Šesť z najdlhších vlakových trás sveta – Transsibírsky expres, Modrý vlak či Indian Pacific

Ak nemáte naponáhlo, vyberte sa na dobrodružnú cestu železnicou naprieč Austráliou, USA, Kanadou, Ruskom či Indiou. Výhoda je, že sa nemusíte sústrediť na šoférovanie, stačí sa kochať meniacou sa prírodu a mestami za oknom.

18.04.2016 07:00
zima, vlak, lokomotíva, vagóny, vozne, sneh,... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

A na konci je dosť možné, že sa vám ani nebude chcieť vystupovať. Veď aj cesta môže byť cieľ – a v prípade týchto vlakov to platí dvojnásobne.

Transsibírsky expres

Transsibírska magistrála je najdlhšia nepretržitá železničná trať na svete a hlavná dopravná tepna Ruska. Začali ju stavať v roku 1891 a dokončili v 1916. Meria 9 288 kilometrov a z Moskvy sa poveziete do Vladivostoku na pobreží Japonského mora 6 dní.

Vlak odchádza z východiskovej stanice každý druhý deň a počas cesty uvidíte Ural aj Bajkal, prejdete tundrou, tajgou aj stepami, dohromady miniete 89 miest, pretnete 16 veľkých riek a niekoľko časových pásem. Na trati prechádza vlak asi po pätine cesty uprostred tajgy hranicou Európy a Ázie.

Trans-Siberian Railway – “I will come back!” You need strong nerves to go on a train journey around #Eurasia. Not everyone can spend almost a week in an enclosed space on wheels. However, those brave souls who do make the journey are rewarded by seeing 80 cities, the Volga River, Ural #Mountains, #Baraba steppe with its ominous clouds, #Yenisei River, #Barguzinsky Mountains, the woods of Siberia, #Khekhtsir Range and #Lake #Baikal. Your journey will leave you with vivid memories, while the constant motion of the train will stay with you for days after. #russia #railway #weels #siberia #transsiberianrailway #transsiberian #transsiberia #journey #trip #megatrip #volga #tour #tourist #tourism #holiday #holidayinrussia #insiderussia

Fotka uverejnená používateľom @inside_russia,

Vivek Express

Jedna z najdlhších vlakových ciest sveta a najdlhšia v Indii. Vivek Express potrebuje na zdolanie necelých 4 300 kilometrov 82 hodín, jeho priemerná rýchlosť je 50 kilometrov za hodinu. Na svojej ceste zo severu z Dibrugarh do juhoindického Kanyakumari sa zastaví 57-krát.

#VivekExpress

Fotka uverejnená používateľom dianne sharma-winter (@womentravelmotherindia),

California Zephyr

So 4 500 kilometrami je tento drahokam najdlhším vlakovým spojením v USA, premáva medzi Chicagom a San Franciscom. Počas 51 hodín si budete môcť na jeden šup prezrieť údolie rieky Colorado, Skalnaté vrchy aj Sierra Nevadu.

#happyhour on the #californiazephyr #colorado #train

Fotka uverejnená používateľom Taryn (@taryn_m_martin),

The Canadian

Transkontinentálny osobný vlak na 4 500 kilometrov dlhej trase prepája Toronto, Ontario a Vancouver v Britskej Kolumbii. Vo vlaku s pohodlnými ležadlami nie je wi-fi, takže nič nebude brániť trojdňovému pozorovaniu krajiny za oknami. A program je skutočne bohatý – na pozadí kulís zasnežených hôr Rocky Mountains a kanadských nedoziernych lesov sa predvádzajú losy, jelene a sem-tam aj medvede. Za „zoo-bonus“ sa špeciálne nepripláca, výhľad je v cene cestovného lístka.

Edmonton to Vancouver via #therockies on #viarail #thecanadian

Fotka uverejnená používateľom Laura Enright (@laura.eggwhite),

Africký Modrý vlak

Blue Train je luxusný osobný vlak, ktorý za 27 hodín prejde 1 600-kilometrovú trasu v Juhoafrickej republike, spája Pretóriu a Kapské Mesto.

Súčasťou vlaku, ktorý má služby ako päťhviezdičkový hotel, je aj vyhliadkový vozeň, ktorý môže slúžiť tiež ako konferenčná sála, jednotlivé kupé sú vzduchotesné a majú vlastné sociálne zariadenia, niektoré dokonca s vaňou. Na železnicu sa Modrým vlakom vydalo už množstvo kráľov a prezidentov, čo len potvrdzuje jeho jedinečnosť.

esses constrastes do mundo.

Fotka uverejnená používateľom Renata Marques Couto (@renatinhawandermarques),

Indian Pacific

Štyri dni a tri noci, 4 400 kilometrov, krížom cez Austráliu – od Indického oceána po Tichý. Tento vlak spája Sydney s Perthom, zastaví sa v Adelaide, meste duchov Cook a Broken Hill, čo je kolónia umelcov, kedysi banícke mesto.

Zo svojho sedadla uvidíte celé austrálske vnútrozemie, suché pláne, ale aj lesy a vodopády Modrých hôr. Aby sa z cesty stal skutočne atraktívny výlet, pridal dopravca v smere na východ aj niekoľko zastávok na výlety. Neznie to ako dokonale strávený týždeň?

Welcome to the Nullarbor! My view for the last two days on the #IndianPacific. @greatsthnrail

Fotka uverejnená používateľom @davecorn,

Zdroj: Wikipedia.org; En.wikipedia.org; Australie.infor­mationplanet.cz; Cntraveler.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #vlaková doprava