Top 10 najvyšších sôch sveta (Socha slobody ani Ježiš z Ria medzi nimi nie sú)

Sochy znázorňujú dôležité historické osoby, božstvá, výjavy alebo sú len umením, ktoré má potešiť oko. Niektoré však svojou monumentalitou vyrážajú dych a stali sa výraznými turistickými atrakciami, za ktorými cestujú tisíce.

15.06.2016 07:00
debata (3)

Matka vlasť volá, Rusko, 87 metrov

Mamajovu mohylu postavili ako pamiatku za bitku o Stalingrad, ktorá trvala od augusta 1942 do februára 1943. Sochu, ktorá znázorňuje antickú bohyňu víťazstva Niké, navrhol inžinier Nikolaj Nikitin a skonštruoval sochár Jevgenij Vučetič. Na jej ladné telo použili 7900 ton betónu a svetu ju predstavili v roku 1967. Niké sa týči na pahorku Mamajev Kurgan nad dnešným Volgogradom a je skutočne majestátna, len jej meč meria 33 metrov a váži 14 ton. Vedie k nej presne 200 schodov, ktoré symbolizujú počet dní bitky o Stalingrad.

Veľký Budha v Ling Šan, Čína, 88 metrov

Jedna z najväčších sôch Budhu v Číne aj na celom svete sa nachádza v meste Wu-si, v provincii Ťiang-su. Zhotovili ju kompletne z bronzu, váži 700 ton a odhalili ju v roku 1996.

Veľký Budha, Thajsko, 92 metrov

Takmer stometrová podobizeň Budhu sediaceho v kláštore Wat Muang, v meste Ang Thong, je najväčšou sochou v krajine. Sedí v lotosovej pozícii – so skríženými nohami a rukami na kolenách. Na soche začali pracovať v roku 1990 a dokončili ju v roku 2008. Celá je z cementu, pokrytá zlatou farbou.

Socha Petra Veľkého, Rusko, 96 metrov

Dielo postavili na pamiatku ruského cára Petra I., ktorý vládol 43 rokov. Sochu, ktorá stojí pri rieke Moskva v ruskej metropole, navrhol gruzínsky dizajnér Zurab Tsereteli. Je vyrobená zo 600 ton nehrdzavejúcej ocele a bronzu a odhalili ju v roku 1997.

Sendai Daikannon, Japonsko, 100 metrov

Stometrová socha sa vypína na kopci nad budovami mesta Sendai, preto ju dobre vidieť zo všetkých strán. Znázorňuje bytosť, ktorej motiváciou je v budhizme dosiahnuť prebudenie pre úžitok všetkých cítiacich bytostí. V pravej ruke drží drahokam, v ľavej prameň vôd múdrosti.

Vnútri sochy je výťah, ktorým sa turisti môžu vyviesť na jej vrchol a odtiaľ si vychutnať pohľad na okolie.

Cisári Yan a Chuang-Ti, Čína, 106 metrov

S konštrukciou týchto gigantických sôch začali v provincii Henan v roku 1987 a kým ich dokončili, prešlo 20 rokov. Oči cisárov sú široké 3 metre a ich nosy majú dĺžku 6 metrov. Vláda na výstavbu minula v prepočte takmer 20 miliónov eur.

Holiday #asia #henan #china #zhengzhou #emperorsyanandhuang #chinese #emperors

Fotka uverejnená používateľom Adrian Hertanto (@adrian_hertanto),

Guanyin, Čína, 108 metrov

Podoba budhistickej bohyne súcitu je umiestnená v provincii Hainan. Táto socha má tri rôzne tváre smerujúce do troch smerov, jedna ku krajine, ďalšie dve k moru, čo symbolizuje požehnanie celému svetu. Bohyňu stavali takmer šesť rokov.

Ušiku Daibucu, Japonsko, 110 metrov

Jej názov znamená Veľký Budha v Ušiku a spolu s 10-metrovým podstavcom meria až 120 metrov. Celý monument je teda trikrát vyšší a 30-krát ťažší ako Socha slobody. Dokončili ju v roku 1995. Návštevníci sa výťahom môžu dostať do výšky 85 metrov, kde sa nachádza vyhliadková terasa. Vnútri sochy sú štyri úrovne – v prvej počuť nádhernú hudbu, druhá úroveň je určená na štúdium spisov, tretia je naplnená 3 000 soškami Budhu a zo štvrtej môžu návštevníci pozorovať krásne záhrady v okolí.

#ushikudaibutsu

Fotka uverejnená používateľom Piyachart Rungrueng (@noom_piyachart),

Lajkjun Setkjar, Mjanmarsko, 116 metrov

Druhá najvyššia socha sa nachádza v meste Monywa. Stavali ju od roku 1996 do roku 2008. Stojí na 13,5-metrovom tróne v meste Khatakan Taung. Vnútri je výťah, ktorý turistov vyvezie na terasu v pekným panoramatickým výhľadom. Pod sochou je druhá podobizeň ležiaceho Budhu.

Druhá najvyššia socha sveta Lajkjun Setkjar,... Foto: SHUTTERSTOCK
socha, Budha, Laykyun Setkyar, Lajkjun Setkjar, Mjanmarsko, Druhá najvyššia socha sveta Lajkjun Setkjar, Mjanmarsko.

Jarný chrám Budhu, Čína, 153 metrov

Socha najvyššieho Budhu sa nachádza v provincii Henan. Stojí na 20 metrov vysokom lotosovom tróne a spolu s podstavcom meria až 208 metrov. Skladá sa z 1 100 kusov medi, stavali ju od roku 1997 do roku 2008 a stála v prepočte 48 miliónov eur.

#Repost @kay_zor ・・・ #bucketlist #springtemplebuddha #worldslargeststatue

Fotka uverejnená používateľom @bryan_maguire,

Zdroj: Wikipedia.org; Themysteriouswor­ld.com; Wikipedia.org; Telegraph.co.uk; Touropia.com

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Čína #Rusko #sochy #Thajsko #Budha #Mjanmarsko #Top 10