Google má ďalšiu novinku: Art Kamera odhalí ultra detaily (aj slovenských) diel

Veľakrát si silu a krásu umeleckých diel dokážeme uvedomiť len pokiaľ sa na ne pozeráme zo vzdialenosti pár centimetrov. V Kultúrnom inštitúte Google si uvedomujú, že existuje mnoho nadšencov umenia, ktorých fascinuje objavovanie krásy umeleckých diel ukrytej v ich detailoch.

18.05.2016 14:00
debata
odkaz Prístav v Rotterdame, Paul Signac, Múzeum...
obraz, Google, Prístav v Rotterdame, Paul Signac, Múzeum Boijmans Van Beuningen Prístav v Rotterdame, Paul Signac, Múzeum Boijmans Van Beuningen

Milióny používateľov po celom svete si obľúbili virtuálne galérie sprístupnené vďaka Googlu a jeho partnerom. Obrazy slávnych i menej známych umelcov študujú kúsok po kúsku v ultravysokom, tzv. gigapixelovom rozlíšení.

Objavujú tak skryté podpisy či rôzne nanášané farebné vrstvy, ktoré vyvolávajú napr. dojem trblietajúcich sa búrlivých vôd. Obrazy sú priblížené natoľko, že používatelia majú pocit, akoby stáli priamo pred nimi a sledovali ich lupou v ruke.

Tieto zábery vznikajú vďaka tzv. “Art Camere”, teda špeciálne upravenému fotoaparátu, ktorý je pripravený cestovať okolo sveta a prinášať nadšencom umenia ešte viac obrazov v ultravysokom rozlíšení.

Gigapixelová snímka pozostáva z vyše miliardy pixelov a dokáže odhaliť aj detaily, ktoré sú voľnému oku neviditeľné. Na vytvorenie digitálnej snímky v takom vysokom rozlíšení je potrebný najmä čas a špecializované, veľmi drahé vybavenie. A ľudí, ktorí vedia obsluhovať takúto techniku, je tiež len hŕstka.

Výber slovenských umeleckých diel nasnímaných Art Camerou:

Za prvých 5 rokov svojho pôsobenia priniesol Kultúrny inštitút Google niečo vyše 200 obrazov, tzv. gigapixelov. Práve z toho dôvodu sa v Kultúrnom inštitúte rozhodli vyvinúť Art Cameru – robotický fotoaparát prispôsobený na vytváranie gigapixelových snímok rýchlejšie a jednoduchšie.

Tento systém riadi fotoaparát automaticky, vedie ho od detailu k detailu, pričom fotí stovky snímok obrazu vo veľmi vysokom rozlíšení. Na to, aby sa mohol fotoaparát zamerať na každý ťah štetcom, Art Camera využíva laser a sonar, ktoré používajú vysokofrekvenčný zvuk na určenie plochy umeleckého diela.

Po tom, ako sa zachytí každý detail, prichádza na rad softvér, ktorý poskladá všetky nasnímané časti dohromady ako puzzle a vytvorí jednu snímku v ultravysokom rozlíšení.

Mnohé zo slávnych umeleckých diel od známych umelcov sú krehké a citlivé na svetlo a vlhkosť. S pomocou Art Camery môžu múzeá zdieľať tieto drahocenné diela s globálnym publikom a uchovať ich aj pre ďalšie generácie. Kultúrny inštitút Google chce múzeám poskytnúť vhodné nástroje na túto veľmi dôležitú prácu.

Práve od stredy zdieľa Kultúrny inštitút Google prvú tisícku snímok v ultravysokom rozlíšení zachytených Art Camerou, vrátane takých umelcov ako Pisaro, Signac, Rembrandt, Van Gogh, Monet a mnoho ďalších.

Zdroj: Blog Ben St. John, Engineer, Google Cultural Institute

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #umelecké diela