Rozhovor: Karavan, to je sloboda a dobrodružstvo. Čo zažijete na kolesách?

Túžite po skvelých zážitkoch, milujete roadtripy a vždy vás mrzí, že počas zájazdu toho nestihnete vidieť toľko, ako by ste si predstavovali? Alternatívou k drahým dovolenkám je čoraz obľúbenejší karavaning.

30.05.2016 07:00
debata
Dušan Zabák pred autokaravanom. Foto: Gabriela Sabová, Pravda.sk
IMG 0151 Dušan Zabák pred autokaravanom.

Plne vybavené domčeky na kolesách poskytujú pohodlie počas vášho objavovania sveta a dávajú vám voľnú ruku pri výbere vašej zajtrajšej destinácie. O výhodách, vybavení, ale aj o tom, na čo si dať pri plánovaní pozor, hovorí spolumajiteľ požičovne karavanov Mojkaravan.sk Dušan Zabák.

Autokaravan či príves? Čo si vybrať?
Karavany sú prívesy, autokaravany obytné autá. Príves je pohodlnejší v kempingu, kde ho môžete odstaviť, zapojiť vodu, elektrinu, rozložiť si pri ňom markízu, stolík a stoličky, a odpojené auto máte k dispozícii na výlety po okolí. Naproti tomu autokaravan je na výjazdy menej šikovný, no na dlhšie vzdialenosti sa s ním jazdí omnoho jednoduchšie. Príves totiž môže mať na dĺžku aj päť metrov, s ťažným zariadením je to až sedem. Keď k tomu pripočítate rozmery auta, napríklad päť metrov, musíte dohromady šoférovať 12-metrovú súpravu. Aj keď dnes majú moderné prívesy stabilizačný systém a jazdí sa s nimi omnoho jednoduchšie ako kedysi, na náročnejšiu trasu potrebuje šofér prax.

Ktorý druh je obľúbenejší?
Je to individuálne, v ponuke sú oba typy. Začiatočníkom radíme vybrať si najprv menší karavan do štyroch metrov. Mnohí si to chcú najprv vyskúšať na kratšom výlete po Slovensku, kým si trúfnu pustiť sa s rodinou na ďaleké cesty.

Do autokaravanu sa pohodlne zmestí 6 osôb.... Foto: Gabriela Sabová, Pravda.sk
Karavany, Dušan Zabák, autokaravan Do autokaravanu sa pohodlne zmestí 6 osôb. Vybavenie je ako doma.

Stačí na šoférovanie karavanu vodičský preukaz typu B?
Ak celková hmotnosť auta a prívesu nepresiahne 3 500 kilogramov, stačí vodičák typu B. Môže sa však stať, že prívesy v kombinácii s autami SUV tento limit presiahnu, na to si treba dať pozor. V podmienkach navyše máme, že karavany požičiavame len osobám starším ako 21 rokov, s minimálne dvojročnými šoférskymi skúsenosťami.

Sú karavany medzi Slovákmi populárne?
Slováci karavanom čoraz viac prichádzajú na chuť. Bodujú jednoznačne u rodín, deti majú z dovolenky v pohyblivom dome ohromný zážitok. A dopyt neustále rastie, aj ja som sa k tomuto biznisu dostal vďaka vlastnej skúsenosti. Keď som si chcel s rodinou vlani v apríli zarezervovať karavan na august, v požičovni sa zasmiali, že sme sa spamätali neskoro a všetky sú už dávno rozchytané. Dovolenkári si začínajú svoje karavanové leto plánovať už od februára alebo dokonca okolo Vianoc.

Karavany. Príves totiž môže mať na dĺžku aj päť...
Karavany.
+6Spolumajiteľ požičovne karavanov Dušan Zabák...

Kam cestujú Slováci na karavanoch najčastejšie?
Tí menej skúsení ostávajú na Slovensku, vyskúšajú si život na kolesách. Ale máme aj klienta, ktorý si túto sezónu chce požičať karavan až dvakrát – v júni plánuje predĺžený víkend na Slovensku a v auguste zasa dvojtýždňovú dovolenku v Taliansku. V lete jednoznačne vedie Chorvátsko a Taliansko. A s autokaravanom sa dá ísť aj ďalej, náš ďalší klient sa chystá v auguste na veľký okruh po Európe, prejde Francúzskom až do Španielska. Partia piatich chlapov zasa karavanom pocestuje na futbalové EURO 2016 do Francúzska.

Nie sú neustále presuny počas celej dovolenky únavné?
Ľuďom odporúčam nezostať s karavanom na jednom mieste. Jednak ich to môže vyjsť drahšie ako keby len docestovali a v mieste si prenajali nejaký apartmán, jednak sa ukrátia o zážitky a spoznávanie mnohých nových miest. Minulý rok som si s rodinou naplánoval dobrodružnú cestu cez Rakúsko, kde sme pobudli pár dní na alpskej farme, až do Talianska k moru. Pri návrate sme sa ešte na čas zastavili pri rakúskom jazere. Deti si zážitky nevedeli vynachváliť.

