Exkurziu na Spišskom hrade uľahčí aj mobil

Po Spišskom hrade, ako prvom na Slovensku, sa dá poprechádzať s mobilom či tabletom ako so sprievodcom. Stačí si stiahnuť aplikáciu v piatich jazykoch, ktorá plne nahradí služby sprievodcu. Túto novinku zaviedli, aby zjednodušili turistom orientáciu na hrade.

17.05.2016 14:00
Spišský hrad, Foto: ,
Po Spišskom hrade sa už bude dať poprechádzať aj s mobilným sprievodcom. A nielen preto sa návštevník, ktorý tam zavíta, bude cítiť ako kráľ.
debata

„V roku 2008 sme zaviedli audiosprievodcu, ktorý v piatich jazykoch – slovenčine, poľštine, maďarčine, angličtine a nemčine – sprevádza turistov pri prehliadke slovom. Mobilnú aplikáciu sme spustili 8. mája. Je tiež v tých istých piatich jazykoch. Hrad si tak budú môcť prezrieť aj z domu, no sprievodca v mobile im pomôže najmä pri jeho reálnej návšteve. Aplikácia im počas prehliadky predstaví jednotlivé stanovištia a poskytne komplexný informačný aj obrázkový servis. Dozvedia sa o architektúre hradu a mnohých legendách. Pre turistov to bude vítaná pomoc, pretože hradom môžu prechádzať bez sprievodcu a bez obmedzenia v čase. Môžu tu byť aj celý deň, kým je hrad otvorený, teda ráno od deviatej do siedmej večer,“ informovala Dáša Uharčeková-Pavúková, zástupkyňa riaditeľky Slovenského národného múzea – Spišského múzea v Levoči, ktoré Spišský hrad spravuje.

Spišský hrad, ktorý je s rozlohou vyše štyroch hektárov v desiatke najväčších hradov sveta, patrí k najnavštevo­vanejším. Ročne podľa Uharčekovej-Pavúkovej doň zavíta od 150– do 170-tisíc turistov, z toho asi polovicu tvoria návštevníci zo zahraničia. Chodí dosť Poliakov, Čechov, no aj Maďarov a začali chodiť aj rusky hovoriaci turisti.

Po Spišskom hrade sa už bude dať poprechádzať... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Spišský hrad Po Spišskom hrade sa už bude dať poprechádzať aj s mobilným sprievodcom.

Múzejníci očakávajú, že v najbližších rokoch by mohlo návštevníkov citeľne pribudnúť. Nečakanú reklamu mu pred niekoľkými týždňami urobil prestížny medzinárodný cestovateľský magazín National Geographic Traveller, ktorý Spišský hrad zaradil medzi jedenásť hradov a zámkov Európy, v ktorých sa návštevníci cítia ako králi.

Uharčeková-Pavúková podotkla, že také ocenenie sa im od National Geographic Traveller dostalo vôbec prvýkrát. „Sme naozaj radi, že sme sa ocitli v takejto spoločnosti. O hodnotení hradu sme nevedeli, nikto nás predtým neoslovil. Magazín mal na to vlastných hodnotiteľov,“ povedala Uharčeková-Pavúková.

Spoločnosť Spišskému hradu robí hrad v anglickom Edinburghu, hrad Neuschwanstein v Nemecku, ďalej hrady Burgundsko vo Francúzsku, ukrajinský zámok Lastovičie hniezdo, kláštor Makaryev v Rusku, zámok Presula v Taliansku, zámok Eilean Donan v Škótsku, zámok Manobier vo Walese, Bodrum v Turecku, ale aj Pražský hrad v susednom Česku. Návštevu týchto pamiatok odporúča magazín svojim čitateľom. Vo všetkých sa podľa jeho odporúčaní budú cítiť návštevníci ako králi.

Zaradenie Spišského hradu na zoznam magazínu považuje za veľký úspech aj výkonná riaditeľka krajskej organizácie cestovného ruchu pre Košický kraj Lenka Vargová Jurková. „To, že sa Spišský hrad ocitol v National Geographic Traveller, je aj pre zahraničného návštevníka určitou garanciou neopakovateľného zážitku,“ zdôraznila.

Ako dodala, Košický kraj disponuje nádhernou prírodou, obrovským dedičstvom s veľkou hodnotou, ktoré si všímajú svetové médiá a my sami to prehliadame. Hodnotenie zahraničného prestížneho média už stihli zaznamenať aj turisti, ktorí smerujú na spišskú zrúcaninu.

Spišský hrad Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Spišský hrad Spišský hrad

Eva Tabačková, zástupkyňa riaditeľa Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Dolnom Kubíne, si hrad bola pred niekoľkými dňami pozrieť aj so študentmi. Zdôraznila, že ocenenie dominanty Spiša zaregistrovala a veľmi ju to teší. „Aspoň my Slováci máme byť na čo hrdí,“ podčiarkla.

Dominanta rozprestierajúca sa nad obcou Spišské Podhradie, ktorá bola v roku 1993 zapísaná do zoznamu Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, ponúkne toto leto viacero podujatí pre verejnosť. Už v sobotu 21. mája to bude Noc múzeí, v júni sa uskutoční dvojtýždňový festival pre deti Hradohranie, v lete tradičný festival Leto na hrade s víkendovými akciami a vrcholom bude augustový medzinárodný festival Súhradnice.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #Spišský hrad #mobilná aplikácia