Tip na víkend: Prejdite sa starou tajomnou Bratislavou

Viete, ako vyzerala Bratislava v 18. storočí, za vlády Márie Terézie? Ako vznikli významné budovy a ulice hlavného mesta? Deti a rodičia sa to dozvedia v mestskom múzeu v novej sérii stretnutí, ktoré sa začína v sobotu 13. februára.

12.02.2016 14:00
Hlavné námestie, Bratislava Foto: ,
Pred 251 rokmi vznikol unikátny najstarší plán Bratislavy, vtedajšieho Prešporka, a môže nám pripomínať, že mesto napriek rozmachu nemusí stratiť tvár.
debata

Bratislava bola po tri storočia hlavným mestom Uhorska a korunovačným mestom uhorských kráľov. Krajine 40 rokov vládla Mária Terézia, ktorá prestavala Bratislavský hrad na kráľovské sídlo a za jej čias mesto zažívalo nebývalý rozmach. Stavali sa sídelné budovy úradov, šľachtické paláce, cirkevné sídla aj mestské divadlo.

Nový program Múzea mesta Bratislavy prevedie deti a rodičov ulicami Bratislavy podľa najstaršej zachovanej mapy mesta z roku 1765. Jej autorom je Michael Marquart a sériu stretnutí preto nazvali Prechádzky s Marquartom. Prvé stretnutie sa začína v sobotu 13. februára o 14.30 hodine v Starej radnici.

„Pripravili sme pre deti a rodičov zaujímavé sobotné stretnutia vždy raz do mesiaca, ktoré sa budú odohrávať vonku aj vnútri,“ pozýva Beáta Husová, autorka programu Múzea mesta Bratislavy.

Deti aj rodičia budú na prechádzke po uliciach súčasnej Bratislavy porovnávať nad Marquartovým plánom, ako mesto vyzeralo v 18. storočí a ako sa za štvrť tisícročia zmenilo. Dôležité budovy, hradby, sochy – miesta, ktoré deti navštívia, si potom v ateliéri vymodelujú z hliny a vymaľujú, až z toho vznikne celá hra. Bude to Hra podľa Michaela Marquarta, hra, v ktorej hlinené sošky budov budú predstavovať figúrky na obrovskej mape Bratislavy z 18. storočia.

„Postava Michaela Marquarta je tajomná, skoro nič o nej nevieme, ale vďaka jeho mape spred viac ako 250 rokov si môžeme predstaviť mesto veľmi podrobne, podľa jednotlivých parciel. Odborníci sú presvedčení, že Marqaurtovi za základ jeho práce poslúžila mapa Mateja Bela,“ vysvetľuje Beata Husová.

Návštevníci sa na sérii stretnutí postupne dozvedia, podľa čoho dostali ulice svoje mená, kadiaľ tiekol kedysi Dunaj a odkedy mal prvý pevný most, kto sú svätci pri Michalskej bráne, aj čo pripomínajú staré pamätníky, nápisy na domoch a staré sochy.

Bratislava má ako bývalé hlavné mesto monarchie najviac barokových a rokokových palácov, bolo to mesto plné nielen palácov, kostolov a meštianskych domov, ale aj záhrad, parkov a viníc. Zo všetkého dnes ostal iba zlomok. Pred 251 rokmi vznikol unikátny najstarší plán Bratislavy, vtedajšieho Prešporka, a môže nám pripomínať, že mesto napriek rozmachu nemusí stratiť tvár.

Kam za zábavou

13. februára, sobota

  • Banská Bystrica: Rómeo a Júlia na bystrický spôsob, prehliadka s fotením v historických kostýmoch, Matejov dom
  • Bojnice: Valentín na zámku, nočné prehliadky, najznámejšie príbehy lásky, 18. h – 20. h
  • Bratislava: Valentínsky trh na Obchodnej 66, 10. h – 18. h
  • Dubnica nad Váhom: Valentínsky zvonček šťastia, divadelný príbeh lásky, kaštieľ, 17. h
  • Lietava: Valentín na Lietavskom hrade, prehliadka hradu s občerstvením, na podporu záchrany hradu, od 11. h
  • Piešťany: Valentínsky workshop, vyrobme si svietiace valentínky, Elektrárňa, 10. h
  • Smokovec: Tatry v pohybe, zimná bežecká séria
  • Svätý Anton: Valentín v kaštieli, prehliadka nielen pre zaľúbených

14. februára, nedeľa

  • Banská Bystrica: Vtáčie valentínky – vešanie vtáčích búdok v záhrade Tihányiovského kaštieľa a na sídlisku Radvaň, 9. h – 17. h
  • Modrý Kameň: Valentínsky kaštieľ, špeciálne prehliadky doplnené príbehmi lásky majiteľov kaštieľa aj kočovných bábkarov
  • Oravský hrad: Stará láska nehrdzavie, romantická prehliadka hradu s čítaním ľúbostnej korešpondencie medzi Jurajom Turzom a Alžbetou Coborovou, divadelné vystúpenie a čarovné melódie, 12. h – 15. h
  • Trenčín: Divadelný večer v Delovej bašte, komédia Prekvapenie, večerný výstup na Matúšovu vežu, 18. h
  • Žilina: Láska vo veži, prekvapenie pre všetkých zaľúbencov vo veži Budatínskeho hradu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #múzeum #Mária Terézia