Chystáte sa do hôr? Oblečenie na pešiu turistiku musí byť vrstvené. Tu sú dôvody

Jarná únava nie je žiadny novodobý vynález, stretávali sa s ňou aj predošlé generácie. Jar prichádza po zime, ktorá je skúpa na slnečný svit. Častejšie siahneme po sladkom a tučnom jedle a málo sa hýbeme.

05.05.2016 07:00
debata
Usmievajte sa a bavte sa, nabúrajte zabehnuté... Foto: SHUTTERSTOCK
cyklistika, bicykel, úsmev, košík, cyklistka, žena, radosť, veselá Usmievajte sa a bavte sa, nabúrajte zabehnuté stereotypy a vyrazte za zábavou!

Telo je naprogramované tak, aby zimu prežívalo v čo najhospodárnejšie režime, ale taký luxus si v dnešnej dobe dovoliť nemôžeme. Ďalej ideme v rovnakom tempe, lenže na začiatku jari už takzvane prichádzame na rezervu a nové sily sme ešte nestačili načerpať.

Reštart potrebuje telo aj duša. Ako prekonať jarnú únavu?

Existuje 13 vitamínov, desiatky minerálov, aminokyseliny a mastné kyseliny, celkom zhruba stovka látok, ktoré denne potrebujeme pre správnu funkciu nášho tela. Je úplne v poriadku siahnuť po potravinových doplnkoch, ale na jar už môžeme rad vitamínov čerpať z jarnej zeleniny.

To platí predovšetkým pre vitamín C (citrusy, paprika, brokolica), vitamín A (mrkva, špenát, kaleráb) alebo vitamín K (listový šalát, žerucha). Je dôležité striedať ovocie a zeleninu, pretože každý druh obsahuje iné zloženie vitamínov a minerálov.

Kúpele, turistika

Veľa pre svoj organizmus urobíte, ak si nájdete čas aspoň cez víkend zájsť si do wellness, kúpeľov alebo si naplánovať pohyb na bicykli či pešiu turistiku. Na Slovensku je množstvo kúpeľov a čo sa týka prírody, možnosti sú neobmedzené.

Ak sa vydáte na turistiku, nezabudnite na to, ako sa obliecť. Často vídať turistky vo vysokých opätkoch mašírovať po Tatranskej magistrále. To nie je cesta na ozdravenie organizmu, ale cesta do nemocnice. Preto je dôležitý výber oblečenia.

Kým sa vydáte na nákupy, mali by ste mať jasno, na aký účel si budete svoje outdoorové oblečenie kupovať. Spektrum jeho použitia je totiž veľmi široké. Od príjemných prechádzok po kopcoch až po extrémne expedičné výstupy. Myslite vždy na to, že počasie na horách sa môže zmeniť z minúty na minútu.

Funkčný súlad

Pod vrchným oblečením by ste mali mať ešte ďalšie tri vrstvy – ako šupky na cibuli. Bunda, windstopper vesta, pod ňou funkčný vrchný diel – napríklad softshellová bunda alebo tenká flísová mikina a priamo na tele musí byť funkčná bielizeň. V takom oblečení ste chránení pred prepotením a perfektne vybavení na horskú túru.

Ale pozor: jednotlivé vrstvy musia spolu funkčné „ladiť“. Ak niekto zvolí príliš hrubý sveter, na ktorý už neoblečie žiadnu bundu, sveter sa zmení na úplne nepotrebný kus oblečenia.

Vezmite si takú normálnu horskú túru, v priebehu ktorej sa striedajú rôzne náročné fázy. Najčastejšie je na začiatku nejaké prudšie stúpanie, nasledujú ľahšie pasáže a pred vrcholom opäť veľmi strmý výstup.

Na najvyššom mieste sa robí zvyčajne prestávka a pri zostupe je námaha už menšia. K tomu pripočítajte, že ste celý deň na nohách, a nezabudnite ani na veľké rozdiely teploty spôsobené odlišnou nadmorskou výškou. Je jasné, že správne vrstvené oblečenie pri takejto túre hrá veľkú úlohu.

5 krokov, ako prekabátiť jarnú únavu

  • 1. Spite a odpočívajte – nedostatok spánku zvyšuje únavu a ničí imunitu.
  • 2. Hýbte sa a užívajte si slniečko – prečistite si hlavu a načerpajte vitamín D.
  • 3. Odľahčite jedálny lístok – zaraďte čerstvú zeleninu, viac bieleho mäsa a celozrnného pečiva. Doprajte si zelený čaj a čerstvé ovocné šťavy.
  • 4. Doplňte vitamíny – citeľný býva hlavne nedostatok vitamínu¤C, ktorý má rozhodujúci vplyv na prekonanie únavy.
  • 5. Usmievajte sa a bavte sa – nabúrajte zabehnuté stereotypy a vyrazte za zábavou!

Odev na túru treba vrstviť. Ako na to?

Základom oblečenia na jarné horské túry alebo aj na pešiu turistiku je jeho vrstvenie. Ďalej si všímame, ako odev prepúšťa vyparovanie, vlhkosť a či umožňuje výmenu vzduchu medzi vrstvami. Dôležitá je tiež hmotnosť, objem, dobrý pohyb, alergiologické vlastnosti a podobne.

