Bavorsko – modré jazerá, zlaté pivo, kúzelný zámok, klobásové raňajky

Počas horúcich letných dní sa isto každý teší na to, ako si dopraje oddych niekde pri mori alebo jazere. Avšak tí, čo majú radi letné výlety spojené aj s horskou turistikou, si na svoje prídu, ak sa vyberú iným smerom, ako napríklad na Balkán.

25.05.2016 07:00
debata (1)
Na vrchole kopca Wallberg. Foto: Aleš Tvrdý
Bavorsko, Wallberg, Nemecko, kopec, jazero, údolie, výhľad, dvojica, dvaja, cestovanie, pár, Na vrchole kopca Wallberg.

Turistika, kúpele, šport, relax pri vode, kultúra a skvelé jedlo. Toto všetko sa dá zhrnúť do jedného slova. Bavorsko.

Pre mnohých je to najkrajšia časť z celého Nemecka a ja s tým súhlasím. S hlavným mestom Mníchov tu je toho na spoznávanie skutočne dosť. Naprieč celým územím sú priam roztrúsené menšie alebo väčšie jazerá, kde pravidelne nachádzajú svoje útočisko milovníci a vyznávači krásnej prírody z celého sveta.

Tegernsee

Mnoho turistov prichádza do regiónu aj vďaka tomuto jazeru. Je obkolesené malými a skoro až rozprávkovými dedinkami medzi strmými kopcami. Na jeho vlnách sa každoročne usporadúvajú medzinárodné súťaže v regatách, pri ktorých si merajú sily aj majstrovské umenie súťažiaci v športe mimoriadne obľúbenom v každej generácii.

Zámok Neuschwanstein, ktorým sa nechal...
Tegernsee
+15Ráno v prístave na jazere Tegernsee.

Po skončení pretekov sa začína „súboj“, ktorý je výlučne pre dospelých. Tiež ide o „šport“, kde hrá významnú úlohu kvapalina, no táto je zlatistej farby a s penou na hladine.

Ani milovníci horskej turistiky neodídu odtiaľto sklamaní. Najvyššia hora Waldberg je celoročne prístupná pre vyznávačov výškových výhľadov. Za pár hodín sa dá dostať na jej vrchol a sledovať dianie nie len na jazere, ale aj v širokom okolí. A zúfať určite nebudú ani tí, čo sa na peší výstup necítia. Za niekoľko eur sa môžu pohodlne vyviezť lanovkou skoro až na vrchol.

Ráno v prístave na jazere Tegernsee. Foto: Aleš Tvrdý
Bavorsko, jazero, Tegernseem prístav, lode, loďky, člny, hladina, voda, leto Ráno v prístave na jazere Tegernsee.

Po celodennom výlete, či už na kopcoch, alebo v okolí jazera, určite padne vhod pravá lokálna špecialita na tanieri. V malých a pohostinných krčmách ju pripravujú už odnepamäti a iste ju naservírujú s ochotou aj vám. „Forelle“, teda pstruh vylovený z vôd jazera, je delikatesa, ktorú si isto každý hneď zamiluje.

Neuschwanstein

Malým bavorským okruhom budeme pokračovať smerom do mesta Fussen. Svojím spôsobom je určite zaujímavá aj táto lokalita, no nás lákalo čosi iné. Lán pár kilometrov od neho pyšne stojí na návrší doslova rozprávkový zámok.

Mnohí sem chodia práve kvôli zámku Neuschwanstein. Foto: Aleš Tvrdý
Bavorsko, zámok, Neuschwanstein, Nemecko, motýľ, príroda, Mnohí sem chodia práve kvôli zámku Neuschwanstein.

Titul najkrajšieho na celom svete sa mu podarilo získať niekoľkokrát a v mnohých rebríčkoch. Ani sa nečudujem samotnému Waltovi Disneymu, že sa inšpiroval pri výstavbe svojho zámku v Disneylande práve týmto bavorským klenotom.

Počas letných prázdnin alebo dní, keď je voľno, však treba rátať s menšou nepríjemnosťou. Na to, aby sa vám podarilo nazrieť aj za múry zámku, si treba vystáť dosť dlhý rad na lístky. A keď si ich konečne kúpite, ešte treba prísť pred bránu v určený čas, na ktorý máte platnú vstupenku. My sme toľko času nemali, a preto sme sa kochali len okolím.

Ťažko povedať, či to bolo dostatočné zadosťučinenie, no my boli sme spokojní a veľmi sa nám páčil aj exteriér.

Mníchov

Asi by sme ľutovali, keby sme sa túlali Bavorskom, a nezastavili by sme sa práve v jeho metropole. Mnoho ľudí Mníchov nazýva aj hlavným mestom piva alebo klobás, ktoré tu všetci poznajú pod názvom „weisswurst“.

Prehliadku katedrály na Hlavnom mníchovskom... Foto: Aleš Tvrdý
Mníchov, Bavorsko, katedrála, mesto, Nemecko Prehliadku katedrály na Hlavnom mníchovskom námestí nevynechá zrejme ani jeden turista.

Deň sa tu dá odštartovať tradičnými bavorskými raňajkami – spomínanou mäsovou lahôdkou s pečeným praclíkom a, ako inak, bielym pšeničným pivom „weissbier“. Po takomto blahodarnom a energeticky výdatnom rozbehu sa bude určite každému svižnejšie túlať po pamiatkach alebo sa len tak bezcieľne motať starými ulicami.

Mníchov je okrem dobrého jedla, piva či áut svetoznámy aj vďaka futbalu, a tak sme rozhodli vychutnať si aj atmosféru plného kotla vo vypredanej aréne, ktorá sa stala posledným elementom v dokonalej bavorskej skladačke.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pivo #Mníchov #zámok #Bavorsko