Objavte bájnu podzemnú ríšu v Liptove

Liptov láka návštevníkov aj na bájnu podzemnú ríšu Aghartha. Za deväť mesiacov od spustenia projektu sa doň aktívne zapojilo viac ako 600 ľudí a tak objavili a získali jej vzácnu mincu.

02.04.2016 14:00
tunel, svetlo, človek Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Turisti pri návšteve štyroch krajín Agharthy Netopierkova – Stanišovskej jaskyne v Jánskej doline, Mincovníčkova – Podzemia pod vežami v Liptovskom Jáne, Svätej Barborky – Medvedej štôlne v Žiarskej doline a Permoníkova – Grand hotela Permon na Podbanskom získajú mincu krajiny a do mapy dostanú pečať. Získaním poslednej pečate dostávajú vzácnu mincu bájnej ríše,“ povedal jeden z autorov projektu Peter Vaněk.

Hlavným cieľom projektu Aghartha je zabezpečiť prúdenie návštevníkov v regióne z jednej turistickej lokality do druhej a ponúknuť rodinám s deťmi, ktoré prídu na Liptov, ale aj miestnym obyvateľom možnosť trávenia voľného času a spoznávania okolia hravou formou bez časových alebo registračných podmienok. Názov bájnej ríše si autori projektu požičali z Mongolska.

“V roku 2002 sme túto krajinu navštívili a legendu o podzemnom svete, v ktorom ľudia nepoznajú zlo a nenávisť, sme oprášili po 13 rokoch,” dodáva Vaněk.

V Mincovníčkove, kde sa začína príbeh kovu, sa návštevník dozvie o umení minciarov, kovolejárov, kováčov či uhliarov. Lietajúce myši obývajú krajinu Netopierkovo. V labyrinte chodieb lietajú po tme a návštevníkov z jaskyne vyvedú letom.

Sv. Barborku obývajú banskí škriatkovia, ktorí strážia poklady v podzemných priestoroch. Múdre bytosti žijú v Permoníkove. Parou, vôňou či ľadovou vodou a horúcim vzduchom vyženú z tela únavu a chorobu. „Návšteva jednotlivých krajín zaujme deti natoľko, že nútia dospelých nazrieť do každej z nich,“ približuje skúsenosti z projektu jeho autor.

debata chyba
Viac na túto tému: #Liptov