Noc múzeí a galérií je opäť tu! Sobotný program je pestý, nebudete vedieť, kam skôr

Jeden deň v roku, túto sobotu, môžete na mnohých miestach Slovenska zažiť jeden a ten istý zázrak: dobrodružstvo poznania. Noc múzeí v piatok ponúka pestrý program, stačí si vybrať.

20.05.2016 07:00
noc muzei, muzeum, Vajanskeho nabrezie,... Foto: ,
Noc múzeí.
debata (1)

Noc múzeí je sviatkom múzejníkov, a od nich sa môžete dozvedieť veľa zaujímavých vecí. K oslave však patrí aj zábava, tak v mnohých expozíciách bude znieť hudba, spev, divadlo a dokonca si aj zašportujete. Z bohatej sobotnej ponuky vyberáme niekoľko tipov.

V Bratislave nevynechajte výstavu Strach z neznámeho v Kunsthalle, celá rodina tam môže aj kresliť a ochutnáte jedlá z rôznych kútov sveta, ktoré pripravia utečenci. V Prírodovednom múzeu: odhalíte tajomstvá koruny z Dómu sv. Martina, spoznáte oblohu aj čiarový kód života.

V Trenčíne deti dostanú do rúk kreslenú mapu a vydajú sa na pátraciu hru, pri ktorej prejdú zaujímavé miesta a odhalia ich tajomstvá. Hry, bábkové divadlo (10.30 h a 16. h) aj detské filmy a večerná prehliadka s baterkou sú pripravené v Galérii M. A. Bazovského.

A iba v tento deň sa dostanete do veže Piaristického gymnázia a do jeho refektára – barokovej sály zo 17. storočia.

V Nitre je špecialitou interaktívny program „Po stopách slovanských predkov“, od 12. do 21. hodiny. Pri kartovej hre, pexese, puzzle či maľovanke sa zabavíte aj veľa dozviete. Program doplnia ukážky súbojov s dobovými zbraňami, remeslá a kuchyňa.

V Banskej Bystrici môžete piknikovať v záhrade vily Dominika Skuteckého, v Múzeu SNP je bunker plný prekvapení a zaujímavý podvečer strávite v rodnom dome Jozefa Gregora Tajovského v Tajove. V Matejovom dome sa z vás stanú hasiči aj astronómovia a v Tihányiovskom kaštieli sa naučíte robiť úle pre včely.

Kto sa nebojí, môže ísť na nočnú prehliadku cintorína v Starom meste (21. h) pátrať po osobnostiach mesta. Vypravia nočný dobový vlak zo Zvolena (16.10 h a 20.32 h) a späť (17.42 h a 22.37 h).

Vo Zvolene v záhrade lesníckeho múzea si deti zajazdia na koníkoch a zabavia sa pri lesných hrách aj pri rozprávkach Braňa Jobusa.

V Šali v Dome ľudového bývania spoznáte tajomstvá práce s kovom. V Galérii Ľ. Fullu v Ružomberku budete experimentovať s tancom, so slovami a zvukmi a v SNM v Martine otvoria ľúbostnú poradňu.

Tajomnú noc prežijete na Spišskom hrade alebo v Levoči s bielou paňou. Na Detskej železničke v Košiciach si zas môžete vyskúšať netradičné športy ako hod gumákmi, balíkom sena či kusom koľajnice a zalyžovať si na drevených lyžiach.

Kam za zábavou

21. mája, sobota

  • Bratislava: Obliehanie Bratislavy Napoleonom, Hlavné a Primaciálne nám. od 9.30 h, v Sade Janka Kráľa vojenský tábor francúzskej a rakúskej armády, detské dobové hry, rekonštrukcia bitky o Bratislavu z roku 1809, 17. h,
  • Bratislava: Aj škola môže byť múzeum, deti spoznávajú históriu v kláštore a škole Notre Dame, mestské múzeum, 14.30 h
  • Beckov: Vitajte v stredoveku, bludní rytieri na hrad prinesú časy predkov, aj 22. 5.
  • Bohunice: Noc múzeí vo vodnom mlyne, divadlo, folklór, rozprávka, spoznávanie prírody, 10. h – 22. h
  • hrad Červený Kameň: Technické zariadenia na hrade, padací most, odvetrávanie v baštách, presúvanie kanónov, najväčší slovenský kladový lis na hrozno, 19. h – 22. h
  • Modra: Deň modranského sirotinca, návšteva vzácnej stavby architekta Dušana Jurkoviča, ktorá je bežne pre verejnosť uzatvorená, prehliadka, program, 12. h
  • Nitra: Zoborský vínny festival, degustácia, trhové mestečko, kultúrny program, pri penzióne ARTin, aj 22. 5./Ukážky bojov z 2.¤svetovej vojny, areál poľnohosp. múzea, od 10. h
  • Plaveč: Otvorenie sezóny na hrade, obnovená prístupová cesta k zrúcanine z 13. storočia, informačné tabule, nové hradné osvetlenie. od 17. h
  • Stupava: Stupavské trhy, remeslá, hand made, burza kníh, detská zóna, 9. h – 21. h
  • Levice: Vlak sa vracia, najväčšie modelové koľajisko na Slovensku v pojazdnom vagóne, Tekovské múzeum, žel. stanica, 10. h – 24. h

22. mája, nedeľa

  • Pribylina: Ovčiarska nedeľa v Múzeu liptovskej dediny
  • Vychylovka/Nová Bystrica: Ľudová hudba z Kysúc v skanzene kysuckej dediny

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Noc múzeí