Dovolenka za hranicami: Ako sa správať pri ohrození teroristickými útokmi

Donedávna sa považovali za rizikové prevažne cesty do niektorých krajín Blízkeho a Stredného východu, severnej a južnej Afriky, indického subkontinentu a juhovýchodnej Ázie. Stratégiou teroristov sú však neočakávané, prekvapujúce a nepredvídateľné atentáty a deštrukčné akcie v ktoromkoľvek bode na zemeguli.

03.02.2016 07:00
podovolenkový splín - depresia - smútok Foto:
Ak sa už ocitnete v netypickej situácii, snažte sa zachovať chladnú hlavu.
debata (2)

Preto sú pri cestách do zahraničia dnes obzvlášť dôležité informácie. Odporúčame využiť všetky informačné pramene (hromadné oznamovacie prostriedky, oficiálne internetové stránky cieľovej krajiny a ich veľvyslanectiev, stránky Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí a Ministerstva vnútra Slovenskej republiky) pri plánovaní dovoleniek, služobných a iných zahraničných ciest.

Ak sa už raz ocitnete v netypickej situácii (a nemusí ísť vždy len o teroristický útok – nebezpečné sú aj živelné katastrofy, miestna kriminalita, nákazlivé choroby), snažte sa zachovať chladnú hlavu a bezpodmienečne dodržiavajte bezpečnostné pokyny a varovania miestnych bezpečnostných zložiek, prípadne organizátorov zájazdu.

V mimoeurópskych turistických centrách všeobecne odporúčame radšej zdržanlivé a opatrné vystupovanie. Podľa možností sa vyhýbajte verejným podujatiam, masovým akciám a väčším zhromaždeniam ľudí.

Aj pri návšteve turistických atrakcií, pamätihodností a zábavných podnikov myslite na vlastnú bezpečnosť. Udržiavajte pravidelný kontakt s príbuznými či známymi, nadiktujte im presnú adresu hotelu, číslo izby, telefónu.

Pri dlhších pobytoch v zahraničí neuškodí oznámiť tieto údaje aj veľvyslanectvu SR v danej krajine. Pokiaľ v štáte, v ktorom sa nachádzate, dôjde k mimoriadnej udalosti, hoci by ste aj boli na jeho opačnom konci, dajte vedieť doma príbuzným a známym o tom, že ste v poriadku.

Niektoré dôležité zásady správania sa

  • Uprednostniť skupinu krajanov, respektíve občanov regionálne či inak blízkych krajín, pred snahou o individuálne riešenie svojej situácie.
  • Ujasniť si podstatu situácie a vhodným spôsobom informovať o nej zastupiteľský úrad SR alebo MZVaEZ SR.
  • Pokiaľ v krajine nesídli zastupiteľský úrad SR, v núdzi kontaktovať diplomatické zastúpenie ktoréhokoľvek členského štátu EU.
  • Informácie systematicky aktualizovať.
  • Zabezpečiť koordinované informovanie príbuzných v SR.
  • Spísať zoznam občanov, ktorí sú v rovnakej krízovej situácii – v jednej hale, v skupine a pod., ich telefónne čísla a kontakty do SR – a tento zaslať alebo nadiktovať konzulovi, službe na MZVaEZ SR alebo delegátovi CK, ktorý ho postúpi ďalej.
  • Osobitne nahlásiť nezvestných, zranených alebo mŕtvych, deti, staršie osoby, postihnutých a chorých ľudí bez sprievodu, členov skupiny s ďalšími obmedzeniami a problémami a pod.
  • Venovať zvýšenú pozornosť tým členom skupiny, ktorí znášajú situáciu s väčšími problémami.
  • Zvoliť hovorcov skupiny, u ktorých sa budú zhromažďovať informácie od konzula, diplomatickej služby, delegátov, miestnych zložiek a pod.
  • Čo najdlhšie udržiavať možnosť spojenia prostredníctvom mobilných telefónov.
  • Za týmto účelom koordinovať ich zapínanie a vypínanie v skupine tak, aby sa naraz nespotrebovali všetky batérie a kredity.
  • Nahlásiť konzulovi a diplomatickej službe MZVaEZ SR, cez ktorý mobil práve budete komunikovať. Príbuzní môžu na tento mobil volať po dohode s diplomatickou službou.
  • Včas si dobiť na mobile kredit alebo o to požiadať príbuzných či známych.
  • Nevydávať sa na žiadnu cestu či výlet bez plne dobitého energetického zdroja používaného komunikačným prostriedkom.

Zdroj: MZVaEZ SR

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #teroristický útok #letná dovolenka