Ministerstvo dopravy chce viac propagovať slovenské pamiatky UNESCO

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR chce zlepšiť stav slovenských lokalít a podporiť cestovný ruch na miestach, ktoré sú na Zozname svetového prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO.

09.02.2016 18:00
gajdy Foto:
Popri slovenskej fujare a Terchovskej muzike sú na prestížnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO aj slovenské gajdy.
debata (2)

Ako informoval hovorca Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Martin Kóňa, rokoval o tom štátny tajomník ministerstva dopravy František Palko s generálnou riaditeľkou Organizácie spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) Irinou Bokovou ako aj riaditeľkou Centra svetového dedičstva UNESCO Mechtild Rosslerovou v Paríži.

Okrem organizovania marketingových kampaní na národnej aj medzinárodnej úrovni chce ministerstvo dopravy v spolupráci s rezortmi kultúry, životného prostredia či školstva za aktívnej spoluúčasti Slovenskej komisie pre UNESCO a ďalších subjektov podnikateľskej a odbornej verejnosti prispieť k zvýšeniu benefitov pre miestnych obyvateľov.

"Pamiatky UNESCO a ich správne využitie v oblasti cestovného ruchu majú pozitívny dopad na sociálny a ekonomický rozvoj regiónu, ako aj na zvýšenie predpokladaného počtu turistov. Vzácne slovenské kultúrne a prírodné lokality si zaslúžia väčšiu propagáciu,“ povedal Palko s tým, že prispieť k zlepšeniu stavu a zvýšeniu povedomia ľudí by mohla aj viacjazyčná publikácia s názvom Slovensko v zoznamoch UNESCO.

Ďalšie spôsoby propagácie vidí ministerstvo v budovaní a údržbe turistických chodníkov, cyklotrás, rozhľadní alebo vybudovaní siete informačných panelov.

Témou rokovaní bola aj unikátna prírodná pamiatka Slovenska, Karpatské bukové pralesy. Tie sú na zozname chránených území Svetového dedičstva UNESCO od roku 2007 spolu s ukrajinskou časťou vzácnych lesov, ktoré neskôr rozšírili o pôvodné bukové lesy Nemecka.

„Ich unikátny svetový charakter potvrdzuje aj fakt, že sa k rozšíreniu uvedenej nominácie momentálne hlási ďalších deväť krajín, ktoré si od toho sľubujú výrazný nárast turistov do uvedených lokalít,“ uviedol Kóňa.

Problémom Slovenska ale je, že sa nedarí využívať v miestnych podmienkach všetky prístupné prostriedky na podchytenie záujmu turistov o takú unikátnu pamiatku, čo by sa dalo napraviť koordináciou cieľov s Nemeckom s využitím ich skúseností.

Do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO môže byť zapísané autentické výnimočné dielo univerzálnej hodnoty, jedinečné svojím historickým pôvodom, stavebnou technológiou, mestského alebo krajinného charakteru, ktoré reprezentuje kultúrnu tradíciu či spolupôsobenie človeka a prírody.

Slovensko je zmluvnou stranou Dohovoru o ochrane svetového kultúrneho a prírodného dedičstva od roku 1993 a do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO doposiaľ zapísalo sedem slovenských pamiatok – 5 kultúrnych a 2 prírodné lokality.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pamiatky #UNESCO #ministerstvo dopravy #kultúrne pamiatky