Tip: Prvý parný deň v Bratislave

Priaznivci železnice si môžu užiť mimoriadne jazdy parným vlakom aj motorákom po bratislavskom okruhu. Deti poteší aj vozenie na drezinách či prehliadka železničného múzea so sprievodcom.

08.04.2016 14:00
vlak, parký deň, Foto:
V rušňovom depe Bratislava-východ bude túto sobotu rušno.
debata

V rušňovom depe Bratislava-východ bude túto sobotu rušno. Nostalgické jazdy fučiacimi vlakmi alebo starými motorákmi pospájajú bratislavské uzlové body a všetky trasy povedú do cieľovej stanice – Železničné múzeum Bratislava-východ. Múzeum otvára novú sezónu a je v tento deň je pre návštevníkov otvorené od 11. do 18. hodiny.

Parným vlakom sa môžete povoziť na trati Bratislava hlavná stanica – Devínska Nová Ves – Bratislava Lamač – Bratislava Petržalka – Železničné múzeum Bratislava-východ, odchod z hlavnej stanice je o 9.52 hodine, z Devínskej Novej Vsi o 10.32 hodine. Poletíte s Albatrosom – vlak totiž ťahá parný rušeň 498.104 nazývaný Albatros.

Vyskúšať môžete aj historický motorový vlak „dvašesťdvojky“, ktorý ťahajú dva motorové vozne M 262.004 a M 262.007. Ten bude jazdiť na trati Devínska Nová Ves – Bratislava hlavná stanica – Bratislava Rača – Bratislava Vajnory – Bratislava Nové Mesto a cieľovou stanicou je Železničné múzeum Bratislava východ. Odchod z Devínskej Novej Vsi je o 10.32 hodine, z hlavnej stanice o 10.55. Oba vlaky do múzea dorazia o 12.15 hodine.

Naspäť z múzea sa dá dostať historickým vlakom s odchodom o 14.30 hodine a o 17. hodine cez Nové Mesto na hlavnú stanicu. Rovnako sa dá dostať do múzea aj počas dňa, historický vlak odchádza z hlavnej stanice o 15.10 a o 17. 40 hodine.

Jazda parným vlakom strojí 3 €, doobedňajší motorový vlak tiež 3 € a poobedňajší motorák 1,50 € tam i späť (platí sa len z hlavnej stanice do múzea, pri ceste späť sa cestujúci už len preukážu zaplateným lístkom). Kapacita mimoriadnych vlakov je však obmedzená, po naplnení súprav už nebude možné pristúpiť.

Priamo v areáli železničného múzea návštevníkov čaká výstava historickej železničnej techniky, vozenie na stanovišti parného rušňa (po príchode parného vlaku od 13. h do 18 .h, 2 €/osoba ), vozenie detí na drezinách (od 11. h do 18. h, 0,50 €/osoba), prezentácia modulového koľajiska, detský kútik so zábavnými a náučnými hrami aj občerstvenie. Múzeum si môžete prezrieť so sprievodcom.

Múzeum je prístupné aj mimo železničných koľají, po asfaltke z lokality Východné (medzi Račou a Vajnorami, tzv. Rendez). Cesta odbočuje z račianskeho konca Dopravnej ulice (medzi zastávkami MHD Sklabinská a Lokomotívne depo I) a obchádzajúcou pomedzi sklady, garáže a záhradky račiansky výbežok koľajiska areálu.

Kam za zábavou

9. apríla, sobota

  • Bratislava: Prvý parný deň v Železničnom múzeu Bratislava-východ, mimoriadne jazdy parným vlakom aj motorákom po bratislavskom okruhu, vozenie na drezinách, prehliadka múzea so sprievodcom, detský kútik, 11. h – 18. h
  • Bratislava: Starý most v novom šate, výstava fotografií nového Starého mosta v Dopravnom múzeu
  • Fiľakovo: Veterány, výstava modelov automobilov v mestskom múzeu, do 12. 5.
  • Galanta: Beh Galantou – beh oslobodenia, XXXIV. ročník, mestské kultúrne stredisko, 9.30 h
  • Modra: Deň modranských pivníc, otvorených 34 pivníc s tradičnou malokarpatskou architektúrou a históriou
  • Nové Mesto nad Váhom: Festival Aničky Jurkovičovej, prehliadka neprofesionálnych divadiel, do 12. 4.
  • Levice: Levické poľovnícke dni (6. – 9. 4.), poľovnícke predajné trhy s knihami, pomôckami a darčekmi po poľovníctvo a voľný čas v prírode, program, CK Junior
  • Levoča: 1. minirally, súťaž zaradená do Minirally Cup
  • Skalica: Lucia Poppová: Zo Záhorskej Vsi do Metropolitnej opery / Mária Kišonová-Hubová: K storočnici narodenia, dve výstavy v Záhorskom múzeu

10. apríla, nedeľa

  • Bratislava: Otvorenie dostihovej sezóny na Dostihovej dráhe v Petržalke, Jarná cena Petržalky, 14. h
  • Pezinok: Pezinský blšák, trhovisko
  • Trenčianska Turná: Tancuj, spievaj, zahraj si, prehliadka amatérskych umelcov, KD, od 13.30 h

16. apríla, sobota

  • Košice: Rušňoparáda, stretnutie priaznivcov železnice v rušňovom depe, predstavenie unikátnych historických lokomotív i moderných vlakových súprav a rušňov, atrakcie pre deti, kreatívne dielne, občerstvenie, hudba, kyvadlová doprava z mesta, 9. h – 21. h, v nedeľu do 17. h.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #múzeum #parný stroj #Múzeum dopravy