Tip: Veľká noc na dedine bude veselá

Tradičné zvyky, detské jarné hry, zdobenie kraslíc, pletenie korbáčov aj pravú veľkonočnú oblievačku môžete zažiť túto nedeľu v Múzeu slovenskej dediny v Martine.

18.03.2016 13:30
Veľká noc, Morena, veľkonočné zvyky, vynášanie... Foto:
Vynášanie Moreny.
debata

Pestrofarebné kraslice, veľkonočné korbáče, sviatočné jedlo a veselé hry. To všetko patrí k Veľkej noci na Slovensku už od pradávna. Veľká noc bola pre našich predkov jednou z najdôležitejších udalostí roka.

Kresťanské tradície sa miešali so staršími slovanskými zvykmi vítania jari, po dlhom pôste a prípravách prišli radostné sviatky. Staré zvyky v ich pôvodnej podobe môžete spoznať v programe Veľká noc na dedine v martinskom múzeu v prírode.

„Program je koncipovaný tak, aby návštevníkom priblížil, čo sa robilo počas Veľkej noci od Veľkého piatka do Veľkonočného pondelka,“ hovorí Anna Kiripolská z martinského skanzenu.

V troch vstupoch o 10.30, 12.30 a 14.30 hodine folklórna skupina Prameň z Dubového priblíži, ako vyzerala príprava na veľkonočné sviatky aj pondelková oblievačka. Detský folklórny súbor Liptáčik z Ružomberka predvedie zas tradičné jarné hry detí, ktorými sa zabávali vonku po dlhej zime.

Počas štyridsaťdňového pôstu sa nesmelo variť na živočíšnych tukoch. V skanzene uvidíte, ako gazdinky na dedine pripravovali ľanový olej. Užitočná rastlinka poslúžila na oblečenie aj pri príprave stravy.

Počas celého dňa, od 10. do 16. hodiny, sa návštevníci môže zapojiť do tvorivých dielní a vyrobiť si svoju kraslicu. Na výber sú tri tradičné techniky – buď si na vajíčko priložia rastlinku, obviažu gázou a uvaria v cibuľovej šupke (používala sa aj cvikla), alebo ho oblepia textilnými vzormi (kedysi sa používala najmä slama), alebo naň nanesú farebný vosk. V každom prípade vznikne jedinečná kraslica a deti majú z vlastnej tvorby úžasnú radosť.

Celý deň hostia môžu obdivovať šikovné ruky remeselníkov. Okrem ukážok zdobenia kraslíc a pletenia korbáčov budú ľudoví výrobcovia ponúkať hračky z dreva aj z iných materiálov, výrobky z kože, drevený riad, med a ešte niečo chutné pod zub – pečivo, koláče, medovníky, syry. Bryndzové halušky a ďalšie tradičné jedlá ponúkajú v krčme z Oravskej Polhory, ktorá je súčasťou skanzenu.

Múzeum slovenskej dediny je najväčšou národopisnou expozíciou v prírode na Slovensku, podáva obraz tradičného bývania a spôsobu života obyvateľov severozápadného Slovenska od polovice 19. storočia do polovice 20. storočia. Z centra Martina sa do múzea dá dostať Jesenského ulicou, smer Turčianske Teplice (resp. Banská Bystrica) podľa smerových dopravných tabúľ.

Kam za zábavou

19. marca, sobota

  • Banská Bystrica: Veľkonočné trhy, folklórny program, tvorivé dielne 14. h – 16. h, v nedeľu pletenie korbáčov
  • Bratislava: Fašiangy, Veľká noc, výstava v Prednej izbe ÚĽUV, Nám. SNP
  • Galanta: Rodinná sobota, Veľká noc vo Vlastivednom múzeu, 9. h – 13. h
  • Hriňová: Dni divadla, od 14. h, aj 20. 3.
  • Modra: Vítanie jari, veľkonočné tvorivé diele, výroba kraslíc a dekorácií, pletenie korbáčov, KD Ľ. Štúra, 17. h
  • Poprad: Festhry, festival hier, detský program, Aréna, 14. h, aj 20. 3.
  • Prešov: Veľkonočné zvyky u Rusínov, výstava, Múzeum rusínskej kultúry
  • Prešov: Deň otvorených dverí v Národnej kultúrnej pamiatke Solivar, zrekonštruovaný historický sklad soli, program
  • Stupava: Škola pletenia korbáčov, biofarma Príroda, od 14. h
  • Zvolen: Jarný natur trh, tradičné aj netradičné výrobky, živá hudba, módna prehliadka, tvorivé dielničky, divadielko, Park zabudnutých susedov (pred Kleno), 10. h

20. marca, nedeľa

  • Čadca: Morena, morena, kde si prebývala, vynášanie Moreny, sprievod mestom, podujatie Múzea kysuckej dediny
  • Martin: Veľká noc na dedine, veľkonočné zvyky, ukážky zdobenia kraslíc, veľkonočná šibačka a oblievačka.
  • Svätý Anton: Poľovnícke trofeje regiónu, otvorenie výstavy, múzeum v kaštieli
  • Trebišov: Víno a kraslice, výrobcovia veľkonočných kraslíc, ukážka veľkonočného stolovania s typickými sviatočnými jedlami, tokajské vína, folklór, jazda na obnovenom a vynovenom historickom traktore s vlečkou z roku 1957, Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína, 14.30 h

25. marca, piatok

  • Červený Kameň: Soľ nad zlato, špeciálna rozprávková prehliadka, stredoveké remeselné trhy, 10. h – 17. h. do 28. 3.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin #vianočné tradície #tradície #kraslice #Veľká noc