Thor, Hry o život, Gladiátor či Skyfall: 12 miest, kde sa nakrúcali slávne filmy

Od Grécka, cez Ameriku až po Nórsko - filmári si pre svoje snímky vyberajú atraktívne scenérie, ktoré celému dielu pridajú neopakovateľnú atmosféru.

20.04.2016 07:00
omaha, pláž, normandia, 1944, pomník Foto: ,
Pomník na pláži Omaha v Normandii.
debata

Skyfall

Rezidencia vo filme Skyfall o Jamesovi Bondovi vznikla v štúdiu v Anglicku, avšak vonkajšie scény z okolia domu sa nakrútili v škótskom Glen Coe.

Tento film je 23. bondovkou a odohráva sa prevažne v Londýne. V apríli 2011 pred natáčaním sa režisér Sam Mendes vydal na prehliadku lokácií do Juhoafrickej republiky. Pri začatím predprodukčných prác sa dokonca objavili informácie, že natáčanie prebehne aj na území Indie. Štáb však sprevádzali problémy so získaním povolenia vstupu do uzavretých častí železničnej trate Konkan Railway.

Vykúpenie z väznice Shawshank

Väznica, v ktorej sa odohráva dej snímky „Vykúpenie z väznice Shawshank“, bola fiktívne umiestnená do Maine, najvýchodnejšieho štátu USA. Budova z roku 1886 sa v skutočnosti nachádza v americkom Ohiu a ide o výchovný ústav Mansfield. Po poslednej klapke mali filmovú väznicu zbúrať, ale skupine fanúšikov sa ju podaril zachrániť a dnes je z nej navštevovaná turistická atrakcia.

Film nakrútili na motívy novely Stephena Kinga. Mnohí kritici ho pokladajú za najlepší film všetkých čias.

Ohio State Reformatory. #mansfield #mansfieldprison #shawshankredemption

Fotka uverejnená používateľom Justin Krumm (@j_krummers),

Zachráňte vojaka Ryana

Ďalšia snímka režiséra Stevena Spielberga z roku 1998. Slávna úvodná scéna Dňa D z filmu „Zachráňte vojaka Ryana“ sa odohráva na pláži Omaha, aj keď zvyšok nakrútili na pláži Ballinesker v Írsku.

Film sa inšpiroval fotografiou Do pazúrov smrti – najznámejším obrázkom, ktorý vydal Robert F. Sargent, fotograf pobrežnej hliadky United States Coast Guard. Na snímke sú vojaci z 1. divízie, ktorí pristávajú na pláži Omaha 6. júna 1944 v rámci operácie Overlord počas druhej svetovej vojny.

Hobit

Ku kultovej trilógii „Pán prsteňov“ neodmysliteľne patria aj Hobiti a ich pitoreskná osada – pre potreby filmárov vyrástla v novozélandskej oblasti Waikato. Počas nakrúcania prvých snímok na námety románu J. R. R. Tolkiena postavil štáb kulisy, ktoré však nevydržali dlho. Kvôli novým filmom „Hobit“ preto postavili osadu opäť a po poslednej klapke tu ostala ako atrakcia pre turistov. Oficiálny názov je Hobbiton Movie Set Tours.

Checking out Hobbiton

Fotka uverejnená používateľom Will Martin (@willmartin345),

Mamma Mia!

Väčšinu vonkajších scén filmového muzikálu „Mamma Mia!“ z roku 2008 natočil štáb na gréckom ostrove Skopelos v lete roku 2007. Hlavnou scénou sa stala pláž Kastani.

Film mal najväčšie otvorenie zo všetkých muzikálových filmov v Spojených štátoch. Uviedli ho 3. júla 2008 v Grécku, 10. júla 2008 v Austrálii, na Novom Zélande a v Spojenom kráľovstve, 11. júla 2008 vo Švédsku, 16. júla 2008 na Filipínach, 18. júla 2008 v Spojených štátoch a Kanade a 24. júla 2008 v Izraeli.