Myslite vždy na to, že počasie na horách sa... Foto: SHUTTERSTOCK
túra, turistika, oblečenie, turistka, cestovanie, hory, vetrovka, ruksak, plecniak, žltá bunda, kapucňa, funkčné oblečenie, počasie, úsmev, hory, príroda, les, žena, dievča Myslite vždy na to, že počasie na horách sa môže zmeniť z minúty na minútu.
  • 1. vrstva – tzv. funkčná spodná bielizeň (tielka, ponožky), ktorá by mala zabezpečiť odvod potu (vlhkosti) smerom od tela. Dosiahne sa veľkou plochou povrchu vlákien. Vlhkosť sama nepohlcuje, a preto rýchlo schne. Čiastočne zadržiava teplo vytvárané telom. Dôležité je, ako pri každej spodnej bielizne, jej príjemné nosenie.
  • 2. vrstva – tzv. termoizolačná, chráni pred chladom zvonku. Vytvára vzduchovú vrstvu, ktorá neprepustí studený vzduch k telu a izoluje nami vytvorené teplo. Musí vedieť transportovať vlhkosť von alebo do ďalších vrstiev (fleece). Často sa tiež používajú materiály, ktoré sú odolné proti vetru a môžu tak tvoriť poslednú, vrchnú vrstvu, keď neprší alebo nesneží (Windstopper, ProSoftShell, NoWind ad.).
  • 3. vrstva – vrchné oblečenie (bundy, nohavice) by malo byť nepremokavé, aby vonkajšia vlhkosť neprenikla k telu, a zároveň priedušné, aby sa prebytočná vlhkosť, vyprodukovaná telom a odvedená predchádzajúcimi vrstvami, odparovala von.

Proti dažďu

Nepremokavosť a priedušnosť sú vlastnosti protichodné, preto treba hľadať kompromis. Úlohou tejto vrstvy je aj vetruvzdornosť. Neprehliadnuteľnou vlastnosťou je odolnosť materiálu proti mechanickému poškodeniu, čo platí najmä pri náročnejších podmienkach.

Nepremokavosť – udáva sa ako výška vodného stĺpca, keď tkanina prepustí prvé kvapky vody – čím vyšší vodný stĺpec, tým väčšia nepremokavosť.

Za nepremokavý možno považovať materiál s vodným stĺpcom už od 2 000 mm, v praxi sa vyžaduje 10 000 – 20 000 mm. Dôvodom je prudké znižovanie nepremokavosti pri zaťažení materiálu (najmä tlak popruhov batoha, sedenie v snehu, chôdza mokrou trávou…).

Vetranie

Predpokladom nepremokavosti sú nepriepustné švy a zipsy. Priedušnosť sa udáva v gramoch pary, ktoré sa môžu odpariť cez štvorcový meter látky za 24 hodín (MVTR). Dnes sa pohybujú hodnoty v širokom rozmedzí.

Pri chôdzi telo produkuje až 10 000 g/m2/24 hod., pri behu až 25 000 g/m2/24 hod. A pri extrémnej fyzickej námahe až 35 000 g/m2/24 hod. Priedušnosti napomáha výrazne odvetrávanie, napr. vetracími otvormi v podpazuší.

Membrána – je svojou štruktúrou schopná prepustiť molekuly vodnej pary a zabrániť priechodu kvapkám vody. Ak ide o voľne vloženú membránu, tak je membrána voľne vložená medzi podšívku a vrchný materiál. Týmto spôsobom sa zachovajú jej parametre a vyniká tak vysokým vodným stĺpcom a priedušnosťou.

Dvoj- a trojvrstvové lamináty

Priedušnosť do vonkajšieho prostredia je obmedzená vrchným materiálom. Pri dvojvrstvených laminátoch je membrána pomocou laminátu spojená iba s vonkajšou tkaninou. Laminovaním sa znížia parametre nepremokavosti a priedušnosti, ale je odolnejšia proti poškodeniu.

Trojvrstvové lamináty – membrána je nalaminovaná medzi vonkajšiu tkaninu aj podšívku, tvorí s nimi jeden celok. Trojvrstvové najlepšie odolávajú mechanickému poškodeniu. Trvalá impregnácia je nanášaná na materiál v rôzne hrubých vrstvách. Všeobecne má horšie vlastnosti a prestáva sa používať.

Jedny ponožky nestačia

Pozor na miesta, na ktorých dochádza k stálemu treniu odevu o kožu, najmä pri potení. Zapareniny bývajú zapríčinené hlavne nevhodným oblečením. Jedny ponožky či podkolienky na nohách môžu byť málo!

Proti tvorbe pľuzgierov a pre dokonalú tepelnú izoláciu je osvedčené kombinovanie niekoľkých kusov (napr. na nohe slabšie ponožky, na nich silnejšie podkolienky).

Ak chceme využívať vlastností membrán v topánkach, musia aj ponožky byť z materiálov, odvádzajúcich pot ďalej do topánky. Pre prípad nepredvídanej situácie nesmie chýbať rezervný pár ponožiek. Ak nemáte batoh vybavený pláštenkou, potom všetko vnútri zabaľte do nepremokavých obalov.

Zdroj: Tatry.cz

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bielizeň #Turistika #oblečenie #turista #ponožky #spodná bielizeň