inak ako v školských laviciach, môžete túto nedeľu navštíviť miesto, kde strávil svoje posledné roky. Modrania pripravili na 17. januára spomienku venovanú 160. výročiu úmrtia Ľudovíta Štúra.

„V Modre si Ľudovíta Štúra pripomíname každý rok, ale tentoraz ešte krajšie,“ hovorí Beata Mihalkovičová zo Štúrovho múzea v Modre. Dopoludnia sa budú konať spomienkové bohoslužby a o 14. hodine sa vydá štylizovaný sprievod, pripomínajúci Štúrov pohreb od jeho múzea na cintorín, kde je pochovaný.

Zastaví sa na miestach, ktoré ho Modranom pripomínajú. „Máme najviac pamätných miest, ktoré sú spojené s jeho životom,“ vraví Beata Mihalkovičová. Súčasťou múzea je pamätná izba s dobovým zariadením, v ktorej skonal, v okolí Modry sú jeho obľúbené výletné miesta, miesto jeho zranenia, pamätník aj hrob. A celé generácie Modranov sa o ne starajú.

Po 160 rokoch Štúra na večný odpočinok odprevadia študenti s fakľami, dievča v kroji s vencom, hodnostári v dobovom oblečení a medzi rekvizitami budú aj šable s citrónmi či kôň. „Sprievod pripomenie skutočný pohreb, ako bol dobovo popísaný a bude to pekný zážitok,“ pozýva Beata Mihalkovičová. Prídu aj zástupcovia miest, ktoré sa hlásia k odkazu Ľudovíta Štúra – bol napríklad poslancom za mesto Zvolen, pôsobil aj v Bratislave.

V Modre môžete navštíviť aj vynovenú expozíciu Múzea Ľudovíta Štúra s jeho pamätnou izbou, ktorá pripomína jeho posledné chvíle, ale aj dobu, v ktorej žil. Z korešpondencie, novinových článkov či parlamentných prejavov aj z detailov pripomínajúcich všetky oblasti, ktorým sa Štúr počas života venoval, môže návštevník pochopiť význam a odkaz jeho osobnosti pre moderné Slovensko.

„V Modre žil ako súkromná osoba rodinným životom, hoci Modrania si uvedomovali, aká osobnosť je v ich meste. Vážili si ho a na jeho pohreb prišli vo veľkom počte,“ pripomína Beata Mihalkovičová. „Štúrov duch ako keby tu žil stále, aj medzi mladými, hoci sa to možno viac prejaví pri výročiach.“

Štúrove básne inšpirovali aj študentov Súkromnej strednej umeleckej školy dizajnu, výstava ich grafických listov v nemeckom evanjelickom kostole v Modre sa končí práve v nedeľu 17. januára.

Kam za zábavou

16. januára, sobota

  • Bratislava: Karneval na ľade v Novom Meste, masky, rýchla škola korčuľovania, ZŠ Ondreja Nepelu, 10. h – 12. h
  • Bratislava: vyKROJenô – tradičný ľudový odev na Slovensku, výstava v galérii ÚĽUV, Obchodná ul., do 5. 2.
  • Košice: Košická korčuľka – veľká cena v krasokorčuľovaní, Zimný štadión, aj 17. 1.
  • Zvolenská Slatina: Fašiangová veselica, KD, 16. h
  • Vysoké Tatry: Tatry v pohybe – Skialp Grand Tour, Tatranská Lomnica

17. januára, nedeľa

  • Banská Bystrica: Nedeľné tvorivé dielne v Tihányiovskom kaštieli – zahrajme sa so stopami, 9. h – 12. h a 13. h – 17. h a v Thurzovom dome – cesta do praveku, 13. h – 17. h
  • Modra: REŠTÚR – končí sa výstava prác študentov Súkromnej strednej umeleckej školy dizajnu, ev. kostol
  • Skalica: Deti na hokej, pre deti od 5 do 10 rokov, Zimný štadión, 14. h
  • Trenčín: Nedeľné tvorivé dielničky od 5 rokov v Galérii M. A. Bazovského, 14. h – 16. h

19. januára, utorok

  • Trenčín: Atre +, kreatívno-relaxačné stretnutie s prvkami arteterapie pre dospelých a seniorov v Galérii M. A. Bazovského, 16. h – 18. h

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Modra #Ľudovít Štúr #Rok Ľudovíta Štúra