#amarantos #skopelos #sporades #greece

Fotka uverejnená používateľom Greek Beauty (@taxidia_eikones),

Jurský park

Slávny vedecko-fantastický film režiséra Stevena Spielberga „Jurský park“ sa z väčšej časti natáčal na havajskom ostrove Kauai. Niektoré interiérové a nočné scény sa filmovali v kalifornských štúdiách Universal Studios.

Hry o život

Románová trilógia pre mládež „Hry o život“ vznikali v Amerike. Prvá časť bola natočená v Severnej Karolíne. Filmové scény vznikali v Asheville, na pozadí hôr v západnom cípe štátu. Najvýraznejšie sú vodopády Triple Falls v Štátnom parku DuPont.

// Stay ||

Fotka uverejnená používateľom @madalone_,

Hviezdne vojny

Bitku o Hoth v sci-fi filme Georgea Lucasa „Hviezdne vojny: Epizóda V: Impérium vracia úder“ natočili na ľadovci Hardangerjøkulen v Nórsku.

Ide o jeden z najúspešnejších a najznámejších snímok všetkých čias. Film je síce druhým nakrúteným filmom zo základnej šestice Hviezdnych vojen, ale v chronologickom a dejovom poradí je až piaty. Prvýkrát ho uviedli v roku 1980 a potom niekoľkokrát znovu, pričom najmä v roku 1997 na ňom vykonali značné zmeny (tzv. special edition: predĺženie, digitálne spracovanie a pod.).

Utsikten fra stuevinduet på hytten #liseth #isdalen #hardangerjøkulen #hyttetur #påskeferie

Fotka uverejnená používateľom Andreas (@andreas.gj),

Piráti z Karibiku

Film „Piráti z Karibiku: Prekliatie Čiernej perly“ sa natáčal na nádherných karibských ostrovoch Svätý Vincent a Grenadíny. Úvodné scény vznikli v zálive Wallilabou Bay, ktorý sa nachádza na západnom pobreží Svätého Vincenta.

#wallilaboubay #blacksandbeach #piratesofthecaribbean #stvincentandthegrenadines

Fotka uverejnená používateľom Vickie Thanapal (@vickievicks),

Indiana Jones

Tretí diel (1989) z radu filmov o archeológovi „Indiana Jones a posledná krížová výprava“ sa nakrúcal v obľúbenej turistickej destinácii – jordánskej Petre.

Táto časť sa v rámci série považuje za najkomediálnejšiu – o humornú časť sa postará samotný Indiana so svojím otcom. Spokojní diváci priniesli filmárom zisky 277 miliónov dolárov.

Gladiátor

Bitka o Germaniu vo filme „Gladiátor“ bola natočená v lese Bourne, anglickom Surrey. Bourne bol scénou aj pre mnoho ďalších filmov, vrátane Harryho Pottera (Dary smrti), sčasti sa tam nakrúcali aj film Thor: Temný svet, Vojnový kôň, Snehulienka a lovec a ďalšie.

#bournewoods #Bourne #sunset #sunsetsniper

Fotka uverejnená používateľom Nick Roberts (@n.i.c.k.r.o.b.e.r.t.s),

E.T. – Mimozemšťan

Pre natáčanie sci-fi filmu z roku 1982 o mimozem­šťanovi E.T. chcel Steven Spielberg vytvoriť „dramatickú“ kulisu, a tak ho natáčali na rôznych miestach Kalifornie, napríklad v Tujunge, mestečku tesne vedľa Los Angeles.

Film je jedným z mála, kde sú mimozemšťania mierumilovní. Zároveň je štvrtým najziskovejším filmom histórie kinematografie. Natáčanie sa začalo v septembri 1981 za zvýšených bezpečnostných opatrení, Spielberg sa totiž obával, že mu nápad ukradnú.

Zdroj: Wikipedia.org; Hoppa.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Thor #Pán prsteňov #Gladiátor