Slovinsko – krajina (ne)poznačená vojnou

Musím sa priznať, že pred odchodom do krajiny, kde v 90. rokoch minulého storočia zúrila občianska vojna, som mierne pochyboval, či nám bude mať čo ponúknuť.

25.04.2016 07:00
Jazero Bled, Slovinsko Foto:
Jazero Bled
debata (2)

Prešlo odvtedy síce už viac než dvadsať rokov, no dôsledky dávnejších konfliktov vidieť aj v iných krajinách až podnes – napríklad v dopade na architektúru či životné prostredie. O nezmazateľných jazvách v dušiach ľudí radšej ani nechcem premýšľať.

Stará mama mi neraz rozprávala o vojnovom období, ktoré prežila, a neraz si utierala z utrápenej tváre slzy. Pri spomínaní mala pohľad uprený do neznáma, bolo z nej cítiť žiaľ. Myslím, že človek, ktorý takého hrôzy nezažil na vlastnej koži, nikdy úplne nepochopí tých, čo sa s nimi budú vyrovnávať do konca života.

Práve preto som ozaj nevedel, čo mám od Slovinska čakať a čo sa tam dá zažiť. Internetové články a publikované bedekre ponúkali najrozmanitejšie informácie – pozitívne aj negatívne. Často sú takéto rady veľmi užitočné, no vždy je najlepšia vlastná skúsenosť.

Všestranný park Triglav

Severozápadná časť krajiny je obľúbená najmä medzi turisticky naladenými návštevníkmi. Národný park Triglav je priam dokonalým útočiskom pre tých, ktorí prišli do Slovinska hľadať pokoj od mestského života.

Rieka Zadlašcica
Zima v Slovinsku.
+15Park Triglav.

V letnom období sa tu dá podniknúť veľmi veľa krásnych a jedinečných túr vhodných pre amatérov aj vyznávačov náročnej horskej turistiky.

Zimná prevádzka je o niečo skromnejšia, najmä kvôli nestabilnému povrchu trás a veľkému lavínovému nebezpečenstvu. Aj počas našej návštevy práve padali lavíny, a tak sme nemohli prejsť naprieč národným parkom.

V Slovinsku je však veľa miest, ktoré stoja za pozornosť v ktoromkoľvek ročnom období. Centrom turistiky je mesto Bovec. Odtiaľto je to všade iba na skok, či preferujete túlanie sa prírodou alebo raftovanie na vode.

Divoká Soča

Práve spomínaný rafting je veľkým lákadlom tejto krajiny. Najviac ľudí každoročne pritiahne rieka Soča, ktorá si svoje koryto razí aj cez spomínaný Bovec. Tyrkysové zafarbenie vody dokáže odpútať pozornosť nejedného okoloidúceho.

Rieka Soča Foto: Aleš Tvrdý
rieka Soča, Slovinsko Rieka Soča

Naprieč celým národným parkom, kadiaľ sa rieka vinie, nie je núdza o jedinečné momenty a nádherné zákutia – napríklad mnoho väčších alebo menších kaňonov, ktoré za mnohé roky voda vymyla do bielych vápencových skál.

Jedným z najväčších prírodných unikátov, ktorý je takisto na rieke Soča, je celkom určite vodopád Kozjak. Avšak cesta k nemu môže byť náročná. V zimnom prostredí, keď na turistických chodníkoch sneh prikryje mnohé smerovacie značky, sa dá totiž celkom poľahky stratiť.

To sa stalo aj nám, nechýbalo veľa a k vodopádu by sa nám nepodarilo trafiť. Našťastie, hluk padajúcej vody, ktorá sa odrážala od stien kaňona, nás stále udržiaval v správnom smere a motivoval pokračovať za cieľom.

Všetky nepríjemnosti cesty ponad ľadovú bystrinku nám však dokonale vynahradil pohľad na padajúcu vodu medzi machom obrastenými skalami. Vodopád Kozjak by určite nemal chýbať na mape návštevníka triglavského národného parku.

Letný Piran

Mnoho krásnych miest sa dá nájsť aj v okolí mesta Tolmin. Ani tu nie je núdza o prírodné skvosty. Počas našej návštevy bola pre zosun skál táto časť parku uzatvorená, no zvedavému oku fotografa to neprekážalo.

Na vlastné riziko sme sa vybrali preskúmať, čo príroda napáchala. Výsledok jednoznačne stál za to, neprekážal nám ani zrútený most, cez rieku sme prešli po ľade.

Piran Foto: Aleš Tvrdý
Piran, Slovinsko Piran

Rieka Soča prekoná tisíce zákrut a ďalších prírodných prekážok, kým sa dostane k Jadranskému moru.

Ak niekto zatúži vymeniť tyrkysové riečne odtiene za morské odlesky, v Slovinsku si príde na svoje v meste Piran. Toto mestečko je priam baštou letného života pre celú krajinu a dá sa tu skvelo vychutnať morská atmosféra.

Tajomná Postojna

Celkom iný odtieň má voda v jaskyni Postojna. Ani nie hodinu jazdy od hlavného mesta Ľubľana môžete prebádať podzemný svet tohto prírodného unikátu, ktorý nemá obdoby nie len v Slovinsku, ale ani na celom svete. Podzemný systém malých a väčších jaskýň tvorí fascinujúcu ukážku toho, ako sa príroda dokáže vyhrať počas mnohých rokov sama so sebou.

Pre verejnosť je otvorený viac než 5-kilometrový úsek, ktorý sa dá prejsť pešo alebo malým vláčikom. A práve to robí z jaskyne jednotku v svetovom rebríčku dostupnosti podzemných kráľovstiev.

Jaskyňa Postojna
Piran
+10Piran

Jedna z kamenných sál je vďaka svojej veľkosti a výbornej akustike ideálnym miestom na príležitostné koncerty a vystúpenia filharmónie.

Okrem spomínaných kvalít má aj ďalší unikát. Žije tu endemický živočích s vedeckým názvom proteus anguinus (slovinsky človéška ríbica), ktorý sa nedá vidieť nikde inde, len v tu, v jazierkach Postojnej.

Čarovný Bled

Cestou späť na Slovensko sme sa ešte zastavili na mieste, ktoré tu drieme ako jagavý poklad. Malé horské jazero Bled je priam pokladom celej krajiny. Leží tam učupené v tieni stúpajúcich Julských Álp, s malým ostrovček v jeho strede.

Bled každoročne navštívi množstvo domácich aj zahraničných turistov, ktorí ho následne odporúčajú ďalej aj svojim známym.

Jazero Bled Foto: Aleš Tvrdý
Jazero Bled, Slovinsko Jazero Bled

Je celkom jedno, či sa okolo neho prechádzate v príjemných letných mesiacoch alebo v mrazivom zimnom počasí. Jazero je vždy krásne a som presvedčený, že si ho zamilujete aj vy.

Ako som mal pred cestou do Slovinska pochybnosti, tak som teraz presvedčený, že s vojnou je dnes v tejto krajine spojená len história. Slovinsko je moderná, no najmä krásna krajina, kam sa vždy veľmi rád vrátim a každému ju „všetkými desiatimi“ vrelo odporučím.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovinsko #Soča