Kostolná veža Katarínky sa premení na turistickú rozhľadňu

Záchrana ruín Kostola a kláštora sv. Kataríny v Malých Karpatoch bude pokračovať aj počas tohtoročných letných prázdnin. Jedným z cieľov projektu Katarínka na tento rok je sprístupnenie bývalej veže kostola pre turistov.

06.04.2016 14:00
Katarínka Foto:
Počas Dňa otvorených dverí prichádzajú na Katarínku stovky ľudí.
debata

Dobrovoľníci sa záchrane zaujímavej historickej pamiatky pri Dechticiach v okrese Trnava venujú už 22 rokov, počas tohto obdobia tu cez prázdniny priložilo ruku k dielu 1 531 mladých ľudí.

Aktuálne na účastníkov táborov čaká aj dokončenie konzervácie kláštora, oprava hlavíc pilierov v kostole a oprava presbytéria. Popri týchto prácach budú aj ďalšie archeologické výskumy, informovala Michaela Stareková z občianskeho združenia Katarínka.

Štartom sezóny na Katarínke býva Bielonedeľná púť. Počas tohtoročnej v nedeľu 3. apríla putovalo zo železničnej stanice Buková lesnou cestou na Katarínku približne 170 ľudí, na svätej omši v zrúcanine kostola sa zúčastnilo viac ako 500 ľudí.

Podľa slov zakladateľa dobrovoľníckeho projektu Katarínka Petra Hercega bola tohtoročná púť najväčšia od obnovenia tradície bielonedeľného putovania na toto miesto. V tomto roku Katarínka privíta návštevníkov aj počas Noci kostolov 10. júna, ďalej počas Dňa otvorených dverí na sviatok sv. Cyrila a Metoda 5. júla a 12. augusta počas Noci hradov a zrúcanín.

S myšlienkou záchrany pozostatkov bývalého kostola a kláštora prišiel v roku 1994 vtedajší študent Peter Herceg, o rok neskôr zorganizoval prvý tábor. Dnes letné tábory zastrešuje Združenie kresťanských spoločenstiev mládeže.

Prví účastníci začali s čistením areálu od náletových drevín a buriny, v ďalších rokoch sa dobrovoľníci pustili do spevňovania poškodeného muriva. V posledných rokoch sa venujú úprave pôvodnej veže kostola na vyhliadkovú, trámy si pritom krešú tak ako pred stáročiami – ručne.

Súčasťou prác na Katarínke je aj archeologický výskum, ktorý priniesol už množstvo nových poznatkov o tomto mieste.

Kláštor svätej Kataríny Alexandrijskej bol založený v roku 1618 a patril františkánskemu rádu. V roku 1786 bol kláštor dekrétom cisára Jozefa II. zrušený. Mnísi ho museli opustiť, kláštor sa postupne začal meniť na ruiny. Zrúcanina je ukrytá v lese medzi obcami Dechtice a Naháč v okrese Trnava.

debata chyba
Viac na túto tému: #pamiatky #kultúrne pamiatky #archeologické pamiatky