Karavany. Príves totiž môže mať na dĺžku aj päť... Foto: Gabriela Sabová, Pravda.sk
Karavany, Dušan Zabák, autokaravan Karavany. Príves totiž môže mať na dĺžku aj päť metrov.

Je u nás a v zahraničí dosť kempovacích zariadení?
Na Slovensku máme 80 kempov a poslednej dobe sa veľmi modernizujú, podporuje ich aj Európska únia. V Čechách je však táto tradícia omnoho rozvinutejšia, tam je okolo 500 kempov.

Dá sa na kempy spoľahnúť, sú bezpečné?
Zo skúseností môžem povedať, že sú veľmi bezpečné. Cez strážený vchod sa cudzí nedostanú a veľmi pomáha aj komunitný duch, ktorý medzi výletníkmi vládne, a tiež ich vzájomná pomoc.

Aké býva vybavenie kempov?
Podobne ako hotely, aj kempy sú podľa úrovne služieb rozdelené do kategórií. Taliani sú známi svojimi kempmi už od 60. rokov. Ponúkajú bohatú paletu vybavenia a servisu. Vo štvorhviezdičkových nebývajú výnimkou reštaurácie, obchody a nechýbajú ani bazény či animátori, ktorí sa starajú o zábavu dospelých aj detí počas dňa i večer. Na našej ostatnej rodinnej dovolenke kemp napríklad ponúkal v cene aj kurz taliančiny pre deti, naša dcéra si to užila.

Treba si miesto v kempe s dostatočným predstihom rezervovať?
Najmä v letných mesiacoch je potrebné sa aspoň dva mesiace vopred zahlásiť, aby sa vám ušlo miesto. Inak možno budete blúdiť po okolí strácať čas hľadaním voľných kapacít. Avšak mnoho kempov si pri rezervácii dáva podmienku na minimálne sedem prenocovaní, čo pri príchode „naslepo“ neplatí.

Dá sa počas cesty prespávať v karavane aj mimo kempov?
Áno, je to úplne v pohode. Podobne ako kamionisti nocujú na benzínkach alebo strážených odpočívadlách. Sám som si to vyskúšal a videl som takto prespávať mnoho dovolenkárov, ktorým sa už nechcelo hľadať si večer kemp.

Dá sa na karavane absolvovať aj zimná dovolenka?
Najmä lyžiari chodia do zimných kempov, výhodou je, že môžu zaparkovať až takmer pod svahom a počas dovolenky vystriedať viacero zjazdoviek. Na Slovensku máme, myslím, iba jediný zimný kemp pri Terchovej. Blízke Taliansko či Rakúsko, no najmä severské krajiny však priam milujú zimný karavaning a takéto kempy tam fungujú už dlhé roky.

Tipy pred tým, ako vyrazíte karavanom do sveta:

  • Ak sa namiesto kúpy vlastného karavanu rozhodnete požičať si ho len na krátko, dostanete vybavený priestor bez nutnosti údržby a starostí s parkovaním mimo dovolenkového času.
  • Cena za požičanie autokaravanu sa za deň počas leta pohybuje okolo 130 eur, mimo sezóny je to približne 100. Pri karavanoch je to v lete okolo 45 eur na deň, mimo sezóny si ich zapožičiate za asi 35 eur.
  • Jednotlivé požičovne sa líšia ponukou. Okrem stavu a opotrebenia karavanu si všimnite aj vybavenie. V niektorých požičovniach máte k dispozícií kompletné vybavenie v cene prenájmu, niekde je za príplatok. Nezabudnite obísť viaceré a porovnať si výslednú cenu.
  • Nebojte sa v požičovni sa na všetko poriadne spýtať. Nechajte si dôkladne vysvetliť a predviesť fungovanie a obsluhu vybavenia.
  • Zabudnúť by ste nemali ani na poistenie a asistenčnú službu v prípade problémov alebo technických porúch. Overte si, čo je zahrnuté v poistení a aká je vaša spoluúčasť pri nehode.
  • Pred cestou si stiahnite aplikáciu s databázou kempov pozdĺž vašej plánovanej cesty s popisom ich vybavenia a služieb. Tak sa budete môcť jednoducho rozhodnúť, či sa usadíte v najbližšom, alebo pocestujete ďalej.
  • Kempy v Chorvátsku si za noc účtujú okolo 30 až 50 eur; po prirátaní poplatkov za požičanie autokaravanu a ceny paliva vyjde štvorčlennú rodinu dovolenka na Jadrane približne toľko, ako keby šli vlastným autom a bývali v apartmáne – avšak bez možnosti striedania rôznych pláží. Dovolenka v prívese vyjde výrazne menej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kemping #kempy #karavan #dobrodružstvo