Na Vinianskom jazere sa rozhoria tajomné Jánske ohne, na hrade budú rytieri

Jánske ohne nad Šíravou v sobotu pri Vinianskom jazere a na Vinianskom hrade ponúknu pestrú paletu programov pre malých i veľkých návštevníkov. Ako informuje Košický samosprávny kraj na svojej internetovej stránke, obec Vinné ako hlavný organizátor TOP podujatia programu Terra Incognita sa nechala inšpirovať čarom pálenia Jánskych ohňov, ktorý je jedným z najstarších ľudových zvykov v našich končinách.

25.06.2016 12:00
Jánske ohne, oheň, víla, svätojánska noc, Foto:
Jánske ohne
debata (2)

Pred tradičným výstupom na Viniansky hrad v tomto roku najskôr čaká na deti cesta čarovným balónom ponad hory a doliny Karpát. Inscenácia Divotvorný balón prenesie divákov do rôznych kútov Košického kraja a Zakarpatskej Ukrajiny a vyrozpráva ich povesti a legendy.

„Predstavenie Divotvorný balón bolo pripravené v rámci projektu Cestujúce bábky. Odohrajú ho herci Bábkového divadla z Košíc a Zakarpatského akademického oblastného bábkového divadla BAVKA z Užhorodu,“ informovala výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Košický kraj (KOCR) Lenka Vargová Jurková.

V stánku Cestujúcich bábok sa deti budú môcť odfotografovať s bábkami a hercami, prostredníctvom 3D aplikácie spoznávať miesta Košického kraja, vyskúšať si znalosť kraja na magnetickej mape alebo v malom testovaní na pracovných listoch.

V Detskom svete budú prichystané kreatívne drevené hračky a tvorivé dielne, v ktorých si deti samy vyrobia suvenír – pečatidlo. Každý návštevník môže svojou troškou prispieť k vyfarbeniu obrovskej omaľovánky s motívom povesti o Vinianskom hrade.

Potom sa už návštevníci môžu vydať lesom na Viniansky hrad, kam ich odprevadia šermiari. Tam na nich bude čakať alchymista, ktorý vraj vie zlaté dukáty vyrábať a pre deti dokonca vyčaruje rôzne maškrty.

Hradná hostina urodzených pánov milo prekvapí všetkých návštevníkov, najmä keď ich tiež pozvú k stolu. Bude sa ochutnávať aj víno, medziiným aj to, ktoré sa urodilo na hradnom kopci. Tieto odrody boli objavené pri rekonštrukčných prácach na hrade. Majstri starých remesiel zasvätia záujemcov do tajov opracovávania kameňa či dreva.

Hlavný program čaká na návštevníkov podvečer pri Vinianskom jazere. Ulička remesiel, detský kútik, lesná pedagogika, tvorivé dielne, stánok hvezdárov z Michaloviec, ochotnícke divadlo, vystúpenia folklórnych skupín, ukážka expozície Gitarového múzea aj živí rozprávkoví valasi Kubko a Maťko, to všetko má prispieť k dobrej atmosfére a zábave účastníkov.

„Návštevníci budú môcť vyskúšať účinky svätojánskeho nápoja lásky, zajesť ho môžu tradičnou zemiakovou plackou, pochutnať si môžu aj na dobových stredovekých jedlách,“ pozýva na podujatie aj starosta obce Vinné Marián Makeľ. Jánske ohne nad Šíravou ukončí po zotmení zapálenie svätojánskej vatry. Jedna sa rozhorí aj na vodách jazera.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Viniansky hrad