Hostel: Manuál 'prežitia' v spoločnej spálni

Vyskúšali ste už hostel? Pre niekoho je to odstrašujúce miesto, kde v jednej miestnosti na železných poschodových posteliach spí priveľa ľudí bez možnosti udržania si súkromia, pre iného je to skvelý spôsob, ako pri cestovaní ušetriť, spoznať nových ľudí z celého sveta a domov si priniesť kopu skvelých zážitkov.

11.03.2016 07:00
debata
Toto v hosteli neuvidíte. Foto: SHUTTERSTOCK
postel hlavna shutterstock Toto v hosteli neuvidíte.

V hosteloch však treba práve pre ich povahu dodržiavať isté pravidlá, aby ste neboli nepohodlný rušivý spolubývajúci, ale príjemný spoločník, ktorého si všetci hneď obľúbia.

V spoločnej spálni niet lepšieho pomocníka ako štople do uší, ktoré výborne odfiltrujú chrápanie, no žiaľ nezamedzia hlučným príchodom neskoro v noci, neupracú neporiadok v kuchynke, ani neskrátia pridlhé pobyty v kúpeľni.

Aká je teda hostelová etiketa?

Hluk

Ak si niekto zdriemne uprostred dňa, zrejme nečaká, že ostatní budú okolo neho chodiť po špičkách. Po desiatej večer by však mal platiť večerný pokoj. Na rozhovory a párty sú predsa určené spoločenské miestnosti či kuchynky.

Svetlo

Pri zapnutom svetle dokáže spať len málokto, a tak v noci radšej použite len svetlo mobilu alebo malú lampu pri posteli.

Kuchynka

Hostel nie je hotel, a tak čo si navaríte, to si aj zjete a ani riady sa neumyjú samé. Ak sú v kuchyni spoločné potraviny, berte si len toľko, čo naozaj zjete.

Kúpelňa

Čistotu očakávate aj v kúpeľni a na WC, preto touto samozrejmosťou potešte aj tých, ktorí ju použijú po vás.

Tipy:

  • Pobaľte sa už večer pred tým, ako odídete z hostela. Navrchu ruksaka si nechajte len oblečenie na ďalší deň a hygienické potreby. Jednak si tým ráno ušetríte čas a vyhnete sa zhonu pred odjazdom, jednak nebudete ráno zbytočne budiť ostatných.
  • Vyhnite sa igelitovým vreckám. Oblečenie sa výborne balí do tašiek, vyberajte však tie, ktoré nepríjemne nešuštia. Spolubývajúci vám budú vďační.
  • Snažte sa spriateliť s domácimi – väčšina ľudí len tak prefrčí cez ich ubytovňu, a aj napriek tomu, že časť domu je ich vlastný byt, s nikým sa poriadne nespoznajú. Pár rozhovorov s majiteľmi vám môže pomôcť objaviť zaujímavé miesta v okolí, dobré reštaurácie či lacné obchody.

Zdroj: Nomadicmatt.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #etiketa #cestovateľ #hostel