Držte sa týchto zásad, ako najlepšie využiť dovolenku. Vrátite sa znovuzrodení

Po vyčerpávajúcom roku je dovolenka ozdravnou pauzou, počas ktorej si teba oddýchnuť a upokojiť sa. Ako však voľno čo najlepšie využiť tak, aby jeho pozitívne účinky trvali čo najdlhšie?

11.06.2016 07:00
dovolenka Foto:
Neváhajte a zostavte si podrobný zoznam, čo všetko musíte urobiť prv, než odcestujete, či už v súkromí alebo v zamestnaní.
debata

Všetci ju očakávame s netrpezlivosťou. Vytúžená dovolenka je časom na načerpanie nových síl, objavovanie exotiky alebo jednoduchý odpočinok s knihou v ruke. Je však možné ju využiť ešte lepšie a urobiť z nej predohru k viac obohacujúcemu a pokojnejšiemu roku. Ako?

Oni pracujú, vy dovolenkujete?

V prvom rade sa prestaňte obviňovať. Ste nervózni pri pomyslení, že vaši kolegovia tvrdo pracujú, zatiaľ čo vy sa povaľujete na pláži? Cítite sa vinní, že ste kolegovi odovzdali dôležitú úlohu, zatiaľ čo si pokojne cestujete po cudzích krajinách? Snažte sa presvedčiť sami seba, že nikto nie je bez prestania nepostrádateľný.

„Každý bez výnimky pociťuje počas roka potrebu vyraziť na niekoľko dní či týždňov na dovolenku. Voľno je úplne oprávnené a nevyhnutné,“ zdôrazňuje Philippe Chavanne, autor knihy Dovolenka znamená zdravie!

„Ak ignorujeme náznaky, že potrebujeme dovolenku, môže to mať vážne dôsledky pre náš celkový stav, najmä ten zdravotný, neblahý dopad na rodinné a sociálne vzťahy, ale tiež to môže negatívne ovplyvniť naše sústredenie a produktivitu práce,“ citoval autora francúzsky týždenník L'Express.

Po dovolenke budete v práci výkonnejší

Na rozdiel od toho, čo sa nám niektorí snažia tvrdiť, je dovolenka tiež prospešná pre podnik, a to v tom zmysle, že zamestnanec nadobudne nové motivácie, dokáže sa lepšie sústrediť a je dynamickejší. Nepozerajte sa teda na kyslé tváre vašich kolegov. Priznať si, že dovolenka je nevyhnutná, je ľudské.

Takmer všetci zažívame počas roka búrlivý kolotoč: preplnená verejná doprava, stres v práci a pocit, že nikdy nemáme dosť voľného času. Na rozdiel od tohto vyčerpávajúceho rytmu má dovolenka znamenať uvoľnenie.

Aby ste sa čo najlepšie zrekreovali, je nevyhnutné sa na dovolenku starostlivo pripraviť. Zostavte si podrobný zoznam, čo všetko musíte urobiť prv, než odcestujete, či už v súkromí alebo v zamestnaní.

Dajte si do poriadku kanceláriu aj počítač, aby ste sa mohli vrátiť v pokoji a pozvoľna sa zapájať do pracovnej činnosti. Po príchode si ponechajte deň či dva na aklimatizáciu, aby ste sa neunavení cestou mohli pustiť do práce.

Stop FOMO

Čítate neustále počas dovolenky e-maily a odpovedáte na telefonáty? Možno máte strach, že niečo zmeškáte. V angličtine sa tomu hovorí Fear of Missing Out (FOMO). Táto sociálna úzkosť je charakterizovaná neustálou obavou z toho, že zmeškáte informácie či udalosti, najmä tie na sociálnych sieťach.

Na dovolenke môže byť obzvlášť užitočné urobiť si „digitálnu“ pauzu. Určte si napríklad len jednu hodinu do dňa, keď budete dostupní a prečítate si e-maily.

Neváhajte využiť voľný čas na nejakú príjemnú činnosť: záhradníčenie, šport alebo napríklad čítanie. Nemusíte sa nutne oddávať technologickej askéze. Nik vám nezakazuje publikovať selfies z pláže alebo zdieľať sa s vašimi dobrodružstvami na druhý koniec sveta cez Facebook, ak po tom vaše srdce túži. Ide skôr o to, aby ste sa odpútali od svojho zamestnania.

Pohyb, posteľ, jedlo

Aby ste sa po dovolenke nevracali vyčerpanejší, ako ste na ňu cestovali, je dobré urobiť si z nej skutočný čas pre seba. Sú tri parametre, ktoré zamestnanci počas roka ignorujú: fyzická aktivita, spánok a strava. Môžete sa venovať športu, ktorý nás baví, a stanoviť si večernú hodinu, keď sa počas dovolenky budete odoberať na lôžko.

Doprajte si potešenie, či už z prechádzok s milovanou osobou alebo z príjemných večerov s priateľmi. Dôležité je zaujať pozitívny postoj a uvoľniť sa. Naučte sa odložiť agresivitu, stres či chronickú nespokojnosť, ktorá vám po celý rok strpčuje život. A môžete sa tiež naučiť meditovať alebo sa venovať joge.

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #oddych #letná dovolenka