Inšpirujte sa! Pieniny – cyklotrasy v krásnej prírode

Cyklostopy pod Oslím vrchom. Singletraily Cyklostopy predstavujú nové poňatie cyklistického zážitku. Sú to jednosmerné chodníky určené iba pre bicykle a povolený je len zjazd.

07.05.2016 07:00
Pieniny, dom, strom, les, tráva, príroda, hory,... Foto:
Pieniny môžete obdivovať "z chrbta" bicykla.
debata (1)

Nachádzajú sa pod Oslím vrchom za Ľubovnianskym hradom. Názvy jednotlivých trás – Vlčia, Medvedia a Rysia sú inšpirované lesnými zvieracími chodníčkami.

Vlčia stopa sa začína na hrebeni Oslieho vrchu. Je to kľukatá technická trať prechádzajúca rôznorodým lesom s množstvom prírodných hupov, keďže reliéf lesa je pekne zvrásnený. Má dĺžku 3 km s prevýšením 250 m.

Má približne 110 zákrut a jej prejdenie trvá stredne pokročilému cyklistovi približne 11 minút. V spodnej pasáži je vybudovaných zopár skokov, ale kto chce, ten si nájde prírodné skoky aj na iných miestach na trati.

Po prejdení prvej tretiny Vlčia stopa pretína jednu z prístupových ciest na Oslí vrch (asfaltová cesta). Ak sa niekomu nechce šliapať, môže začínať zjazd tam.

Po prejdení nasledujúcej, druhej tretiny, trate príde cyklista k „roztrojke“, kde je možnosť pokračovať po Vlčej stope alebo sa pustiť Medveďou či Rysou stopou. Medvedia stopa, dlhá cca 600 metrov, bola špeciálne stavaná pre cyklistov obľubujúcich skoky všetkých veľkostí.

Okrem technicky náročnejšieho výjazdu je dosť podobná Vlčej stope, akurát ponúka možnosť dvoch variácií zjazdu a vyššie spomenuté skoky. Úplne z iného súdka je Rysia stopa, dlhá asi 500 metrov. Nachádza sa v exponovanom teréne a jej prejazd si vyžaduje obratnosť a od cyklistu si pýta všetku jeho pozornosť.

Lesoparkom v okolí hradu Ľubovňa

Okolie najnavštevova­nejšieho hradu Prešovského kraja je možné absolvovať s prehľadom už aj na bicykli. Vystačí k tomu dobrá kondícia, horský bicykel a radosť z pobytu v prírode. Vyznačené sú okruhy s celkovou dĺžkou 22 km s rôznou náročnosťou.

Ide o technicky nenáročné trasy vhodné pre horské bicykle, so spevneným lesným povrchom, príp. asfaltom. Trasy sú stredne náročné so stúpaniami, ale v okolí majestátnej pevnosti predsa nemožno očakávať rovinatý terén.

Po trase si môžu cykloturisti oddýchnuť na viacerých oddychových zónach ľubovnianskeho lesoparku či „vyšliapať“ až na známy vrch Osly.

Stará Ľubovňa – Kotník – Ružbachy – Vabec – sedlo Rozdiel

Trasa pre horských cyklistov, kde zo Starej Ľubovne na vrch Kotník vedie plynulo stúpajúca cesta, z ktorej sa naskytnú výhľady na Levočské vrchy, Popradskú kotlinu aj Vysoké Tatry. Vo Vyšných Ružbachoch si môžete vychutnať oddych na termálnom kúpalisku a obdivovať sochárske majstrovstvo opracovaného travertínu.

Trasa ďalej prechádza lúčnou krajinou cez obce Kamienka a Jarabina, až kým nevyústi do sedla Vabec, z ktorého sa opäť naskytá krásny výhľad na masív Vysokých Tatier. Ďalší úsek trasy je fyzicky a technicky pomerne náročný, ale zároveň cyklistu odmení nezabudnuteľnou prírodnou scenériou lesov a lúk.

Vrcholom tejto trasy je sedlo Rozdiel, na ktorom oceníte unikátnu panorámu slovensko-poľského pohraničia.

Hrby – Levočský václavák – Stará Ľubovňa

Začiatok trasy, teda miesto odbočenia, sa nazýva Hrby. Prvých sedem kilometrov trasy je typických miernym stúpaním, počas ktorého sa naskytá výhľad na vysokotatranské hrebene a časť Levočských vrchov. Trasa vedie po spevnenej starej asfaltovej ceste a prechádza hustými lesmi.

Od Malého václaváku, ktorý sa nachádza približne v strede tejto cyklotrasy, sa terén zvažuje a cyklistu privádza pomerne dlhým a nenáročným zjazdom do údolia obce Jakubany, ktorým preteká potok Jakubianka. Tu sa trasa napája na hlavnú asfaltovú cestu spájajúcu obec Jakubany s Novou Ľubovňou, pokračujúcu až do konečného bodu trasy – Starej Ľubovne.

Pieninská cesta

Prielomom rieky Dunajec k poľskému susedovi – nenáročná cyklotúra prekrásnou scenériou prielomu rieky Dunajec sa začína pri národnej kultúrnej pamiatke múzeu Červený Kláštor je ako stvorená pre rodiny s deťmi.

Prvou atrakciou po trase je Jánošíkov skok, kde si môžete na skalách oddýchnuť a pozorovať plte na Dunajci šikovne vedené goralskými junákmi. Cesta prielomom sa šesťkrát zatočí, pričom sleduje tvar meandrov zakliesnených medzi strmé skalnaté svahy.

V oblúku tretieho meandra môžete obdivovať legendami ovenčené skalné veže Sedem mníchov vysoké takmer 70 m. Onedlho dorazíte k lokalite Poľana a poslednému meandru Dunajca pred vyústením Lesnického potoka. Dominuje mu vysoké štíhle bralo Sokolica (747 m) na poľskej strane.

Pri Lesnickom potoku sa pokračuje doľava po asfaltovej ceste a neskôr po ceste zo zámkovej dlažby sa vstupuje do poľských klimatických kúpeľov Szczawnica, kde je možnosť kultúrneho i športového vyžitia.

  • Dĺžka túry: 10,5 km (Červený Kláštor – Lesnica – Szczawnica)
  • Prevýšenie (tam/späť): 132/117
  • Náročnosť: ľahká trasa vhodná pre rodiny s deťmi

Kráľovská cesta

Cesta vhodná pre náročnejších cyklistov, ktorí radi prekonávajú aj nejaké výškové metre. Trasa sa začína v poľskom kúpeľnom mestečku Szcawnica a vedie okolo Chaty Pieniny a obce Lesnica na stúpanie smerom na Lesnické sedlo.

Odmenou za výstup je určite výhľad na rozsiahle údolie Pieninského národného parku, ale aj na Spišskú Maguru a Vysoké Tatry.

Z Lesnického sedla sa spúšťate serpentínami do Veľkého Lipníka, kde odbočujete doprava a dostávate sa naspäť do Červeného Kláštora k múzeu, kde sa napájate na Pieninskú cestu popri prielome rieky Dunajec.

  • Dĺžka túry: 24,5 km
  • Prevýšenie (tam/späť): 523/609
  • Náročnosť: pokročilí

Zdroj: Visitspis

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklotrasy #Pieniny