U susedov, za riekou Morava, sa je na čo pozerať

Najbližšie k Slovensku je Východná Morava. Pre jej rozvoj urobili primátori a starostovia miest a obcí vlani veľa, preto môžu dnes návštevníci ťažiť z bohatej ponuky lokalít a tém kultúrneho turizmu.

07.07.2016 07:00
Buchlov, Česko Foto:
Buchlov
debata (15)

Tu os ponuky tvoria vyhľadávané miesta ako hrad Buchlov, zámky v Buchloviciach, vo Vizoviciach, v Lesnej u Valašského Meziříčí, ale aj Arcibiskupský zámok v Kroměříži, pútnické miesta Velehrad a Svätý Hostýn, patriace k tomu najlepšiemu, čo možno na Morave nájsť.

„Bokom nezostanú ani pamiatky z obdobia Veľkomoravskej ríše, napríklad expozícia Múzea Slovácka či Archeoskanzen v Modrej u Velehradu,“ informuje Dana Daňová, riaditeľka Centrály cestovného ruchu Východnej Moravy.

„Jedinečnosťou Zlínskeho kraja je projekt Otvorené brány, ktorým je turistom umožnené spoznať historickú a duchovnú hodnotu viac ako dvadsiatich významných cirkevných objektov v regióne.“

Buchlovice Foto: SHUTTERSTOCK
Buchlovice, Česko Buchlovice

Súčasťou kultúrnej ponuky regiónu je tiež rad folklórnych podujatí a miestnej gastronómie. V roku 2016 bude na konci mája Slovácka jazda kráľov, zapísaná na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO, hneď na dvoch miestach – v Kunoviciach a vo Vlčnove, návštevníci kraja budú mať možnosť zúčastniť sa prakticky v priebehu celého roka na rade vystúpení folklórnych súborov, gastronomických festivaloch a slávnostiach.

Na záujem turistov sú pripravené múzea, ktorá v priebehu roka ponúknu rad atraktívnych doplnkových programov. Napríklad v najviac navštevovanom Valašskom múzeu v prírode sa na rok 2016 pripravuje päťdesiatka akcií v celoročnom cykle Valašský rok, v Múzeu juhovýchodnej Moravy, ktorého expozícia Princíp Baťa patrí k najlepším v ČR, pripravujú niekoľko zaujímavých výstav, napríklad výstavu Cesta pravekom.

Pozvánka na aktívnu turistiku a cykloturistiku

  • Pre turistov je k dispozícii 7,5 tisíca značených trás, z toho je 2,5 tis. km určených pre cykloturistiku, 240 km pre hipoturistiku.
  • Po značených trasách môžete vystúpiť na niektorú zo štyridsiatich rozhľadní, spoznať početné skaly a povesťami opradené bludné balvany, zrúcaniny hradov, stopy starých Keltov, pohrebisko z doby Veľkej Moravy alebo obdivovať orchideovej lúky v Bielych Karpatoch či Beskydách. Vydať sa môžete aj na pútnické chodníky sv. Cyrila a Metoda, ktoré sú súčasťou siete Európskych pútnických ciest.
  • Pre peších turistov sa ponúka aj výhľady na štyridsiatke rozhľadní a výhľadových miest. Najnovšia rozhľadňa stojí na vrchole Kelčského Javorníka v Hostýnskych vrchoch, ponúka krásny rozhľad na všetky smery. Výborný výhľad je tiež z veže stredovekého hradu Buchlov, ktorý strážil cestu od Brna k Uhorskému Hradišťu.
  • Skvele sa na Východnej Morave cítia vyznávači jazdy na bicykli. Kráľovná cyklotrás – Cyklotrasa Bečva – ponúka 160 km rovinatého terénu, ale súčasne zavedie milovníkov singletrack do niektorého z bike areálov vo Veľkých Karloviciach, Zděchove či Vsetíne. Vyznávači horských bicyklov si zase radi vyšliapnu do kopcov, výzvou, aj viacdennou, môže byť 100 km dlhý okruh vedený po hrebeňoch Vsetínských Beskýd a Javorníkov nazvaný Vsetínská podkova.
  • Trochu iný charakter má cyklotrasa vedená v dĺžke 80 km z Kroměříža do Hodonína. Tá nevedie horským terénom, ale ponúka unikátnu možnosť kombinovať pohyb na bicykli s plavbou po vodnej ceste Baťov kanál a pritom spoznávať niektorý z päťdesiatky zaujímavých turistických cieľov na oboch brehoch rieky. Pre cykloturistov má Východná Morava zrejme najviac komplexnú ponuku zo všetkých regiónov v SR.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #Česko #Morava