Košický kraj má 1 544 km cyklotrás, pribudla nová: Zemplínska šírava – Strážske

Obnovené úseky na 17 existujúcich cykloturistických trasách v celkovej dĺžke 243,8 km a jedna nová vyznačená cykloturistická trasa Zemplínska šírava – Strážske sú výsledkom projektu, ktorý realizoval Košický samosprávny kraj (KSK) z finančných prostriedkov ministerstva dopravy.

16.04.2016 14:00
cykista, bicykel, bicyklovanie, cyklistika,... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Nahrádzali poškodené prvky cykloturistickej orientácie – smerovníky a veľké aj malé smerovky, obnovovali maľované značenie a osadzovali obrázkové cyklosmerovky. KSK získal na túto obnovu dotáciu 22 631 eur. Obnovu značenia ukončil v polovici marca 2016.

„Uvítali sme túto iniciatívu ministerstva dopravy a využili sme možnosť uchádzať sa o dotáciu na údržbu,“ hovorí krajská cyklokoordinátorka a vedúca referátu cestovného ruchu na Úrade KSK Adriana Šebešová.

Dodala, že najrozsiahlejšími zmenami v minulom roku prešlo sieť cykloturistických trás v Tokaji, kde boli presmerované a vyznačené nové náučné cykloturistic­ké trasy.

V Košickom samosprávnom kraji k 31. decembru 2015 evidujú 1 543,6 km značených cykloturistických trás. Za rok pribudlo na území Košického kraja 161 km trás.

Šebešová uviedla, že v tomto roku pripravujú projektové dokumentácie pre územné rozhodnutie na trasu EuroVelo 11 v katastroch obcí Nižná Myšľa a Kokšov-Bakša.

Na Zemplínskej cyklomagistrále sa v súčasnosti pripravujú projektové dokumentácie pre územné rozhodnutie v katastri Michaloviec a Vinného.

V súčasnosti má už KSK vypracovaný návrh siete cyklistických trás v Košickom kraji, ktorá predstavuje nadregionálnu sieť. Na ňu by sa mali pripájať cykloturistické trasy regionálneho a miestneho významu.

Kostrová sieť je zadefinovaná ako cykloturistická podľa parametrov trás EuroVelo – zjazdná za každého počasia, bez prudkých stúpaní a napojená na služby v cestovnom ruchu. Hlavnou osou tejto siete bude medzinárodná trasa EuroVelo 11.

Ako uviedla Šebešová, na časti, ktorá prechádza Košickým krajom, pracujú. Pripravujú projektové dokumentácie jednotlivých častí pre územné a stavebné konania, hľadajú finančné zdroje a partnerov na realizáciu.

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklotrasa #Zemplínska Šírava #Košický kraj